Kultúra
A 12. minősítő fesztivál Újvidéken

Vajdaságban immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada a Martin György Néptáncszövetség és a Vajdasági Magyar Folklórközpont szervezésében.

A vetélkedő célja, hogy lehetőséget teremtsen a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozására és a szakmai megmérettetésre.

Az elmúlt évek során közel 50 vajdasági magyar néptáncegyüttes szerepelt ezen a fesztiválon, amelyre minden második évben kerül sor Újvidéken. Idén öt együttes mutatkozott be a nagyérdemű közönségnek, és az öt tagú magyarországi zsűrinek, amelynek tagjai Németh Ildikó koreográfus, pedagógus, Csasztvan András, Majoros Róbert, Kádár Ignác koreográfus néptáncpedagógusok és Eredics Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

A minősítés eredményei:

A topolyai Cirkalom táncegyüttes immár tizenkettedszer, a deszki Tiszavirág táncegyüttes és a magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes kiválóan minősült, a szabadkai Róna és a Szabadka táncegyüttes jól minősült.

Savelin László, az idei rendezvény főszervezője elmondta, hogy terveik között szerepel a rendezvény időnkénti áthelyezése más helyszínre, hogy minél többekhez eljusson ez a valóban magas színvonalú néptáncos megszólalás.

Eredics Gábor, a zsűri zenész tagjai kiemelte azt a kifogástalan, hibátlan énekes megszólalást, amit megszoktak a vajdasági együttesektől, és ami igen gyakran példaértékű a magyarországiak számára is.

Németh Ildikó, a zsűri tagja második alkalommal értékelte ezen a rendezvényen a csoportokat, és kiemelte, hogy szembetűnő az a belső energia, feszültség, amivel az itteni fiatalok közvetítik néptáncos kultúránkat. Ez az, amiért nekik, magyarországi szakembereknek is mindig nagy élmény ide jönni, hiszen ebből ők is erőt merítenek munkájukhoz.

A fellépő csoportokat a Fokos, a Csalóka és a Juhász zenekar kísérte. A műsort Szabó Zsuzsanna vezette. A vajdasági minősítő fesztivál támogatói 1997-től az Újvidéki Színház, a budapesti Martin György Néptáncszövetség és idén először a Csoóri Sándor Alap.

Ismét egy értékes, felejthetetlen délutánt tölthetett el az, aki csak ellátogatott az Újvidéki Színházba ádvent első vasárnapján.

Szabó Gabriella
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Varga Imre, a nemzet művésze - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 16:08 ]
Létrejön a magyar Nemzeti Filmintézet - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 11:27 ]
Hosszú és súlyos betegség után életének 84. évében ma Belgrádban elhunyt Zoran Rankić szerb színész és író, tájékoztatott a Szerbiai Írók Egyesülete. Rankić a Belgrádi TV-n és az RTS-en sugárzott Poslednji čin című minisorozatban és a Srećni ljudi című tévésorozatban játszott szerepeiről volt...
2019. DECEMBER 9.
[ 18:04 ]
December 10-én, kedden 18 órai kezdettel mutatják be a zentai BeeHome Közösségi Házban a XIX. Lakiteleki Filmszemle különdíjas alkotását, Kabók Erika Érccel mért életek című filmet, amely a Radnóti Miklós élete és munkássága előtti tisztelgés jegyében született meg. Mint ismeretes, Radnóti Miklós születésének...
2019. DECEMBER 9.
[ 16:03 ]
Elhunyt 79 éves korában René Auberjonois, az amerikai tévésorozatok egyik sztárja vasárnap. Auberjonoist leginkább a Benson és a Star Trek: Deep Space Nine című sorozatokból ismert, de emlékezetes alakításaként jegyzik fel a filmkritikusok szereplését a MASH című háborús tévésorozatban. A színész vasárnap...
2019. DECEMBER 9.
[ 9:56 ]
Beolvasás folyamatban