Kultúra
Lenni, vagy nem menni? - Kishegyesen kezdte meg a tájolást a Tanyaszínház

A Tanyaszínház idei produkcióját a kavillói ősbemutató előtt szerdán este Kishegyesen láthatta először a nagyközönség. A már címében is rejtélyes darabot Lénárd Róbert írta, Puskás Zoltán rendezte. A kishegyesi előadás a Hegyalja utcában, a nemrég befejeződött Dombos Fest helyszínén sokakat vonzott.

Sokan meg voltak győződve, hogy a Szabadka melletti kitérőútra gondoltak a szerzők és a történet is az körül zajlik majd. Emellett egyéb találgatások és magyarázatok is napvilágot láttak. Valójában azonban a fiatalokról, az Y generációról szól a történet és az teszi talán igazán hitelessé, hogy az Y generáció képviselői „önmagukat” alakíthatják benne.

Értelmezhető még sokféleképen az Y önmagában. Akár elágazásként is, ami azt is jelentheti, hogy két út van előttünk, elágazások közül választhatunk, mint a korábbi nagy klasszikusokban a „lenni, vagy nem lenni”, vagy a hétköznapokon a „menni, vagy maradni” dilemmája. A produkció a mai fiatalok elé állít egy görbe tükröt, melynek látványa sok mindenre rádöbbentheti őket. Az idősebbek pedig talán ebből a perspektívából nézve ezt a generációt, könnyebben megértheti szándékaikat.

Az Y generáció fogalma alatt a legtöbben 1982 és 1995 közé teszik a generáció határait. Drámai fordulatokban, poénokban, megdöbbentő hasonlatokban bővelkedik az előadás, a „szinopszis egy generációról”.

A darabot Lénárd Róbert írta, Puskás Zoltán rendezte. Az előadásban Budinčević Krisztián, Dedovity Tomity Dina, Dudás Dániel, Dudás Norbert, Gombos Dániel, Greguss Lilla, Grgity Nikoletta, Horváth Blanka, László Roland, Magyar Zsófia, Nyári Ákos, Robotka István, Szőnyi Márton és Tóth Dániel szerepel. A Tanyaszínház idei produkcióját a turné során több mint kéttucatnyi helyen mutatják be.

Az előadás ősbemutatóját szombaton Kavillón láthatja a közönség, de mint minden évben, így idén is számos vajdasági településre ellátogat a Tanyaszínház. Ma este 21 órától Bácsfeketehegyen a szabadtéri színpadnál, a „gólyafészek alatt” adják elő a produkciót. Az előadásokról részletesen a színház hivatalos Facebook oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért az idei Szép szó tábor - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 16:56 ]
Elhunyt Peter Fonda - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 6:52 ]
Megkezdődött Oromon a VI. malomfesztivál. A csütörtök este már a koncertek, a bulizás jegyében telt. Közben bemutatják a rendezvényt megelőző alkotótáborokban készült produkciókat. Az egyiket bármikor bárki láthatja. Egy fiatal izraeli művész készítette el lécekből a Malomfesztivál idei jelképét, a kakast, amely a...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 16:15 ]
Az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti díjat Szombathy Bálintnak ítélte a zsüri. A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) 2019. augusztus 15-én megtartott ülésén döntött a 2019. évi díjazott személyét illetően. A bizottság...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 11:25 ]
A Nagyboldogasszonyi Aranykapu Vásárt augusztus 15-én rendezik meg Ada központjában, a sétányon. Ez a jeles nap a katolikus egyház legismertebb Mária-ünnepe. Nagyboldogasszony Magyarország védőszentje és még Szent István avatta ünneppé, ugyanis élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. A...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:14 ]
Beolvasás folyamatban