Kultúra
Véget ért az idei Szép szó tábor

A kishegyesi Kátai-tanyán a gálaműsorral véget ért a 31. Szép szó tábor. Több mint ötven fiatal vett részt a csoportmunkákban, egyéni versfelkészítésen és beszédtechnika órákon. A hagyományos vers- és prózamondó találkozót ezúttal is a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE) szervezte.

A nagy múltú tábor valójában a költészet és a próza továbbítását művelő, a pódiumművészetek iránt nyitott vajdasági fiatalok egyetlen közös műhelye. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke a gálaműsor kezdetén arról számolt be, hogy idén is hatalmas volt az érdeklődés a tábor iránt. A legrangosabb ilyen típusú vajdasági tábor, így a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye. A fennállásnak 25. évfordulóját ünneplő Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének legjelentősebb oktatási-nevelési célzatú nyári programja. Hajvert Ákos elmondta, hogy ebben az évben öt csoporttal dolgoztak a meghívott oktatók, szakemberek. Az idei egyhetes rendezvény célja a csapatépítés volt, illetve a játékon keresztül közelebb hozni a résztvevőket az irodalomhoz és az előadóművészethez. A kicsiknél inkább a csapatépítésen volt a hangsúly, a középső csoportok már felhőtlenül játszottak, a nagy csoportok pedig komolyan belemélyedtek egy-egy stílusba, azon keresztül próbálták megkeresni önmagukat és a világképüket - fogalmazott a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. A tervek szerint a gálaműsor előadásait a jövőben más vajdasági településeken, de akár Magyarországon, vagy a Kárpát-medence más helyszínein is bemutatják majd.

A legkisebbekkel Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Bagaméri Nagy Orsolya budapesti drámapedagógus foglalkozott. Az egyik kiskamasz csoportot Kőműves Noémi színinövendék, a másikat pedig Virág György színművész vezette. Az egyik nagycsoportot Elor Emina színművész vezeti, a másikat pedig Ricz Ármin színművész koordinálta. Külön kiemelte, hogy a csoportvezetők közül hárman is magából a Szép szó táborból nőtték ki magukat. Beszédtechnikára Raffai Telecski Ágnes és Dudás Zita logopédus oktatta a fiatalokat. Egyéni versfelkészítéssel Bartha Júlia nyugalmazott óvodapedagógus, Kormos Irén és Szatmári Melitta VMVE elnökségi tagok, Korhecz Imola, a Cimbora zenekar frontembere, Szarka Ákos és Tóth Péter Lóránt versmondó foglalkozott a táborban. A táborvezető a zárórendezvényen külön köszönte meg, hogy a tábor ideje alatt egy lelkes kis csapat segítette munkáját: Csőke Csilla, Kőműves Szidónia, Fehér Farkas Hajnalka, Bartha Júlia, Kormos Irén és Molnár Krekity Olga.

Két kísérőrendezvénye is volt az idei tábornak. Az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színinövendékei egy Ady összeállítást mutattak be, majd pedig a egy, a VMVE által összeállított produkció kerül bemutatásra, ami az NKA támogatásával készült és Az ének megmarad címet viselte. A produkció valójában nemzetünk elmúlt 100 évét dolgozza fel.

A tábort idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az NKA, a tartományi és a köztársasági kormány, valamint Kishegyes község önkormányzata támogatja. A Szép Szó tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Csukás István író - illusztráció
2020. FEBRUÁR 24.
[ 11:31 ]
A mai zentai záró konferenciával hivatalosan is véget ért az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című Interreg-IPA Magyarország–Szerbia projektje, amelynek során a szakemberek két éven át kutatták közös kulturális...
2020. FEBRUÁR 21.
[ 14:38 ]
Az este tartották az évad harmadik premierjét a kassai Thália Színházban, a darab rendezője és dramaturgja is korábbi újvidéki színigazgató. Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című művét Gyarmati Kata dramaturg állította színpadra, aki az újvidéki és szabadkai színházvezetői munkája után jelenleg a...
2020. FEBRUÁR 21.
[ 12:33 ]
Orbán Viktor miniszterelnök meghívására megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Kulturális Tanács Budapesten, a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán. A testületet - melynek tagja a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 14:20 ]
Beolvasás folyamatban