Kultúra
Zenta: Csontváry-Weöres kontra Szorcsik-Kiss

Csontváry Kosztka Tivadar 100. és Weöres Sándor halálának 30. évfordulója alkalmából a festő és a költőzseni munkáinak innovatív, bábos-színházi életre keltésére készül Szorcsik Kriszta zentai származású színésznő és Kiss Ágnes bábszínész. A rendhagyó előadás, rendhagyó helyszínen kerül a nézők elé október 27-én Zentán.

Szorcsik-Kiss páros szűrőjén keresztül találkozik a Csontváry-Weöres óriás páros Zentán, 2019. október 27én, 19:30 órakor az úgynevezett Szorcsik Házban, rendhagyó helyszínen, egy nem klasszikus színházi térben. Az előadás a helyszín szűkössége miatt korlátozott számban látogatható, ezért csak előzetesen regisztrációval lehet bejelentkezni a Barboncás társulat facebook oldalán.

A darab alkotói, a két színházi irányból jövő alkotó más-más attitűdöt alkalmaz ebben a formációban, ami a színpadon mégis szerves egésszé áll össze.

A zentai születésű Szorcsik Kriszta tizenöt év társulati alkotómunka után (Újvidéki Színház, Bárka Színház) úgy határozott, hogy független alkotóként folytatja tovább útját, hogy önállóan valósíthassa meg azt, ami őt érdekli. 2014 óta főleg a független színházi lehetőségeket kutatja. Tudatosan keresi a kapcsolódást és az együttműködést más művészeti ágak alkotóival: zene-, tánc-, báb-, képzőművészet. Nem kötik műfaji határok, a performance-tól, a művészi produkción át a hagyományos színházig szabadon gondolkodik. A Transzformáció Alapítvány létrehozója.

Kiss Ágnes pedig a Barboncás Társulat megalapítója. A báb érvényességét kutatja a különböző művészeti és tudományos ágak területén. Erős vizualitás és zeneiség jellemzi előadásait. A gyerek-előadásoktól a felnőtt báb-előadásokon keresztül igen széles skálán mozog a repertoárja. Munkájuk eredménye a Barboncás Bábterápia is.

Új előadásukkal kapcsolatban annyit árultak el, hogy ebben a munkában azzal próbálkoznak, hogy a materiális világon túli, úgynevezett finom minőségeket megtalálják és kibontsák, apró részeire szétszedve az anyagot, ugyanúgy,mint ahogyan Weöres is teszi, leásva annak legmélyére, unalomig kérdezve, makacsul kérdezve: mi van a dolgok mögött?

Hiszen: „Akit nem értenek meg a kortársai az vajon őrült?” – teszik fel a kérdéseiket, -

„Aki nem tartozik egyetlen irányzathoz sem, de képes saját magát többrétű kifejezéssel Napút festőként jellemezni, őrült? Vagy inkább egy olyan elhivatott és bátor egyéniség, aki a saját útkeresésben hisz, aki 41 éves korától tanul rendszeresen festeni és nem fél attól, hogy lekésett valamiről, hogy túl öreg, hogy 41 éves korára már be kellett volna érnie, elismert és köztiszteletben álló, megbecsült művésszé válnia...

És a másik oldalon a költő, aki legalább akkora talány, mint a festő. Őrült? Őrült az, aki nem ismer tilalmakat, megfontolásokat és határokat? De, mint a gyermek gyanakvás nélkül, nyílt szívvel és elmével közeledik a világ dolgaihoz? Aki mindent tudni kíván, a megismerhetetlent is, költészete kérdések sorából épült: makacs kérdezésből állt, mindig a dolgok mögé kívánt látni. Meggyőződése, hogy a világ különféle dolgai egymással összefüggnek. Ember, virág és csillag valamilyen módon rokonok. Titkos vonzások kapcsolják össze a természetet és az embert: «nem vagyunk egyedül: létünk a világ testvéri rendjébe tartozik«.

Csontváry pedig egy élő organizmusnak tekinti a világot.

Csontváry és Weöres spiritualizmusa magától értetődő.

Bizonyosan sokakat érdekelhet, hogy miért pont Őket választottuk egymás partneréül?

Több válasz adható erre, de talán az egyik legkézenfekvőbb az, hogy Weöres Sándor korai költői periódusában írt egy 21 versből álló versciklust Csontváry vásznak címen, amelyben a képzőművészet költészeti tárggyá emelkedik: «ecsetre komponálódnak a sorok«.”

Az előadás adomány alapú.

Az új mű létrejötte a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg. Valamint külön köszönettel tartoznak Szegedi Szabó Bélának, a Zentai Magyar Kamaraszínháznak, és Puskás Zoltánnak.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Átadták az idei Hazám-díjakat - illusztráció
2019. NOVEMBER 16.
[ 14:43 ]
Nagy volt az érdeklődés tegnap este a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület által szervezett táncházban a temerini moziteremben. A szervezők célcsoportja az óvodások és a kisiskolások voltak. A hangulatról a Berbence zenekar gondoskodott, Lukács Imre tánctanár közreműködésével. Előbb az óvodásokat vezették be...
2019. NOVEMBER 15.
[ 20:14 ]
A Zentai Városi Múzeumban a Hommage címmel nyílt kiállítás, melyen vajdasági kortárs alkotók művei szerepelnek. A művészek eredeti munkái elsősorban Benes József életművére és motívumaira reflektálnak, de a kiállítás létrehozásának célja volt az is, hogy megvizsgálják a nagy elődök hatását a kortárs...
2019. NOVEMBER 15.
[ 16:22 ]
A Google és az izraeli Nemzeti Könyvtár együttműködése révén az internetre kerül a könyvtárból a zsidó kultúrát képviselő százhúsz ezer könyv - jelentette a Kolhaír, a jeruzsálemi városi újság. Az új együttműködés révén díjmentesen olvashatóvá válnak világszerte az eddig csak a könyvtárban olvasható...
2019. NOVEMBER 15.
[ 15:50 ]
Beolvasás folyamatban