Kultúra
Szeptember végén adják át a Kis Herceg díjat Szabadkán


A Szabadka Nyílt Egyetem által 2019. szeptember 26–27-én rendezendő 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál keretében Branka Veselinović színésznő és Ranko Risojević író életművéért megkapja a Kis Herceg díjat. A díjat a kultúra és a kultúra fejlesztéséhez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásukért kapják.

Branka Veselinovic szerb színházi, film- és televíziós színésznő 101 éves és 81 éves színészi karrierje a jugoszláv film legrégebbi szerb színésznője és sztárja. Több mint 100 színházi produkcióban és több mint 50 televíziós sorozatban és filmben szerepelt. 1948. április 3-án a Jugoszláv Drámai Színház első színdarabjában játszotta a Betániás király színdarabban. Belgrádban, a Művészeti Színházban (1940–1942), a Szerb Nemzeti Színházban(1944–1947) és a Jugoszláv Dráma Színházban (1947–1978), valamint az Atelje 212-ben mutatott be. A Jugoszláv Drámai Színhában több mint negyven szerepet játszott. Gina szerepének megformálásáért, Nušić A gyászoló család című filmjében 1964-ben megkapta a Sterija-díjat. Színész és tolmács, Mlađa Veselinović (1915-2012) felesége volt. Mlađával együtt megalapította a Branka és a Mlađa Veselinović Alapot a fogyatékossággal élő gyermekek támogatására, egész élete során humanitárius munkában vett részt és különféle módon segítette a gyermekeket. Branka Veselinovic 1980-tól, négy évig az UNICEF nagykövete. Számos elismerést kapott színészi és humanitárius munkájáért, mint például az Arany Koszorú Rend, a Nušić díj, és még sok másik. Ma is aktív. 101 éves korában is meglátogatja kórházakat, az időskorúak és a fogyatékkal élők otthonait, ahol szaval és monológokat ad elő.

Ranko Risojević (1943) költő, prózaíró, drámaíró, esszéíró, matematikus, fordító és kulturális munkás mintegy ötven könyvet tett közzé, köztük 18 költészetgyűjteményt és 25 prózakötetet, köztük 10 regényt; tucatnyi gyermekeknek szánt rádiójátékát adták elő, amelyek nagy részét több nyelvre lefordították. Ranko Risojević számos díjat kapott irodalmi munkásságáért. Risojević nemcsak művei, hanem kulturális intézményekben végzett munkája és a különféle zsűrikben való részvétele miatt is köztiszteletben áll.

A Szabadka Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál a régió egyik legfontosabb fesztiválja, amely összehozza azokat az alkotókat, akik munkájukat a legfiatalabbaknak szentelték. A bábművészetre összpontosítva, de más művészeti formák számára is helyet biztosítva a fesztivál folyamatosan hozzájárul Szerbia színházi életének népszerűsítéséhez és fejlesztéséhez.

A fesztivál magában foglalja a hivatalos válogatást (versenyprogramot), amely idén tizennégy előadást tartalmaz a világ minden tájáról, amelyeket a szelektorok választottak ki. A legfiatalabb színházi közönség kreatív, változatos és ötletes művészeti előadásokat láthat Kínából, Oroszországból, Koreából, Lengyelországból, Olaszországból, Németországból, Magyarországból és sok más országból.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb különleges bemutatóra készül a Zentai Magyar Kamaraszínház, amely a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal és a Soproni Petőfi Színházzal közösen állította színpadra a Hubay Miklós Római karnevál című műve alapján készült előadását. A produkciót október 20-án, vasárnap 19.30-tól tekinthetik meg az...
2019. OKTÓBER 19.
[ 19:24 ]
Két vajdasági fellépője volt tegnap a Hagyományok Házában megtartott Szőjük-fonjuk a mesét elnevezésű estnek. Az egybegyűlteket a házigazda szerepében Dala Sára néprajzkutató, népmesei szakelőadó, a Hagyományok Háza munkatársa köszöntötte, majd a rendezvény során a muzslyai Rontó Márta és Kónya-Kovács Otília -...
2019. OKTÓBER 19.
[ 17:02 ]
Csontváry Kosztka Tivadar 100. és Weöres Sándor halálának 30. évfordulója alkalmából a festő és a költőzseni munkáinak innovatív, bábos-színházi életre keltésére készül Szorcsik Kriszta zentai származású színésznő és Kiss Ágnes bábszínész. A rendhagyó előadás, rendhagyó helyszínen kerül a nézők elé...
2019. OKTÓBER 18.
[ 22:51 ]
Beolvasás folyamatban