Kultúra
Megkezdődött a XXVI. Európai Filmek Palicsi Fesztiválja

Az ünnepélyes megnyitóval és a Lifka Sándor díj átadásával szombaton este a palicsi szabadtéri színpadon megkezdődött a XXVI. Európai Filmek Palicsi Fesztiválja.

A közönséget elsőként Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte. Elmondta, a palicsi fesztivál jó alkalom arra, hogy az alkotók találkozzanak egymással, illetve hogy filmkockákra átültetve bemutassák a közönségnek mindazt, ami itt, Európában a mindennapjainkat jelenti. A filmfesztivál Szabadka számára az egyik legfontosabb kulturális esemény, hisz a rendezvénynek köszönhetően az elmúlt negyedszázadban a városban megfordultak az ókontinens legjelentősebb filmrendezői. Az esemény évente 20-25 ezer embert vonz, 200 filmes érkezik, s mintegy 100 újságíró követi az eseményt. Erős hátszelet ad a rendezvénynek a szerb filmes szakma, amiért az alpolgármester köszönetet mondott.

Ivana Dedić, a szerb művelődési miniszter segédje arról beszélt, hogy idén is örömmel támogatták az eseményt. A palicsi filmfesztivált olyan időszakban alapították, amikor nehéz helyzetben volt az ország, s az egykori Jugoszlávia hasonló rendezvényei megszűntek. A fesztiválon a közönség megtekintheti az európai filmművészet legnagyobb alkotásait. A palicsi filmfesztivál számára az egyik legnagyobb elismerés az volt, amikor két évvel ezelőtt besorolták Európa öt legfontosabb hasonló jellegű filmes eseménye közé. Palics Európa ifjú filmeseinek, egyetemistáinak, szaktekintélyeinek, de amatőr filmeseinek is egyik fő találkozóhelye lett, mondta Ivana Dedić.

A megnyitón bemutatták a zsűrit. Több zsűri is lesz, amelyek a különféle díjak sorsáról külön-külön döntenek. A program folytatásában átadták az idei Lifka-életműdíjakat. Személyesen vette át az elismerést Miljen Kreka Kljaković díszlettervező, valamint Rajko Grlić rendező.

Miljen Kreka Kljaković köszönetet mondott az elismerésért, de hozzátette, hogy 26 év már eltelt a fesztivál megalapítása óta, így ideje volt, hogy egy díszlettervező is megkapja az elismerést.

Rajko Grlić is megköszönte a díjat, illetve a közönség tapsát, azt, hogy megnézik a filmeket.

Az életműdíjak átadásával hivatalosan is megnyílt a fesztivál, majd versenyen kívül bemutatták Pedro Almodóvar legújabb filmjét, a Fájdalom és dicsőség című spanyol drámát.

Péntekig több mint 130 filmet vetítenek le a fesztivál keretében. A pontos program megtalálható a http://www.palicfilmfestival.com/ weboldalon. A több mint 130 filmcímet ciklusokra bontva is közlik, de napok szerint is, hogy hol és mikor melyik filmet vetítik. Mindenki saját maga összeállíthatja a listát, hogy melyik filmeket akarja megtekinteni.

A belépőjegy a versenyprogram filmjeire 300 dinárba kerül, s ezért az összegért mindkét esti filmet megtekinthetjük. A jegyeket a Szabadtéri színpad pénztárán válthatjuk a vetítések kezdete előtt. Rossz idő esetén a filmeket a szabadkai EuroCinema moziban vetítik.

A versenyprogram déli ismétléseire a belépő 200 dinár. Jegyek az EuroCinemában vásárolhatók a filmvetítés kezdete előtt.

A Párhuzamok és ütközések ciklus filmjeire is 200 dinár a belépő, amelyek az Abbázia filmszínházban vásárolhatóak meg fél órával a kezdés előtt.

Az Európai kinematográfia nagy alkotói című válogatás filmjeire is 200 dinár a belépő. Az EuroCinema pénztárán lehet megvenni a belépőket egy órával a vetítések előtt.

Az összes többi filmet ingyenesen tekinthetjük meg.

A fesztivál ideje alatt a közönség ingyenesen utazhat Palicsra. Az autóbusz 20:15 órakor indul a vasútállomás elől, majd éjfél után 1 órakor a Kisvendéglő parkolójából szállítja vissza a közönséget Szabadkára.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Véget ért az idei Szép szó tábor - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 16:56 ]
Elhunyt Peter Fonda - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 6:52 ]
Megkezdődött Oromon a VI. malomfesztivál. A csütörtök este már a koncertek, a bulizás jegyében telt. Közben bemutatják a rendezvényt megelőző alkotótáborokban készült produkciókat. Az egyiket bármikor bárki láthatja. Egy fiatal izraeli művész készítette el lécekből a Malomfesztivál idei jelképét, a kakast, amely a...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 16:15 ]
Az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti díjat Szombathy Bálintnak ítélte a zsüri. A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) 2019. augusztus 15-én megtartott ülésén döntött a 2019. évi díjazott személyét illetően. A bizottság...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 11:25 ]
A Nagyboldogasszonyi Aranykapu Vásárt augusztus 15-én rendezik meg Ada központjában, a sétányon. Ez a jeles nap a katolikus egyház legismertebb Mária-ünnepe. Nagyboldogasszony Magyarország védőszentje és még Szent István avatta ünneppé, ugyanis élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. A...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:14 ]
Beolvasás folyamatban