Kultúra
Az éjszaka megérintése – Szabadkán bemutatták Jódal Rózsa új novelláskötetét

Kettős ajándék ez a könyv. Egyrészt ajándék magának a szerzőnek, a Fórum Könyvkiadó Intézet ugyanis Az éjszaka megérintése című kötettel tiszteleg a 80 éves Jódal Rózsa előtt, másrészt ajándék az olvasónak, akik olyan novellákat találhatnak a kiadványban, amelyek eddig együtt még nem jelentek meg, csak különböző hazai és magyarországi folyóiratokban.

A könyvet Fekete J. József szerkesztette, majd a szerző kérésére átszerkesztette, kibővítette még két novellával, ugyanis Jódal Rózsa ragaszkodott hozzá, hogy azok is bele kerüljenek. (Őszintén szólva, ez nagyon is Hadaró Jutkára vall! Ő volt ugyanis annak idején, a Jó Pajtásban megismert cserfes diáklány.)

A szerző idén augusztusban életművéért megkapta a Herceg János Irodalmi Díjat. „Jódal Rózsa elbeszélői világában egyenlő súlyban ábrázolja a múlt és a jelen problematikáját, mindezt a szerelem, a szenvedés, a rossz, a romlás, a pusztulás, a nyomor és a művészi lét prizmáján keresztül szemlélve és ábrázolva” – volt olvasható a zsűri indoklásában. Mindez kifejezetten érvényes Az éjszaka megérintése című novelláskötetére. Az írónő elmondta, hogy a könyvben öt tematika szerint szerkesztették a novellákat, ezek: a realista szövegek, a szerelem, a háború, az álmodozás és a kísérletező jellegű írások.

A szerző bevallása szerint a novellák nagy része általában egy megtörtént esemény alapján születik. A NATO-bombázások alatt komppal kelt át a Dunán, mivel az újvidéki hidakat lebombázták. Egy temetésre indult, a kezében egy a kertjéből szedett virágokból kötött csokorral. A komp azonban elakadt. A fantáziája segítségével ebből az igazság-magból kerekített egy történetet. Egy másik novellát a budapesti vakok számára létrehozott színház ihlette.

Novellái főszereplői szinte mindig nők. Ez azért van, mert nőként könnyebb számára a női karaktereket megformálni. A 90-es években ontotta a novellákat, az akkori élményanyag alapján ezek főleg a háborúról szóltak. Nyolc könyve jelent meg eddig, fele ifjúsági irodalom, a másik fele a felnőtteknek szól. Szeretett gyerekekről írni, ennek volt köszönhető a Hadaró Jutka sorozat a Jó Pajtásban, ami több mint negyedszázadig folyamatosan megjelent. Most azonban nincsenek már a környezetében gyerekek, nem tud honnan mintát venni, ezért ír felnőttekről felnőtteknek.

Jódal Rózsa munkásságát a szabadkai Városi Könyvtár közönségének Farkas Zsuzsa méltatta, az íróval Losonc-Kelemen Emese szerkesztő beszélgetett, majd levetítették a Jódal Rózsáról készített portréfilmet. Rózsa Anikó díjnyertes alkotása elkalauzolta a nézőt Versecre, a szerző szülővárosába. Beszélt gyermekkoráról, illetve édesanyjáról, Börcsök Erzsébet ismert vajdasági magyar írónőről is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

VM4K: Száz év, száz mondat - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 18:29 ]
A Fokos zenekar megalakulásáról, a kezdeti évekről több ízben hallhattak, olvashattak már. Sokszor megemlítésre kerültek a közös gimnazista évek, a barátság, a népzene iránti szeretet, mely mind része a zenekar első szárnycsapásainak. Egy dolgot azonban háttérbe szorított az idő: a megzenésített...
2020. JÚNIUS 4.
[ 12:38 ]
Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartják meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját szerdán Párizsban közzétették a szervezők. Az ismert rendezők közül az amerikai Wes Anderson The French Dispatch, a francia Francois Ozon...
2020. JÚNIUS 4.
[ 10:02 ]
A nemzeti összetartozás napjához és eszméjéhez, a trianoni békediktátum százéves keserűségéhez méltó dalt alkotott a Csík zenekar a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére. A „Hazám, hazám, édes hazám” kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az anyaországban született művészek mellett az...
2020. JÚNIUS 4.
[ 9:39 ]
Beolvasás folyamatban