Kultúra
Kárpát-medencei magyarok zenei gálája vasárnap a Pesti Vigadóban

Vasárnap rendezik meg a Pesti Vigadóban a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ)sorozat gáláját, amelyen öt előadó lép színpadra.

"A KmMZ sorozat a Kápát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása. Ha kulturálisan, és ennek részeként zeneileg elfogadjuk egymást, akkor be lehet temetni a lövészárkokat és barátságban élhetnek egymással a nemzetiségek, akár kisebbségben, akár többségben vannak az adott országban" - mondta Böszörményi Gergely, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

A zenei sorozat keretében szeptembertől kilenc koncertet rendeztek a Kárpát-medencében, sorrendben az erdélyi Siterben, a kárpátaljai Beregszászon és Mezőváriban, a felvidéki Léván, a muravidéki Lendván, a délvidéki Magyarkanizsán, az erdélyi Nagyváradon, az őrvidéki Felsőőrön és az erdélyi Nagyszalontán. A záróesemény a budapesti gála után, november 30-án lesz a drávaközi Kórógyon.

Idén Kárpátalja javára gyűjtenek jótékonysági céllal, a fővédnök Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

"A gálán a Pesti Vigadóban fellép két kárpátaljai előadó, a BorzsVári népzenekar és a Sodró népi együttes, Erdélyből érkezik Csernik Szende mesemondó, és ott lesz a Szokolay Dongó Balázs-Kubinyi Júlia duó, valamint a Misztrál együttes is" - sorolta Böszörményi Gergely.

Mint fogalmazott, a KmMZ segítségével megismerhető az a zenei kincs, ami az adatközlők birtokában van, és a sorozat elmúlt tizennyolc évében komoly kapcsolatrendszer, barátságok alakultak ki a Kárpát-medencei magyarság és a nemzetiségek között. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óbecse: Betlehemezők találkája - illusztráció
2019. DECEMBER 7.
[ 19:55 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 20. alkalommal szervezte meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt Szabadkán. A házigazda intézmény a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar volt. Borsity Hornyák Erika, a szervezőbizottság tagja köszöntötte a megjelenteket kiemelve, hogy jubileumot ünnepel a rendezvény. -...
2019. DECEMBER 7.
[ 16:53 ]
Újvidéken pénteken este bemutatták a Haj (Hair) című musicalt. A premieren az Egyesült Államok belgrádi nagykövetén kívül megjelent John Savage Oscar-díjas hollywoodi színész is, aki annak idején Miloš Forman legendás filmjében az egyik főszereplő, Claude Bukowski alakját formálta meg. A Haj az újvidéki Ifjúsági...
2019. DECEMBER 7.
[ 7:56 ]
Zsille Gábor kapta az idei Hieronymus-díjat. A műfordító, költő csütörtökön a fővárosi Magyar Napló könyvesboltban vette át az elismerést. A Hieronymus-díjat 1982-ben alapította a Magyar Írószövetség által létrehozott Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma. A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke...
2019. DECEMBER 6.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban