Kultúra
Zenta: Hommage a vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából

A Zentai Városi Múzeumban a Hommage címmel nyílt kiállítás, melyen vajdasági kortárs alkotók művei szerepelnek. A művészek eredeti munkái elsősorban Benes József életművére és motívumaira reflektálnak, de a kiállítás létrehozásának célja volt az is, hogy megvizsgálják a nagy elődök hatását a kortárs folyamatokra.

Csütörtökön este nyitották meg a Zentai Városi Múzeumban a Hommage elnevezésű képzőművészeti kiállítást, melyet a vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából szervezett Szarka Mándity Krisztina az intézmény művészettörténésze. Az ünnepi alkalomra sok vajdasági alkotó küldte el munkáit. A kiállítás magját a Benes Hommage-ok képezik. A szervező kifejtette, hogy arra voltak kíváncsiak, hogy a képzőművészetben van-e hatása Benes Józsefnek, mivel tudják, hogy az irodalomban volt. Születtek versek, esszék a festészetének egy-egy motívumáról. A feltett kérdésre láthatóan egy hatalmas igen volt a válasz - értékelte Szarka Mándity Krisztina, - nagyon sok művészt inspirált. Eredeti alkotások születtek, amelyek szerves részét képezik az adott művész életművének, vagy aktuális korszakának. A tárlat általánosságban is vizsgálja továbbá, hogy az ún. nagy elődöknek mennyire van nyoma a kortárs folyamatokban. Például Ács József, Hangya András, Tóth István. Ezek a nevek valamilyen módon felbukkannak a közös alkotáson is, amelyet tíz művész hozott létre az idei művésztelepen, de az egyéni munkákon is. Nagyon sokszínű és sokrétű anyag található a galériában, kis szigeteket hoztak létre, előbb a tájképeket, melyek Benes tájképek hatására születtek, azután olyan rész, ahol egy-egy adott Benes műre történik reflektálás. A harmadik része a tárlatnak pedig inkább az adott művész életművének részleteként jelenik meg és végül a közös mű, valamint a művésztelep alkotásai szerepelnek.

Hatodik alkalommal szervezték meg a vajdasági magyar képzőművészet napját, 2014-ben emlékeztek meg először Ács József születésnapjáról. A zentai művésztelep nemcsak az első, hanem a mindig újító. Fontosnak tartja, hogy a nagy elődök motívumai ne árnyékként nehezedjenek, hanem sugallat formájában éljenek tovább. Egy-egy szó vagy egy motívum segítse a kortárs alkotót a kríziseken vagy alkotói válságon – ismertette a művészettörténész.

A hivatalos megnyitó beszédet Patócs László szerkesztő és kritikus tartotta. Véleménye szerint az újból való megszólalás különleges formája a kiállítás témája, és nem ragaszkodunk el túlságosan a valóságtól, ha a Hommage-ra a művészet alakulástörténetének mérföldköveként tekintünk. Az idén a Zentai Művésztelep is ezt választotta témájául. Patócs László kiemelte még azt is, hogy nagyon fontos az életművek közötti párbeszéd, a tiszteletadás, a kapcsolattartás.

Kiállításmegnyitón a következő művészek alkotásai láthatók: Acsaji Györgyi, Ágoston Lóránt, Bakos Anita, Balla Ákos, Barna Kolozsi Valéria, Bálind István, Bene O. Katarina, Butterer Kiss Márta, Csernik Attila, Csikós Tibor, Gubik Korina, Gyurkovics Hunor, Miroslav Jovančić, Kókai Elena, Lázár Tibor, Maurits Ferenc, Mészáros Júlia, Molnár Imre, Mezei Erzsébet, Pesti Emma, Sagmeister Laura, Sándor Laura, Somorai Renát, Szabó Kornélia, Szalma Gábor, Szalma Viktória, Szenti Lilla, Tallós K. Zsuzsanna, Tarkó János, Tóth Alisa és Zsáki István.
A megnyitón mutatták be azt a kiadványt is, amely a korábbi Benes József emlékkiállításhoz fűződik, és melynek Az ember vívódásai térben volt a címe.

A Hommage tárlat december 16-ig látható a Zentai Városi Múzeumban.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óbecse: Betlehemezők találkája - illusztráció
2019. DECEMBER 7.
[ 19:55 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 20. alkalommal szervezte meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt Szabadkán. A házigazda intézmény a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar volt. Borsity Hornyák Erika, a szervezőbizottság tagja köszöntötte a megjelenteket kiemelve, hogy jubileumot ünnepel a rendezvény. -...
2019. DECEMBER 7.
[ 16:53 ]
Újvidéken pénteken este bemutatták a Haj (Hair) című musicalt. A premieren az Egyesült Államok belgrádi nagykövetén kívül megjelent John Savage Oscar-díjas hollywoodi színész is, aki annak idején Miloš Forman legendás filmjében az egyik főszereplő, Claude Bukowski alakját formálta meg. A Haj az újvidéki Ifjúsági...
2019. DECEMBER 7.
[ 7:56 ]
Zsille Gábor kapta az idei Hieronymus-díjat. A műfordító, költő csütörtökön a fővárosi Magyar Napló könyvesboltban vette át az elismerést. A Hieronymus-díjat 1982-ben alapította a Magyar Írószövetség által létrehozott Telegdy Polgár István Alapítvány kuratóriuma. A díjat Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke...
2019. DECEMBER 6.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban