Kultúra
Szabadka: Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott Pekár Tibor

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Pekár Tibor hegedűművész, nyugalmazott zenepedagógus, a Szabadkai Filharmónia és a Szabadkai Kamarazenekar volt koncertmestere részére több évtizedes művészi és pedagógusi pályafutása, valamint Szabadkai város zenei múltjának feltárást szolgáló zenetörténészi munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést adományozta.

A kitüntetett különböző okok miatt augusztus 20-án, a budapesti ünnepségen nem tudta átvenni az érdemkeresztet, ezért azt péntek délután a Szabadkai Magyar Főkonzulátuson alkalmi ünnepség keretében adta át neki Csallóközi Eszter főkonzul.

A méltatásban elhangzott, hogy Pekár Tibor 1973-ban költözött vissza Topolyáról szülővárosába, Szabadkára. Hegedűtanári állást kapott a zeneiskolában, de emellett, mint a Szabadkai Filharmónia és a Szabadkai kamarazenekar koncertmestere, valamint a Szabadkai Vonósnégyes elsőhegedűse aktívan részt vett a város zenei életében. Szólistaként is gyakran szerepelt. Eredményes hegedűtanári munkásságát számos díj igazolja, és az a sok-sok növendék, akik a világ különböző tájaira kerülve eljuttatták tanáruk és a szabadkai zeneiskola jó hírét.

Pekár Tibor a muzsikálás, a komolyzene népszerűsítése mellett írással is foglalkozik csaknem negyven éve. Ezekben az írásokban elsősorban Szabadka zenei múltját igyekszik feltárni. Lelkiismeretes kutatómunkája nyomán számos könyve jelent meg, melyek Szabadka zenei életét dolgozzák fel. nyugdíjasként is tevékenyen munkálkodik: a hegedűt ugyan félretette, de fáradhatatlanul kutat és ír, többek között, mint a Magyar Szó állandó zenei kritikusa.

Pekár Tibor kissé rendhagyó módon a felterjesztőn kívül tanítványainak, munkatársainak, szerkesztőinek köszönte meg a díjat, hisz ők ösztönözték a munkára, amiért a kitüntetést adományozták.

Portálunknak elmondta, hogy hétéves kora óta hegedül, kilencéves kora óta játszik zenekarban, a pedagógiai pályán 33 évet töltött, elsősorban mégis zenekari muzsikusnak tartja magát.

- Több mint száz növendékem volt, a tanítást is szívvel-lélekkel csináltam. Úgy mentem a munkahelyemre, hogy nem dolgozok, hanem tanítok és nevelek, ezért nem volt fárasztó. A hegedűt azután felváltotta az írószerszám. Mind többet foglalkozok zenei tárgyú írással, s én úgy érzem, hogy ezen a téren sikerült elérni valami olyasmit, amivel ezt a díjat kiérdemeltem. A zenetörténetnek olyan területét dolgoztam fel, amivel Magyarországon még nem foglalkoztak. Mivel Szabadka Trianonig Magyarországhoz tartozott, azt, ami addig itt történt a zene terén, azt Magyarországon tudni kellene. Utána a későbbi évtizedeket is feldolgoztam, úgyhogy Szabadka zenei története szinte teljesen fel van dolgozva. Ez olyasvalami, amivel kevés város dicsekedhet.

- Hogyan látja Szabadka zenei életét ma?

- Mivel én a komolyzenével foglalkozom, rögtön arra gondolok, amikor ezt a kérdést hallom. Pillanatnyilag elég rendezetlennek tűnik, nincs a városnak állandó jellegű zenekara. Én mindig azt mondom, hogy az a város, amelynek nincsen színháza, az nem város, és az a színház, amelyiknek nincs zenekara, az nem színház. Úgyhogy Szabadkán ez hiányzik. Volt idő, amikor ez sokkal szervezettebb volt és kár, hogy romlásnak indult.

Pekár Tibort már korábban is díjazták. Negyvenéves pedagógusi, művészi és zenetörténészi munkásságáért 2010-ben Magyar Életfa Díjjal tüntették ki.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A zentai Alkotóházban november 11. és 17. között ismét megrendezésre került a Mezei Erzsébet által alapított Képzőművészeti Alkotóműhely hagyományos őszi Nemzetközi Művészeti Műhelye, amely idén 10 éves jubileumát ünnepelte. A Nemzetközi Művészeti Műhely minden évben a Kárpát-medence egész területének...
2019. NOVEMBER 18.
[ 10:34 ]
Huszonkét tehetséges fiatal fellépését élvezhette tegnap este a közönség a temerini sportcsarnokban, a 28. Tini és Ifjúsági Énekes Vetélkedő döntőjén. A tini kategóriában az idén tizennyolcan, míg az ifjúsági korcsoportban hatan szálltak versenybe a fődíjért. A vajdasági fiatalok fellépését Aleksandar Dujin zenekara...
2019. NOVEMBER 17.
[ 8:10 ]
Dávid Gyula irodalomtörténész, Fischer Ádám karmester, Kulka János színművész, Losonczi Ágnes szociológus, Németh Miklós közgazdász, politikus, Parti Nagy Lajos költő és Radnóti Zsuzsa dramaturg nyerték el idén a Hazám-díjat; a XXI. Század Társaság elismerését szombaton adták át Budapesten A Hazám-díj...
2019. NOVEMBER 16.
[ 14:43 ]
Beolvasás folyamatban