Kultúra
Szabadka: Himnusz és Szózat szavalóverseny huszadszor

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 20. alkalommal szervezte meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt Szabadkán. A házigazda intézmény a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar volt.

Borsity Hornyák Erika, a szervezőbizottság tagja köszöntötte a megjelenteket kiemelve, hogy jubileumot ünnepel a rendezvény.

- Felemelő érzés látni és hallani évről évre azt, hogy a fiatalokban hogyan él a két költemény érzelmi és értelmi világa, hogyan birkóznak meg a gondolatiságával, a nyelvi megfogalmazással. Költészetünk e két darabja a közösségi hűség, a ragaszkodás az anyanyelvi kultúra iránt, szellemi örökségünk iránt, melyet az örökösöknek kell élővé tenni azáltal, hogy időről-időre megmerítkezve gondolataiba önmagunk kiteljesedését tesszük lehetővé.

A szervezők külön köszönetet mondtak Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, amely a kezdetektől fogva fővédnöke a rendezvénynek.

A főkonzulátus nevében dr. Czikajló Gergely konzul köszöntötte a rendezvény résztvevőit:

- A két költemény sorai velünk vannak a nagy történelmi sorsfordulókban ugyanúgy, mint a hétköznapjainkban. Meghatározzák múltúnkat, jövőnket és jelenünket is. Ezért van az, hogy most egyszerre hálás és hálátlan feladat előtt állnak a versenyzőink. Hálátlan, hiszen nehéz egy olyan verset elmondani, amit már olyan művészek is előadtak, mint Sinkovits Imre vagy Latinovits Zoltán. Ugyanakkor hálás feladat, mert mindenkinek jelent valamit ez a két vers, s az ismerős verssorok könnyebben megdobogtatják a hallgatóság szívét.

A szavalatokat négytagú zsűri értékelte: dr. Havas Judit budapesti előadóművész, dr. Némedi Imre főiskolai tanár, versmondó, dr. Hózsa Éva egyetemi tanár és Ágoston Pribilla Valéria nyugalmazott magyartanár.

Dr. Havas Judit, a zsűri elnökét arról kérdeztük, hogy mire figyel majd a zsűri elsősorban a verseny során.

- Ide értelmes, okos gyerekek érkeznek, akik tisztában vannak hovatartozásukkal, identitásukkal is. Ez szólal meg a verseken, illetve a Himnuszon és Szózaton keresztül. A zsűri ezt érzékeli és értékeli, külön a bátorságot is, mert ahhoz bizony egy nagyon mély és elgondolkodás és tapasztalat is szükséges, hogy át merje adni, meg merje szólaltatni mindazt, ami benne rezeg ezekben a költeményekben. Sokszor van hatalmas élményben részünk, és csodálatos ajándékot kapunk, mert a bátorságpróbát is kiállják ezek a fiatalok. Tulajdonképpen megszólítják az Istent és kérik, hogy áldd meg a magyart! Ezt a bátorságot, illetve annak fokát is keressük.

Az idei Himnusz és Szózat szavalóversenyre a vajdaságiak mellett horvátországi és szlovákiai résztvevők is érkeztek. A mintegy harminc diák 21 tanintézményt képviselt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Alan Parker filmrendező - illusztráció
2020. JÚLIUS 31.
[ 21:27 ]
Mundruczó Kornél első külföldi produkciója, az angol nyelvű Pieces of a Woman is szerepel a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A szeptember 2-án kezdődő filmmustra szervezői kedden hozták nyilvánosságra a fesztivál programját. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmje a rendező első...
2020. JÚLIUS 28.
[ 17:31 ]
Egy furcsa év fura tehetségkutatója lett a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál. A Peron Music Alapítvány és a vajdasági Phrenia zenekar által szervezett rendezvény a jelenlegi szabályozások miatt egy időben, két helyszínen került megrendezésre. A vajdasági bandák Zentán, a magyarországi zenekarok Tatán, a...
2020. JÚLIUS 27.
[ 17:09 ]
Új irodalmi fesztivált indít útjára a Magyar Írószövetség, a Dióhéj Irodalmi Találkozó neves írók, költők, zenészek és zenekarok részvételével augusztus 15-én kezdődik Diósjenőn - közölte a Magyar Írószövetség hétfőn az MTI-vel. Mint írják, a Nógrád megyei település szabadtéri színpadán kora...
2020. JÚLIUS 27.
[ 16:37 ]
Beolvasás folyamatban