Kultúra
Orom: Lassan befejeződik a Malmok Útja projekt

Új mellékhelyiségekkel, nyári konyhával, egy rendezvényterasszal és komplett színpadhangosító berendezéssel is bővült az oromi szélmalom környéke.

A Malmok Útja IPA projektben az oromi helyi közösség is részt vesz és a két éves időintervallumban több mint 100 ezer eurós beruházásokat tudtak megvalósítani, amelyben a rendezvények és az eszközbeszerzések is benne vannak.

Ez tekinthető Orom Helyi Közösség fő aktivitásának és legnagyobb befektetésének a Malmok Útja projektben.

Ezt megelőzően 2018 nyara volt a legaktívabb Orom Helyi Közösség számára a projektben, hiszen akkor történtek meg azok az eszközbeszerzések, amelyek a falu rendezvényturizmusának infrastruktúráját is fejlesztik még sok éven át - nevezetesen a projekt önkéntes tájépítész építő táborában akkor épült meg a nyílt rendezvényterasz a szélmalom mellett, illetve elkezdődtek a kültéri konyhán is a munkálatok, emellett 600 méter fakerítést szereztek be, amelynek egy része állandó jelleggel a falu központjában áll, illetve a közösségi rendezvényeken is használják területmegjelölési, -elválasztási céllal. 2018 augusztusában még számos művészeti tábor, illetve a Malmok Útja Fesztivál valósult meg, ahol a környezetvédelmi témák kifejezett hangsúlyt kaptak.

A megépült épületek, az eszközökkel együtt része Orom helyi közösség turisztikai terveinek, hogy a szélmalom környékét megfelelő tájhű infrastruktúrával vértezze fel, illetve olyan eszköztárat tudjon magának, amelyet a falubeli rendezvényeken is tud használni.

A projektpartnerek tevékenységeinek köszönhetően Orom helyi közösség bekerül egy olyan tematikus turisztikai útba, amely a Malmok útja nevet viseli. Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, ezen az úton virtuálisan (egy honlapon, egy mobiltelefonos alkalmazáson), illetve a virtuális világon kívül is (egy nyomtatott kiadványon, illetve a szélmalomnál elhelyezett információs táblán keresztül) bejárhatjuk a malmok útját és megismerkedhetünk az öt projektparner malmaival és malmokhoz kötődő mezőgazdasági hagyományaival. Az elnök hozzátette, ezt mind azért hozták létre, hogy a turizmusban is méltó szolgáltatást tudjon nyújtani a falu.

- Tettük ezt mindazért, hogy egy olyan környezetet készítsünk el itt a malom környékén, amit tudunk majd használni nem csak egy rendezvényre, hanem egész évre, tehát mindezek az objektumok ez irányba indultak. A kapott összeg mintegy 100 ezer eurót tesz ki, aminek a legnagyobb beruházása a vizesblokkoknak a kiépítése volt.

A projekt következő állomása november 12-én, a Malmok Útja konferencián lesz, Kiskunfélegyházán a Kiskun múzeumban, ahol az oromi Malomfesztivállal mutatkozik be az oromi helyi közösség.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

VM4K: Száz év, száz mondat - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 18:29 ]
A Fokos zenekar megalakulásáról, a kezdeti évekről több ízben hallhattak, olvashattak már. Sokszor megemlítésre kerültek a közös gimnazista évek, a barátság, a népzene iránti szeretet, mely mind része a zenekar első szárnycsapásainak. Egy dolgot azonban háttérbe szorított az idő: a megzenésített...
2020. JÚNIUS 4.
[ 12:38 ]
Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartják meg, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját szerdán Párizsban közzétették a szervezők. Az ismert rendezők közül az amerikai Wes Anderson The French Dispatch, a francia Francois Ozon...
2020. JÚNIUS 4.
[ 10:02 ]
A nemzeti összetartozás napjához és eszméjéhez, a trianoni békediktátum százéves keserűségéhez méltó dalt alkotott a Csík zenekar a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére. A „Hazám, hazám, édes hazám” kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az anyaországban született művészek mellett az...
2020. JÚNIUS 4.
[ 9:39 ]
Beolvasás folyamatban