Kultúra
Bemutatót tartott a nagybecskereki színház bábtársulata

A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház bábtársulata tegnap este tartotta meg a Hamupipőke című darabjának bemutatóját. Elsőként magyar nyelven játszották a gyerekeknek szóló előadást, hamarosan átültetik szerb nyelvre is a darabot.

A Hamupipőke című bábelőadást Lázár Helga rendezte, aki szabadúszó bábos rendező, és akit két éve kértek fel erre a feladatra. A rendező már akkor ismerte a mese átdolgozását, amelyet Gimesi Dóra író alkotott meg, és azt vitték színre a csapattal. A zenét David Schuckart szerezte, a látványt és a bábokat Illés Haibo készítette, illetve tervezte, annak kivitelezésében pedig Faragó Tibor bábkészítő segített. A koreográfus Kovács Domokos volt, a rendezőasszisztens pedig Jenovay Lajos.

A szereplők között volt a két ötödéves, illetve mesterszakos hallgató is, Hajdú Sára, aki a címszerepet játszotta, illetve Nyári Ákos, aki a királyfi szerepébe bújt. Még egy vendégszínész érkezett a társulathoz, Fridrik Gertrúd, aki a két mostohanővér, Emília és Amália szerepét elevenítette meg. A nagybecskereki bábosok közül Kovács Hajnalka a mostohát játszotta, Pósa Andrija az apa szerepében játszott, és Leopoldot, a komornyikot Kardos Krisztián jelenítette meg.

A darabhoz színreviteléhez hozzájárul még Faragó Eszter jelmeztáros és súgó, Aleksandra Šalamon ügyelő, Lackó Róbert fény-, illetve Vladimir Lucić hangtechnikus, a jelmezeket Aleksić Aranka varrta, műszaki ügyelő volt Faragó Tibor, Vladimir Živin és Nikola Lalić. A kellékek, jelmezek és a díszlet a Toša Jovanović Népszínház műhelyében készültek Kaslik Vilmos felügyelevetével.

"Hamupipőke történetét már az ókori Kínában is ismerték, és az évszázadok során semmit sem veszített népszerűségéből. Mint minden igazán jó mese, a Hamupipőke is többrétegű: a gyermekekre éppúgy képes hatni, mint a kamaszokra vagy a felnőttekre, Hamupipőke megaláztatása és felemelkedése reményt ad - a magát a szeretetre méltatlannak gondoló kisgyereknek éppúgy, int az önbizalomhiánnyal küzdő kamasznak, vagy a bizonytalan felnőttnek. Arra tanít minket, hogy nagy butaság másokat magunk alá vagy fölé gondolni, hogy igenis álljunk ki magunkért, ha másvalaki fölénk telepszik - ne és persze: hogy ugyan szép az a világ, ahová csak üvegcipőben lehet belépni, de a valódi szépségre azért mégis csak az önfeledtségben és a játékban találunk." - írja a rendező az előadás adatait tartalmazó kis füzetecskében.

A tervek szerint a Hamupipőke című bábjátékkal tájolni fognak a színészek, így minden valószínűség szerint sok helyre eljut a darab - a gyermekek nagy örömére.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Varga Imre, a nemzet művésze - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 16:08 ]
Létrejön a magyar Nemzeti Filmintézet - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 11:27 ]
A Sinkó Ervin Irodalmi Díj bírálóbizottsága - Horváth Futó Hargita, Utasi Csilla (elnök) és Novák Anikó - december 9-én megtartott ülésén a 2019-es díjat szavazattöbbséggel Bíró Tímeának ítélte oda, a 2017-es kötetében, A pusztítás reggeleiben, másrészt az azóta folyóiratokban és internetes felületeken megjelenő...
2019. DECEMBER 10.
[ 9:58 ]
Hosszú és súlyos betegség után életének 84. évében ma Belgrádban elhunyt Zoran Rankić szerb színész és író, tájékoztatott a Szerbiai Írók Egyesülete. Rankić a Belgrádi TV-n és az RTS-en sugárzott Poslednji čin című minisorozatban és a Srećni ljudi című tévésorozatban játszott szerepeiről volt...
2019. DECEMBER 9.
[ 18:04 ]
December 10-én, kedden 18 órai kezdettel mutatják be a zentai BeeHome Közösségi Házban a XIX. Lakiteleki Filmszemle különdíjas alkotását, Kabók Erika Érccel mért életek című filmet, amely a Radnóti Miklós élete és munkássága előtti tisztelgés jegyében született meg. Mint ismeretes, Radnóti Miklós születésének...
2019. DECEMBER 9.
[ 16:03 ]
Beolvasás folyamatban