Kultúra
Ürményháza: Aki nem hiszi, járjon utána!

Második alkalommal ünnepelték Ürményházán a Magyar Népmese Napját az Ürményházi Ifjúsági Klub és a Vadasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében.

A nagy mesélő, mesegyűjtő, Benedek Elek születésnapjához legközelebb eső szombaton hét (mesés) csapat gyűlt össze a dél-bánáti faluban, hogy elnyerjék (nem a királykisasszony kezét!) a legjobb meseismerők címét. A háromtagú csapatok Székelykevéről (fölkészítőjük Krničan-Nagy Magdolna és Binecz Margit), Torontálvásárhelyről (fölkészítőjük Bakator János és Zairi Györgyike), Versecről (fölkészítőjük Krizbai Hajnalka) és helyből érkeztek (fölkészítőjük Móricz Elvira).

Móricz Elvira, az ÜIK, és Lukács Gabriella a VMPE elnökeinek üdvözlő szavai után következett a verseny nehezebb, érdemi része. A pályázatban meghirdetett három mesét, A szegény ember szőlője (Benedek Elek gyűjtése), Az állatok nyelvén tudó juhász (Illyés Gyula gyűjtése), Gagyi gazda (Arany László gyűjtése) nagyon figyelmesen el kellett olvasniuk a versenyzőknek az otthoni fölkészülés alkalmával. Tesztlapot töltöttek ki a mesékben található szólásokkal, közmondásokkal kapcsolatban, be kellett írni hiányzó szavakat a meserészletekbe, meserészletet dramatizálni és illusztrálni, igaz-hamis állításokat megítélni …

Azután kezdődött a kalandozás a mesék világában: 7 próbát kellett kiállni. A versenyző csapatok utaztak hétmérföldes csizmában az akadályok között, segítettek Hamupipőkének szétválogatni a magokat, leleplezték Hári János füllentéseit, töltöttek ki mesés lottószelvényt, megoldották a titkosított apróhirdetéseket, és természetesen, volt falujárás is, ami minden ürményházi verseny elmaradhatatlan része.

A harmadik és a második helyezettek a helybeliek lettek, ami érthető is, mert más második éve versenyeznek; ők a népmesék alapos ismerői. Harmadik helyen végeztek: Nagy Emese, Tóvízi Edvin és Pintér Amelita, a Hétfejű sárkányok. Másodikak lettek Szkumpia Dajana, Pintér Áron és Móricz Lilla, a Kurta farkú malacok csapata. Mindkét csapat fölkészítője Móricz Elvira volt. Legjobb mégis az először porondra lépő torontálvásárhelyi Égig érő fák csapata lett: Balogi Blanka, Kovács Laura és Lovrity Anita, fölkészítőjük Zairi Györgyike volt. Különdíjban részesült a Kurta farkú malacok csapata, akik a játékos rész legjobbjainak bizonyultak.

A csapatok munkáját Viola Lujza nyugalmazott magyartanárnő és Móric Tina, az ÜIK sok próbát kiállt régi versenyzője figyelte és értékelte.

Az ötletdús megmérettetés és fergeteges játékfolyam után minden csapat kapott ajándékcsomagot, a díjazottak gazdagabbakat. A versenyt a zichyfalvi község és Dr. Zakar Péter szegedi történész is támogatta.

Mielőtt az ízletes ebédet elfogyasztotta az immár fölszabadult társaság, a VMPE elnöke, Lukács Gabriella örömhírrel is szolgált: az első helyezést elért csapat zánkai nyaralásra is jogosult a következő nyáron!

Reméljük, hogy az ÜIK tagjai által készített személyes ajándék, amit minden tanuló magával vihetett, az „Olvasni jó!” föliratot cipelő sünike, további elmélyült olvasásra sarkallja majd az általános iskolásokat!

A főszervező Móricz Elvira volt.

Viola Lujza
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Döntés született a külhoni magyar kultúra támogatására meghirdetett, 2019. évi Irodalmi karaván és Művészeti karaván című meghívásos pályázatokra benyújtott programokról. A célra tízmillió forintos keretösszeg áll rendelkezésre. A pályázatok fő célja a nemzeti összetartozás tudatának és a határon túli,...
2019. OKTÓBER 17.
[ 10:40 ]
A Vajdasági Vándormozi a 2019/2020-as évadban is filmvetítéseket szervez Vajdaság-szerte. November folyamán Doroszlón, Magyarcsernyén és Magyarkanizsán rajzfilmeket vetítünk a legkisebbeknek, melyek után Torok Orsolya citeratanár tart foglalkozást a közönségnek. A 30 perces foglalkozás ingyenes a Bethlen Gábor Alapkezelő...
2019. OKTÓBER 16.
[ 14:03 ]
Erős és élő közösségeink – egyáltalán a lehetőségek és feltételek – megteremtésében, a közösségek megtartásáért egyének, csoportok, társulások, intézmények vagy egész intézménnyel felérő személyek szolgálnak. Sokszor és legtöbbször erejükön felül, mérhetetlen alázattal, elhivatottsággal, mély és...
2019. OKTÓBER 16.
[ 13:06 ]
Beolvasás folyamatban