Kultúra
Megkezdődött a 67. Kanizsai Írótábor

Hagyományosan a magyarkanizsai Népkertben, az írók emlékművének megkoszorúzásával kezdődött meg csütörtök délután a 67. Kanizsai Írótábor. Ezt követően a városháza előtti parkban, a Dobó-Koncz-szobornál nyitotta meg hivatalosan is a rendezvényt Bordás Győző, a szervezőbizottság elnöke.

Bordás Győző üdvözlőbeszédében elmondta, hogy az írótábor célja a kezdetektől az író és olvasó találkozása, egyféle párbeszéd kialakítása, irodalmunk esetleges fájó kérdéseinek a megvitatása volt.

- Az idők természetesen változtak, volt, amikor tartományi rendezvény volt, később jugoszláviai szintű, néhány alkalommal nemzetközi jellegű, viszont mindig azon volt a hangsúly, hogy megmutassa: miként jut el a mű ahhoz a közösséghez, amelyből kinőtt, s amely kész az írott szó befogadására – emelte ki a szervezőbizottság elnöke.

Bordás Győző emlékeztetett: a magyarkanizsai beszélgetések irodalmunk állapotáról, a deficiterős műfajokról sokszor eredményesek voltak. Itt fogalmazódott meg a 60-as évek második felében egy regénypályázat kiírásának a gondolata, amely 1968-ban 12 vajdasági magyar regény megírását eredményezte. Ezt követte a drámapályázat, ami meghozta a háború utáni első színpadi műveket. A fordításirodalom szükségességéről is történt nemegyszer említés, ami az elmúlt 2-3 évben szökkent ismét szárba. Ugyanakkor említeni lehet az írótábor egy évtizede működő szociográfiai műhelyét is, aminek hozadéka számos helytörténeti munka.

Bordás győző kiemelte, hogy az elmúlt néhány évben több, a tényirodalom körébe tartozó mű született, amelyek valóban megtörtént eseményeket dokumentumok alapján formáltak regénnyé.

- Ezekre a művekre nagy szüksége van az irodalmunknak múltunk és jelenünk érdekében egyaránt. Itt említhetjük meg, hogy a Lakitelki Népfőiskola munkatársai szervezetten tárják föl a Kárpát-medencei magyar értékeket. 2016-ban Zenta volt a kutatás színhelye, majd utána Nyugat-Bácska. A szerémségi értéktár elkészítéséhez kérték a vajdasági kutatók segítségét is - emelte ki Bordás Győző, majd elmondta, hogy az idei írótáborban mutatják be a 80 éves Várady Tibor dokumentumpróza-kötetét, melynek címe: Mi történt Écskán?

A rendezvény első napján megnyílt a Dobó Tihamér képtárban Léphaft Pál Vajdasági magyar íróportrék című karikaturisztikus rajzainak kiállítása, illetve bemutattak három posztumusz kötetet: Bori Imre levelezésének gyűjteményét, Bányai János képzőművészeti és Gerold László színművészeti tanulmánykötetét.

A folytatásban, pénteken 15 órakor a vajdasági magyar könyvkiadók képviselői beszélnek eredményeikről és terveikről, 17 órakor kezdődik a már említett beszélgetés Várady Tiborral, 17.30-kor a 10 éves Híd Kör tagjaival, 18.30-kor pedig az írótábor díszvendégével, Hász Róberttel.

Szombaton 10 órakor Dudás Károly A nagy merénylő című regényét mutatják be ugyancsak az Art Cafeban, s azzal zárul majd a 67. Kanizsai Írótábor.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csizmadia Anna és barátai a VM4K-ban - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 15:09 ]
Álmában érte a halál a Piramis zenekar énekes szerzőjét, billentyűsét, Gallai Pétert - tudatta a zenekar a Facebookon. Gallai Péter számos ismert dalt szerzett a zenekarnak, egyebek mellett a Szállj fel magasra, a Mikor megszülettem, valamint A csillagok ködében című dalt is. A zenekar tagjai szombati Várkert Bazárban...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 14:45 ]
Először nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a John Lennon révén legendássá vált Strawberry Field Liverpoolban: az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 12:22 ]
A 23 éves Szokolay Ádám lett a Zeneakadémia idei, ezúttal zongoristák számára rendezett Bartók Világversenyének első helyezettje - közölte a Zeneakadémia az MTI-vel a vasárnap esti gálaestet követően. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta. A rangos nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 6:42 ]
Beolvasás folyamatban