Kultúra
Hagyományos ünnepvárás: Adventi forgatag Buda szívében

A Hagyományok Háza idén is megrendezi Ünnepváró vásárát. A mintegy harminc eseményt felölelő programsorozatban a család minden tagja megtalálhatja a számára értékeset-érdekeset.

December 13-án, Luca napján, ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza és környéke. Akik még nem vásárolták meg szeretteiknek a meglepetést, azok egyedi ajándékok közül választhatnak az azokat készítő népi iparművészektől és kézművesektől. A vásár mellett lehetőség nyílik kézműves workshopokon saját ajándéktárgyak elkészítésére, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, zenés-táncos előadások, gyermek- és családi programok teszik teljessé.

A műhelymunkák már péntek délelőtt elkezdődnek, a munkaasztalokon bárki elkészítheti karácsonyfa alá szánt tárgyát, hiszen így lesz egy ajándék igazán személyes. A műhelyekben kis létszámú csoportok tevékenykednek, így a jelenlévő oktatók mindenkire figyelmet tudnak fordítani.

Aznap délután az Aprók táncháza újra kitárja kapuit, a szervezők szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni és kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni a karácsonyi ünnepkör szokásaival.

Az adventi készülődés, a hosszú téli esték, a karácsonyt megelőző időszak remek alkalmat nyújtott eleink számára a mesemondáshoz, így az Ünnepváró vásárnak is fontos része a mese. Pénteken a Szőjük-fonjuk a mesét - Mesék a karácsonyi asztal mellől című összeállítás a magyar népmeséket járja körbe, a szombati Aranyalma páros: Csillag-csengő bájos történetében a kerek esztendőt lelkesen végigszárnyaló tündér-madárkák ereszkednek le a földre, és boldog örömmel élik át a magyar karácsony misztériumát. A BaHorKa Társulat: Téli mese című vasárnapi műsora a falusi népszokásokat köti csokorba, s zárja le a jeles napokat.

Szombat késő délután különleges koncertre invitálják az egybegyűlteket: Navratil Andrea és a Kobzos zenekar: Új csillagnak új királya című mesés-zenés összeállítást a Parasztbiblia, a múltbéli parasztság gondolkodásmódját kifejező népköltészeti prózai anyag inspirálta.

A vasárnap délelőtti Dúdolj! Ringass! Táncolj! a családi együttlét fontosságára hívja fel a figyelmet: meghatározó élmény szülőként, gyermekként egyaránt felszabadultan együtt játszani. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kisebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a játék részesévé válhat.

A másokra való gondolás, a szolidaritás is része a műsorfolyamnak. A december 14-ei táncház több szempontból is különleges, hiszen nem csak az intézmény évadzáró táncháza, de az Összefogás hagyományőrző mestereinkért kezdeményezés részeként, jótékonysági táncház is, ahol az este folyamán hagyományőrző mesterek számára tartanak adománygyűjtést.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/unnepvaro-vasar

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Danse Noir az Újvidéki Színházban - illusztráció
2020. JANUÁR 20.
[ 13:11 ]
Đorđe Balašević újvidéki énekes-dalszerző tegnap este a Spensen megtartotta hagyományos koncertjét Vízkereszt éjjelén. Teltház előtt lépett fel, s a több mint háromórás koncert során több mint 30 dalt adott elő, egyúttal bejelentette, hogy tavasszal új dalokkal áll elő. Az újvidékiektől és mindenkitől, aki...
2020. JANUÁR 20.
[ 10:59 ]
Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, Balázs Béla-díjas filmrendezőnek ítélte oda idén a Kölcsey-emlékplakettet a Kölcsey Társaság kuratóriuma, az irodalmi elismerést a magyar kultúra napja alkalmából tartott vasárnapi szatmárcsekei ünnepségen vette át a díjazott. A hagyományosan a református...
2020. JANUÁR 19.
[ 15:57 ]
Életének 85. évében szombaton elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - tudatta a család az MTI-vel. Makkai Ádám a chicagói University of Illinois nyugalmazott professzora volt, aki sokat tett a magyar irodalom nemzetközi...
2020. JANUÁR 18.
[ 18:51 ]
Beolvasás folyamatban