Kultúra
Lenni, vagy nem menni? - Kishegyesen kezdte meg a tájolást a Tanyaszínház

A Tanyaszínház idei produkcióját a kavillói ősbemutató előtt szerdán este Kishegyesen láthatta először a nagyközönség. A már címében is rejtélyes darabot Lénárd Róbert írta, Puskás Zoltán rendezte. A kishegyesi előadás a Hegyalja utcában, a nemrég befejeződött Dombos Fest helyszínén sokakat vonzott.

Sokan meg voltak győződve, hogy a Szabadka melletti kitérőútra gondoltak a szerzők és a történet is az körül zajlik majd. Emellett egyéb találgatások és magyarázatok is napvilágot láttak. Valójában azonban a fiatalokról, az Y generációról szól a történet és az teszi talán igazán hitelessé, hogy az Y generáció képviselői „önmagukat” alakíthatják benne.

Értelmezhető még sokféleképen az Y önmagában. Akár elágazásként is, ami azt is jelentheti, hogy két út van előttünk, elágazások közül választhatunk, mint a korábbi nagy klasszikusokban a „lenni, vagy nem lenni”, vagy a hétköznapokon a „menni, vagy maradni” dilemmája. A produkció a mai fiatalok elé állít egy görbe tükröt, melynek látványa sok mindenre rádöbbentheti őket. Az idősebbek pedig talán ebből a perspektívából nézve ezt a generációt, könnyebben megértheti szándékaikat.

Az Y generáció fogalma alatt a legtöbben 1982 és 1995 közé teszik a generáció határait. Drámai fordulatokban, poénokban, megdöbbentő hasonlatokban bővelkedik az előadás, a „szinopszis egy generációról”.

A darabot Lénárd Róbert írta, Puskás Zoltán rendezte. Az előadásban Budinčević Krisztián, Dedovity Tomity Dina, Dudás Dániel, Dudás Norbert, Gombos Dániel, Greguss Lilla, Grgity Nikoletta, Horváth Blanka, László Roland, Magyar Zsófia, Nyári Ákos, Robotka István, Szőnyi Márton és Tóth Dániel szerepel. A Tanyaszínház idei produkcióját a turné során több mint kéttucatnyi helyen mutatják be.

Az előadás ősbemutatóját szombaton Kavillón láthatja a közönség, de mint minden évben, így idén is számos vajdasági településre ellátogat a Tanyaszínház. Ma este 21 órától Bácsfeketehegyen a szabadtéri színpadnál, a „gólyafészek alatt” adják elő a produkciót. Az előadásokról részletesen a színház hivatalos Facebook oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdán adták át a közönség által odaítélt Arany Medál díjat: az elismerést Végel László író, Lukáts Andor színművész-rendező, Szász Attila filmrendező, Nagy Ervin, Mészáros Blanka és László Panna színművész vehette át a Bethlen Téri Színházban. Az év írójának Végel Lászlót, az év...
2019. DECEMBER 4.
[ 20:48 ]
A Híd Irodalmi Díjat Losoncz Alpár, a Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Géza, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat pedig a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) kapja. A díjátadóra december 12-én kerül sor Újvidéken. Híd Irodalmi Díj A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Berényi...
2019. DECEMBER 4.
[ 20:22 ]
A szabadkai magyar művelődési intézmények az advent ideje alatt gazdag programmal várnak kicsiket és nagyokat. Az első héten a programok többsége a Mikulás nappal kapcsolatos. A VM4K Mikulás-váró ajándék gyanánt, december 5-én, 17 órai kezdettel a Kosztolányi Dezső Színház termében az Iszkiri gyerekzenekar koncertjét...
2019. DECEMBER 4.
[ 17:19 ]
Beolvasás folyamatban