Kultúra
A lélek útján Bortól Abdáig
A hétvégén Belgrádban állomásozik a Radnóti emlékére indult verszarándoklat

Belgrádi tudósítónktól

Tegnap érkezett Tóth Péter Lóránt a Bortól Abdáig tartó zarándokútjának belgrádi állomására. A kunszentmiklósi tanár, versvándor, 2019. augusztus 31-én indult Borból, Radnóti szobrától, hogy 820 kilométert megtéve az erőltetett menet útján 2019. szeptember 24-én a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére érkezzen.

A lélek útja elnevezésű gyalogos zarándoklat a 110. éve született és 75. éve elhunyt tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére indult Borból Abdáig. A zarándoklat Szerbián, Horvátországon és Magyarországon keresztül csaknem száz településen halad át. Mintegy harminc településen lesz megemlékezés Radnótiról és sorstársairól emléktábla-avatással, koszorúzással, emlékműsorokkal.

Tóth Péter Lóránt tegnap este a belgrádi közönségnek a …lélek vagyok, élni szeretnék! monodrámát adta elő el a Vajdasági Magyar Szövetség helyi irodájának helyiségében. A monodráma Radnóti utolsó hónapjainak krónikája, valamint Kőszegi Ábel Töredék c. munkája, a Bori notesz és a költő más versei alapján készült.

A versvándort az előadás után arról kérdeztük, mely céllal, milyen reményekkel indult útnak?

"Radnóti Miklós az idén 110 éve született és 75 éve, hogy meghalt. Ez számomra egy jónak ígérkező alkalom volt arra, hogy egy középiskolai diákkori vágyamat megvalósítsam. Amióta megismertem Radnótinak a költészetét és az életét, szerettem volna végigjárni az erőltetett menet útját, elmenni Borba, megnézni a Lager Heidenaut, elmenni Žagubicába, és mostanra alakult úgy az életem, hogy ezt az utat megszervezhettem nagyon sok embernek a segítségével. Ennek az útnak az apropóján szeretném ezeken az állomásokon felszólítani a diákokat, felnőtteket, fiatalokat, időseket egyaránt, hogy jöjjenek el, és ők együtt lépjenek fel, akár velem, akár nélkülem, és közösségi élményként emlékezzünk meg Radnótiról, a bori munkaszolgálatosokról, mondjuk a verseit éppen azért, hogy majd 75 év múlva is, vagy 200 év múlva is, legyenek olyan emberek, akik Radnótit olvasnak és magukénak érzik", mondta portálunknak Tóth Péter Lóránt.

A versvándor vasárnap folytatja útját, Vajdaságban többek között Pancsován, Titelen, Tiszakálmánfalván, Újvidéken, Szenttamáson is áthalad. A zarándokút részletes leírása a szöveghez csatolt fotók egyikén található.

Az út fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, védnökei dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Vicsek Annamária oktatási államtitkár és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Tóth Elvira
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Népzene zengett tegnap este a topolyai színházteremben, ahol a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében tartottak másodszor farsangi népzenei találkozót 13 hazai és külföldi csoport és szólista részvételével. „Ha valakiben felmerülne a kérdés, miért is vagyunk itt, kik vannak itt, és szükségünk...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 13:22 ]
Súlyosan elcsúfították Banksy szülővárosának adott Valentin-napi falfestményét alig 48 órával azután, hogy a mű megjelent az angol város egyik házának tűzfalán. A rejtőzködő művész legutóbbi munkáját egy fejkendős, csúzlizó kislányról, aki vörös virágokat lő a magasba, csütörtök este fedezték fel...
2020. FEBRUÁR 16.
[ 17:12 ]
A kishegyesi helyi közösség épületének a tetőterében, majd pedig a bácsfeketehegyi színházteremben is hatalmas sikert aratott Az ének megmarad című versszínházi előadás. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének műhelyében készült műsorban díjazott versmondók, képzett táncos és többszörösen díjazott...
2020. FEBRUÁR 15.
[ 8:48 ]
Beolvasás folyamatban