Kultúra
Véget ért az idei Szép szó tábor

A kishegyesi Kátai-tanyán a gálaműsorral véget ért a 31. Szép szó tábor. Több mint ötven fiatal vett részt a csoportmunkákban, egyéni versfelkészítésen és beszédtechnika órákon. A hagyományos vers- és prózamondó találkozót ezúttal is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE) szervezte.

A nagy múltú tábor valójában a költészet és a próza továbbítását művelő, a pódiumművészetek iránt nyitott vajdasági fiatalok egyetlen közös műhelye. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke a gálaműsor kezdetén arról számolt be, hogy idén is hatalmas volt az érdeklődés a tábor iránt. A legrangosabb ilyen típusú vajdasági tábor, így a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye. A fennállásnak 25. évfordulóját ünneplő Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének legjelentősebb oktatási-nevelési célzatú nyári programja. Hajvert Ákos elmondta, hogy ebben az évben öt csoporttal dolgoztak a meghívott oktatók, szakemberek. Az idei egyhetes rendezvény célja a csapatépítés volt, illetve a játékon keresztül közelebb hozni a résztvevőket az irodalomhoz és az előadóművészethez. A kicsiknél inkább a csapatépítésen volt a hangsúly, a középső csoportok már felhőtlenül játszottak, a nagy csoportok pedig komolyan belemélyedtek egy-egy stílusba, azon keresztül próbálták megkeresni önmagukat és a világképüket - fogalmazott a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. A tervek szerint a gálaműsor előadásait a jövőben más vajdasági településeken, de akár Magyarországon, vagy a Kárpát-medence más helyszínein is bemutatják majd.

A legkisebbekkel Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Bagaméri Nagy Orsolya budapesti drámapedagógus foglalkozott. Az egyik kiskamasz csoportot Kőműves Noémi színinövendék, a másikat pedig Virág György színművész vezette. Az egyik nagycsoportot Elor Emina színművész vezeti, a másikat pedig Ricz Ármin színművész koordinálta. Külön kiemelte, hogy a csoportvezetők közül hárman is magából a Szép szó táborból nőtték ki magukat. Beszédtechnikára Raffai Telecski Ágnes és Dudás Zita logopédus oktatta a fiatalokat. Egyéni versfelkészítéssel Bartha Júlia nyugalmazott óvodapedagógus, Kormos Irén és Szatmári Melitta VMVE elnökségi tagok, Korhecz Imola, a Cimbora zenekar frontembere, Szarka Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondó foglalkozott a táborban. A táborvezető a zárórendezvényen külön köszönte meg, hogy a tábor ideje alatt egy lelkes kis csapat segítette munkáját: Csőke Csilla, Kőműves Szidónia, Fehér Farkas Hajnalka, Bartha Júlia, Kormos Irén és Molnár Krekity Olga.

Két kísérőrendezvénye is volt az idei tábornak. Az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színinövendékei egy Ady összeállítást mutattak be, majd pedig a egy, a VMVE által összeállított produkció kerül bemutatásra, ami az NKA támogatásával készült és Az ének megmarad címet viselte. A produkció valójában nemzetünk elmúlt 100 évét dolgozza fel.

A tábort idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az NKA, a tartományi és a köztársasági kormány, valamint Kishegyes község önkormányzata támogatja. A Szép Szó tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Könyvet a szórványba! - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 14:08 ]
A Szabadka Nyílt Egyetem által 2019. szeptember 26–27-én rendezendő 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál keretében Branka Veselinović színésznő és Ranko Risojević író életművéért megkapja a Kis Herceg díjat. A díjat a kultúra és a kultúra fejlesztéséhez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásukért...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 15:31 ]
A VM4K Csizmadia Anna és barátai koncerttel várja a népzene kedvelőit csütörtökön, 2019. szeptember 19-én 20 órakor a Kosztolányi Dezső Színházba. Csizmadia Anna népdalénekes és barátai – azaz a Juhász zenekar, Nagy Gábor népzenész, Csabai Zsuzsanna és Linka Szabolcs néptáncosok – több tájegység népdalaiból...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 15:09 ]
A Forum Könyvkiadó Intézet szervezésében kerül sor Böndör Pál Vásárlási lázgörbe című kötetének budapesti bemutatójára, melyet 2019. szeptember 18-án 17 órai kezdettel tartanak az Írók Boltjában (Andrássy út 45). A szerzővel Orcsik Roland és Berényi Emőke beszélget. „Böndör minden társadalomkritika...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 15:07 ]
Beolvasás folyamatban