Kultúra
Kárpát-medencei magyarok zenei gálája vasárnap a Pesti Vigadóban

Vasárnap rendezik meg a Pesti Vigadóban a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ)sorozat gáláját, amelyen öt előadó lép színpadra.

"A KmMZ sorozat a Kápát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása. Ha kulturálisan, és ennek részeként zeneileg elfogadjuk egymást, akkor be lehet temetni a lövészárkokat és barátságban élhetnek egymással a nemzetiségek, akár kisebbségben, akár többségben vannak az adott országban" - mondta Böszörményi Gergely, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

A zenei sorozat keretében szeptembertől kilenc koncertet rendeztek a Kárpát-medencében, sorrendben az erdélyi Siterben, a kárpátaljai Beregszászon és Mezőváriban, a felvidéki Léván, a muravidéki Lendván, a délvidéki Magyarkanizsán, az erdélyi Nagyváradon, az őrvidéki Felsőőrön és az erdélyi Nagyszalontán. A záróesemény a budapesti gála után, november 30-án lesz a drávaközi Kórógyon.

Idén Kárpátalja javára gyűjtenek jótékonysági céllal, a fővédnök Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

"A gálán a Pesti Vigadóban fellép két kárpátaljai előadó, a BorzsVári népzenekar és a Sodró népi együttes, Erdélyből érkezik Csernik Szende mesemondó, és ott lesz a Szokolay Dongó Balázs-Kubinyi Júlia duó, valamint a Misztrál együttes is" - sorolta Böszörményi Gergely.

Mint fogalmazott, a KmMZ segítségével megismerhető az a zenei kincs, ami az adatközlők birtokában van, és a sorozat elmúlt tizennyolc évében komoly kapcsolatrendszer, barátságok alakultak ki a Kárpát-medencei magyarság és a nemzetiségek között. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Hagyományok Háza ingyenes szabadtéri rendezvénnyel, a Nagyvárosi Folkudvarral varázsolja a fővárosba a nyári fesztiválok hangulatát július 14-től augusztus 20-ig a Budai Vigadó előtti Corvin téren. A Hagyományok Háza, a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott intézmény a...
2020. JÚLIUS 9.
[ 11:13 ]
Brad Pitt játssza a főszerepet David Leitch új thrillerében - írja a The Hollywood Reporter. A Iszaka Kotaro japán író Mariabitoru című könyvén alapuló, Bullet Train című filmben öt bérgyilkos egy Tokióból Moriokába tartó vonaton találja magát. Felfedezik, hogy küldetéseik összefüggésben vannak egymással. Az út...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:46 ]
Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottót, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor jókívánságait és ajándékát Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban