Kultúra
Orom: Lassan befejeződik a Malmok Útja projekt

Új mellékhelyiségekkel, nyári konyhával, egy rendezvényterasszal és komplett színpadhangosító berendezéssel is bővült az oromi szélmalom környéke.

A Malmok Útja IPA projektben az oromi helyi közösség is részt vesz és a két éves időintervallumban több mint 100 ezer eurós beruházásokat tudtak megvalósítani, amelyben a rendezvények és az eszközbeszerzések is benne vannak.

Ez tekinthető Orom Helyi Közösség fő aktivitásának és legnagyobb befektetésének a Malmok Útja projektben.

Ezt megelőzően 2018 nyara volt a legaktívabb Orom Helyi Közösség számára a projektben, hiszen akkor történtek meg azok az eszközbeszerzések, amelyek a falu rendezvényturizmusának infrastruktúráját is fejlesztik még sok éven át - nevezetesen a projekt önkéntes tájépítész építő táborában akkor épült meg a nyílt rendezvényterasz a szélmalom mellett, illetve elkezdődtek a kültéri konyhán is a munkálatok, emellett 600 méter fakerítést szereztek be, amelynek egy része állandó jelleggel a falu központjában áll, illetve a közösségi rendezvényeken is használják területmegjelölési, -elválasztási céllal. 2018 augusztusában még számos művészeti tábor, illetve a Malmok Útja Fesztivál valósult meg, ahol a környezetvédelmi témák kifejezett hangsúlyt kaptak.

A megépült épületek, az eszközökkel együtt része Orom helyi közösség turisztikai terveinek, hogy a szélmalom környékét megfelelő tájhű infrastruktúrával vértezze fel, illetve olyan eszköztárat tudjon magának, amelyet a falubeli rendezvényeken is tud használni.

A projektpartnerek tevékenységeinek köszönhetően Orom helyi közösség bekerül egy olyan tematikus turisztikai útba, amely a Malmok útja nevet viseli. Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, ezen az úton virtuálisan (egy honlapon, egy mobiltelefonos alkalmazáson), illetve a virtuális világon kívül is (egy nyomtatott kiadványon, illetve a szélmalomnál elhelyezett információs táblán keresztül) bejárhatjuk a malmok útját és megismerkedhetünk az öt projektparner malmaival és malmokhoz kötődő mezőgazdasági hagyományaival. Az elnök hozzátette, ezt mind azért hozták létre, hogy a turizmusban is méltó szolgáltatást tudjon nyújtani a falu.

- Tettük ezt mindazért, hogy egy olyan környezetet készítsünk el itt a malom környékén, amit tudunk majd használni nem csak egy rendezvényre, hanem egész évre, tehát mindezek az objektumok ez irányba indultak. A kapott összeg mintegy 100 ezer eurót tesz ki, aminek a legnagyobb beruházása a vizesblokkoknak a kiépítése volt.

A projekt következő állomása november 12-én, a Malmok Útja konferencián lesz, Kiskunfélegyházán a Kiskun múzeumban, ahol az oromi Malomfesztivállal mutatkozik be az oromi helyi közösség.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Felcsíki hétvége az Al-Dunán - illusztráció
2019. NOVEMBER 11.
[ 17:35 ]
Magyar irodalmi dömping Pozsonyban - illusztráció
2019. NOVEMBER 11.
[ 11:48 ]
A 40. TAKT táborban készült munkákból nyílt kiállítás szombaton este Temerinben, a Tájház udvarában lévő Alkotóház kiállítótermében. A nyári művésztelep, amelyen zömében vajdasági fiatalok vettek részt, a RE (ismét, újra) jegyében zajlott. Az alkotásokból összeállított tárlatot Pesti Attila építész...
2019. NOVEMBER 10.
[ 8:04 ]
Életének 88. évében szombaton elhunyt Tarbay Ede József Attila-díjas író, költő, műfordító, dramaturg - tudatta a Magyar Írószövetség az MTI-vel. Tarbay Ede 1932. március 11-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem könyvtár szakán, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult. A Magyar...
2019. NOVEMBER 9.
[ 22:43 ]
Törzsudvarnokon ma megrendezték a IX. Szűcs Imre gyermekvers- és prózamondó versenyt, előtte pedig felavatták a rendezvény névadójának, a falu szülöttének tiszteletére az emléktáblát, amely Dudás Sándor szobrászművész domborműve. Az emléktábla leleplezésekor Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott...
2019. NOVEMBER 9.
[ 18:50 ]
Beolvasás folyamatban