Kultúra
Elhunyt Branko Lustig Oscar-díjas filmproducer

Ma reggel, 88 éves korában Zágrábban elhunyt Branko Lustig hollywoodi Oscar-díjas producer, jelentette a horvát média. Lustig kétszeres Oscar-díjas, 1993-ban a Schindler listája, 2000-ben pedig a Gladiátor című filmjével szerezte meg a neves elismerést.

Branko Lustig 1932-ben született Eszéken. Zsidó származása miatt a második világháború alatt az auschwitzi és a bergen-belseni koncentrációs táborban raboskodott.

Családjának nagyobb része az európai koncentrációs táborokban vesztette életét. A táborban szerzett éleményeit beleszőtte a Schindler listája című filmbe.

„A számom A3317. Hosszú az út Auschwitztól a színházig. A haldokló emberek arra kértek, ha túlélem, meséljem el, hogy milyen volt”, mondta Lustig, amikor átvette az Oscar-díjat 1993-ban a Schindler listájáért.

Lustig 1988-ban költözött Amerikába, ahol producerként folytatta filmes karrierjét. Együttműködött Ridley Scottal és Steven Spielberggel, de számos neves és díjazott filmnek volt a producere, mint amilyen a A Sólyom végveszélyben, a Hannibal, a Mennyei királyság és az Amerikai gengszter.

Hat évvel ezelőtt költözött vissza Zágrábba feleségével. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Hagyományok Háza ingyenes szabadtéri rendezvénnyel, a Nagyvárosi Folkudvarral varázsolja a fővárosba a nyári fesztiválok hangulatát július 14-től augusztus 20-ig a Budai Vigadó előtti Corvin téren. A Hagyományok Háza, a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott intézmény a...
2020. JÚLIUS 9.
[ 11:13 ]
Brad Pitt játssza a főszerepet David Leitch új thrillerében - írja a The Hollywood Reporter. A Iszaka Kotaro japán író Mariabitoru című könyvén alapuló, Bullet Train című filmben öt bérgyilkos egy Tokióból Moriokába tartó vonaton találja magát. Felfedezik, hogy küldetéseik összefüggésben vannak egymással. Az út...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:46 ]
Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottót, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor jókívánságait és ajándékát Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban