Kultúra
Zenta: XXXX+1
Retrospektív kiállítás nyílt Balla Ákos-Zwara tervező és festőművész alkotásaiból

A Zentai Városi Múzeum galériatermében nyílt meg kedden este Balla Ákos-Zwara tervező, festőművész és tanár önálló tárlata, amelyhez az elmúlt huszonegy év alkotásaiból válogatott. A megnyitóra nagyon sokan kíváncsiak voltak, hiszen Zwarának az utóbbi években csak kevés alkotását láthatták különböző csoportos tárlatokon.

A kiállítás egy évvel lekéste a művész negyvenedik szülinapját, ezért kapta ezt a frappáns címet. A megnyitón az egybegyűltek üdvözléseként, továbbá az alkotó bemutatásaként elhangzott Szabó T. Anna: A férfi, ha negyven parafrázisaként megszületett szöveg, mely A művész, ha negyvenegy címet kapta és Szarka Mándity Krisztina művészettörténész jóvoltából keletkezett. A művészettörténész, aki verset írt a megnyitóra, így mutatta be az alkotót:

„A művész, ha negyven, összegez csendben.

A művész, ha negyvenegy, nem marad tétlen,

fest, kiállítást rendez,

tervez cipőt, táskát, fotelt, hisz’ a pihenéshez is a szép kell,

alkot naplementét, ám kerüli a giccset,

már nem külföldön keresi a kincset.

A művész, ha negyven, számadást végez.

A művész, ha negyvenegy, végigtekint, mivel is telt a 40,

fest, kiállítást rendez,

a vonalakból tereket, az elvándorlás-témából távlatokat nyit,

humort rejt a címekbe, tárlatot a tárlatba,

és örül, ha a műve sokakat ejt ámulatba.”

A lírai felkonferálás után Tóth Szilárd, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanítványa olvasta fel sokkal prózaibb írását a Költözésről. Egy költözésről, ahol a sok doboz között végül az ember is felcímkézi már önmagát. És „Most itt állunk egy dobozban, amibe húsz plusz egy képet sűrítettünk nagy boldogan és odafigyeléssel, és várjuk, hogy valaki kicsomagolja valahol, ahol már bizonyosan nem csöpög a csap és ahol megint húsz plusz egy évet várhatnak a bútorok, vázák, kakasok, hogy újra szépen bedobozolják őket” – fogalmazott a tanítvány a kiállítás apropóján.

S végül Beszédes István iró a hivatalos megnyitóbeszédében szintén összefoglalta ismeretségét Balla Ákossal, mindazt, amit eddig megállapított már róla alkotóként, a képei hangulatáról és azokat az egészen személyes, baráti véleményeket is, amelyeket, mint szomszéd, és mint egy kisvárosban élő lakos láthat, észlelhet. Elmondása szerint Ákost (festő édesapjával ellentétben) a folyóparti harmónia helyett inkább az urbánus tér ritmusa foglalkoztatja, egyedi szín és fénykezeléssel, szerkesztő minimalizmussal, konstruktivista leképezéssel fejezi ki a városkép belső geometriáját, a tárgyakról való megcsillanó, bemozduló, jelentéstől független ábráit. A női testet pedig a tánc fázisképes ábrázolásával láttatja. A mozgó fény, a dinamika és a geometria, másképpen a dinamikus geometria jelenléte az itt látható képeken is megfigyelhető – elemezte Beszédes. Majd a beszédében kiemelte azt is, hogy ez a kiállítás nem annyira iparművészeti, inkább a képzőművészetre fókuszál, látszanak viszont a folyamatok egy a roppan szerény és alázatos alkotóművész kísérletezésének tere, ami nem csupán tanítványai, de minden szemlélő számára tanulságos.

Balla Ákos huszonegy évnyi számadásának kiállítását rövidesen egy további, záró rendezvény is követi majd, de erről a későbbiekben tájékoztatnak a szervezők.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Átadták az idei Hazám-díjakat - illusztráció
2019. NOVEMBER 16.
[ 14:43 ]
Nagy volt az érdeklődés tegnap este a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület által szervezett táncházban a temerini moziteremben. A szervezők célcsoportja az óvodások és a kisiskolások voltak. A hangulatról a Berbence zenekar gondoskodott, Lukács Imre tánctanár közreműködésével. Előbb az óvodásokat vezették be...
2019. NOVEMBER 15.
[ 20:14 ]
A Zentai Városi Múzeumban a Hommage címmel nyílt kiállítás, melyen vajdasági kortárs alkotók művei szerepelnek. A művészek eredeti munkái elsősorban Benes József életművére és motívumaira reflektálnak, de a kiállítás létrehozásának célja volt az is, hogy megvizsgálják a nagy elődök hatását a kortárs...
2019. NOVEMBER 15.
[ 16:22 ]
A Google és az izraeli Nemzeti Könyvtár együttműködése révén az internetre kerül a könyvtárból a zsidó kultúrát képviselő százhúsz ezer könyv - jelentette a Kolhaír, a jeruzsálemi városi újság. Az új együttműködés révén díjmentesen olvashatóvá válnak világszerte az eddig csak a könyvtárban olvasható...
2019. NOVEMBER 15.
[ 15:50 ]
Beolvasás folyamatban