Kultúra
Az éjszaka megérintése – Szabadkán bemutatták Jódal Rózsa új novelláskötetét

Kettős ajándék ez a könyv. Egyrészt ajándék magának a szerzőnek, a Fórum Könyvkiadó Intézet ugyanis Az éjszaka megérintése című kötettel tiszteleg a 80 éves Jódal Rózsa előtt, másrészt ajándék az olvasónak, akik olyan novellákat találhatnak a kiadványban, amelyek eddig együtt még nem jelentek meg, csak különböző hazai és magyarországi folyóiratokban.

A könyvet Fekete J. József szerkesztette, majd a szerző kérésére átszerkesztette, kibővítette még két novellával, ugyanis Jódal Rózsa ragaszkodott hozzá, hogy azok is bele kerüljenek. (Őszintén szólva, ez nagyon is Hadaró Jutkára vall! Ő volt ugyanis annak idején, a Jó Pajtásban megismert cserfes diáklány.)

A szerző idén augusztusban életművéért megkapta a Herceg János Irodalmi Díjat. „Jódal Rózsa elbeszélői világában egyenlő súlyban ábrázolja a múlt és a jelen problematikáját, mindezt a szerelem, a szenvedés, a rossz, a romlás, a pusztulás, a nyomor és a művészi lét prizmáján keresztül szemlélve és ábrázolva” – volt olvasható a zsűri indoklásában. Mindez kifejezetten érvényes Az éjszaka megérintése című novelláskötetére. Az írónő elmondta, hogy a könyvben öt tematika szerint szerkesztették a novellákat, ezek: a realista szövegek, a szerelem, a háború, az álmodozás és a kísérletező jellegű írások.

A szerző bevallása szerint a novellák nagy része általában egy megtörtént esemény alapján születik. A NATO-bombázások alatt komppal kelt át a Dunán, mivel az újvidéki hidakat lebombázták. Egy temetésre indult, a kezében egy a kertjéből szedett virágokból kötött csokorral. A komp azonban elakadt. A fantáziája segítségével ebből az igazság-magból kerekített egy történetet. Egy másik novellát a budapesti vakok számára létrehozott színház ihlette.

Novellái főszereplői szinte mindig nők. Ez azért van, mert nőként könnyebb számára a női karaktereket megformálni. A 90-es években ontotta a novellákat, az akkori élményanyag alapján ezek főleg a háborúról szóltak. Nyolc könyve jelent meg eddig, fele ifjúsági irodalom, a másik fele a felnőtteknek szól. Szeretett gyerekekről írni, ennek volt köszönhető a Hadaró Jutka sorozat a Jó Pajtásban, ami több mint negyedszázadig folyamatosan megjelent. Most azonban nincsenek már a környezetében gyerekek, nem tud honnan mintát venni, ezért ír felnőttekről felnőtteknek.

Jódal Rózsa munkásságát a szabadkai Városi Könyvtár közönségének Farkas Zsuzsa méltatta, az íróval Losonc-Kelemen Emese szerkesztő beszélgetett, majd levetítették a Jódal Rózsáról készített portréfilmet. Rózsa Anikó díjnyertes alkotása elkalauzolta a nézőt Versecre, a szerző szülővárosába. Beszélt gyermekkoráról, illetve édesanyjáról, Börcsök Erzsébet ismert vajdasági magyar írónőről is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Átadták az idei Hazám-díjakat - illusztráció
2019. NOVEMBER 16.
[ 14:43 ]
Nagy volt az érdeklődés tegnap este a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület által szervezett táncházban a temerini moziteremben. A szervezők célcsoportja az óvodások és a kisiskolások voltak. A hangulatról a Berbence zenekar gondoskodott, Lukács Imre tánctanár közreműködésével. Előbb az óvodásokat vezették be...
2019. NOVEMBER 15.
[ 20:14 ]
A Zentai Városi Múzeumban a Hommage címmel nyílt kiállítás, melyen vajdasági kortárs alkotók művei szerepelnek. A művészek eredeti munkái elsősorban Benes József életművére és motívumaira reflektálnak, de a kiállítás létrehozásának célja volt az is, hogy megvizsgálják a nagy elődök hatását a kortárs...
2019. NOVEMBER 15.
[ 16:22 ]
A Google és az izraeli Nemzeti Könyvtár együttműködése révén az internetre kerül a könyvtárból a zsidó kultúrát képviselő százhúsz ezer könyv - jelentette a Kolhaír, a jeruzsálemi városi újság. Az új együttműködés révén díjmentesen olvashatóvá válnak világszerte az eddig csak a könyvtárban olvasható...
2019. NOVEMBER 15.
[ 15:50 ]
Beolvasás folyamatban