Kultúra
Szeptember végén adják át a Kis Herceg díjat Szabadkán


A Szabadka Nyílt Egyetem által 2019. szeptember 26–27-én rendezendő 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál keretében Branka Veselinović színésznő és Ranko Risojević író életművéért megkapja a Kis Herceg díjat. A díjat a kultúra és a kultúra fejlesztéséhez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásukért kapják.

Branka Veselinovic szerb színházi, film- és televíziós színésznő 101 éves és 81 éves színészi karrierje a jugoszláv film legrégebbi szerb színésznője és sztárja. Több mint 100 színházi produkcióban és több mint 50 televíziós sorozatban és filmben szerepelt. 1948. április 3-án a Jugoszláv Drámai Színház első színdarabjában játszotta a Betániás király színdarabban. Belgrádban, a Művészeti Színházban (1940–1942), a Szerb Nemzeti Színházban(1944–1947) és a Jugoszláv Dráma Színházban (1947–1978), valamint az Atelje 212-ben mutatott be. A Jugoszláv Drámai Színhában több mint negyven szerepet játszott. Gina szerepének megformálásáért, Nušić A gyászoló család című filmjében 1964-ben megkapta a Sterija-díjat. Színész és tolmács, Mlađa Veselinović (1915-2012) felesége volt. Mlađával együtt megalapította a Branka és a Mlađa Veselinović Alapot a fogyatékossággal élő gyermekek támogatására, egész élete során humanitárius munkában vett részt és különféle módon segítette a gyermekeket. Branka Veselinovic 1980-tól, négy évig az UNICEF nagykövete. Számos elismerést kapott színészi és humanitárius munkájáért, mint például az Arany Koszorú Rend, a Nušić díj, és még sok másik. Ma is aktív. 101 éves korában is meglátogatja kórházakat, az időskorúak és a fogyatékkal élők otthonait, ahol szaval és monológokat ad elő.

Ranko Risojević (1943) költő, prózaíró, drámaíró, esszéíró, matematikus, fordító és kulturális munkás mintegy ötven könyvet tett közzé, köztük 18 költészetgyűjteményt és 25 prózakötetet, köztük 10 regényt; tucatnyi gyermekeknek szánt rádiójátékát adták elő, amelyek nagy részét több nyelvre lefordították. Ranko Risojević számos díjat kapott irodalmi munkásságáért. Risojević nemcsak művei, hanem kulturális intézményekben végzett munkája és a különféle zsűrikben való részvétele miatt is köztiszteletben áll.

A Szabadka Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál a régió egyik legfontosabb fesztiválja, amely összehozza azokat az alkotókat, akik munkájukat a legfiatalabbaknak szentelték. A bábművészetre összpontosítva, de más művészeti formák számára is helyet biztosítva a fesztivál folyamatosan hozzájárul Szerbia színházi életének népszerűsítéséhez és fejlesztéséhez.

A fesztivál magában foglalja a hivatalos válogatást (versenyprogramot), amely idén tizennégy előadást tartalmaz a világ minden tájáról, amelyeket a szelektorok választottak ki. A legfiatalabb színházi közönség kreatív, változatos és ötletes művészeti előadásokat láthat Kínából, Oroszországból, Koreából, Lengyelországból, Olaszországból, Németországból, Magyarországból és sok más országból.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vajdasági hagyományőrzők - illusztráció
2020. JANUÁR 23.
[ 10:25 ]
Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma Magyarország-szerte és a határokon kívül a magyar kultúra napját. Szentendrén közös Himnusz-éneklést rendeznek és több településen ezen a napon adják át a kulturális díjakat is....
2020. JANUÁR 22.
[ 7:39 ]
Az Újvidéki Színház drámaíró versenyén ezúttal az Érccel mért életek címre született három színdarab, majd három ősbemutató, amelyet tegnap, január 21-én este láthatott a közönség meg háromtagú zsűri, Kálló Béla színművész, Brestyánszki Boros Rozália dramaturg és Tolnai Szabolcs rendező. Döntésük...
2020. JANUÁR 22.
[ 7:25 ]
Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapítója, a MITEM 2020 mai sajtótájékoztatójának díszvendége köszöntőjében bejelentette, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát. A mai eseményen arra is fény derült, hogy április 8-án a világhírű amerikai rendező, Robert Wilson Oidipusz...
2020. JANUÁR 21.
[ 23:51 ]
Beolvasás folyamatban