Kultúra
Elhunyt Branko Lustig Oscar-díjas filmproducer

Ma reggel, 88 éves korában Zágrábban elhunyt Branko Lustig hollywoodi Oscar-díjas producer, jelentette a horvát média. Lustig kétszeres Oscar-díjas, 1993-ban a Schindler listája, 2000-ben pedig a Gladiátor című filmjével szerezte meg a neves elismerést.

Branko Lustig 1932-ben született Eszéken. Zsidó származása miatt a második világháború alatt az auschwitzi és a bergen-belseni koncentrációs táborban raboskodott.

Családjának nagyobb része az európai koncentrációs táborokban vesztette életét. A táborban szerzett éleményeit beleszőtte a Schindler listája című filmbe.

„A számom A3317. Hosszú az út Auschwitztól a színházig. A haldokló emberek arra kértek, ha túlélem, meséljem el, hogy milyen volt”, mondta Lustig, amikor átvette az Oscar-díjat 1993-ban a Schindler listájáért.

Lustig 1988-ban költözött Amerikába, ahol producerként folytatta filmes karrierjét. Együttműködött Ridley Scottal és Steven Spielberggel, de számos neves és díjazott filmnek volt a producere, mint amilyen a A Sólyom végveszélyben, a Hannibal, a Mennyei királyság és az Amerikai gengszter.

Hat évvel ezelőtt költözött vissza Zágrábba feleségével. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óbecse: Betlehemezők találkája - illusztráció
2019. DECEMBER 7.
[ 19:55 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 20. alkalommal szervezte meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt Szabadkán. A házigazda intézmény a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar volt. Borsity Hornyák Erika, a szervezőbizottság tagja köszöntötte a megjelenteket kiemelve, hogy jubileumot ünnepel a rendezvény. -...
2019. DECEMBER 7.
[ 16:53 ]
Újvidéken pénteken este bemutatták a Haj (Hair) című musicalt. A premieren az Egyesült Államok belgrádi nagykövetén kívül megjelent John Savage Oscar-díjas hollywoodi színész is, aki annak idején Miloš Forman legendás filmjében az egyik főszereplő, Claude Bukowski alakját formálta meg. A Haj az újvidéki Ifjúsági...
2019. DECEMBER 7.
[ 7:56 ]
Zsille Gábor kapta az idei Hieronymus-díjat. A műfordító, költő csütörtökön a fővárosi Magyar Napló könyvesboltban vette át az elismerést. A Hieronymus-díjat 1982-ben alapította a Magyar Írószövetség által létrehozott Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma. A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke...
2019. DECEMBER 6.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban