Kultúra
Hagyományos ünnepvárás: Adventi forgatag Buda szívében

A Hagyományok Háza idén is megrendezi Ünnepváró vásárát. A mintegy harminc eseményt felölelő programsorozatban a család minden tagja megtalálhatja a számára értékeset-érdekeset.

December 13-án, Luca napján, ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza és környéke. Akik még nem vásárolták meg szeretteiknek a meglepetést, azok egyedi ajándékok közül választhatnak az azokat készítő népi iparművészektől és kézművesektől. A vásár mellett lehetőség nyílik kézműves workshopokon saját ajándéktárgyak elkészítésére, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, zenés-táncos előadások, gyermek- és családi programok teszik teljessé.

A műhelymunkák már péntek délelőtt elkezdődnek, a munkaasztalokon bárki elkészítheti karácsonyfa alá szánt tárgyát, hiszen így lesz egy ajándék igazán személyes. A műhelyekben kis létszámú csoportok tevékenykednek, így a jelenlévő oktatók mindenkire figyelmet tudnak fordítani.

Aznap délután az Aprók táncháza újra kitárja kapuit, a szervezők szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni és kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni a karácsonyi ünnepkör szokásaival.

Az adventi készülődés, a hosszú téli esték, a karácsonyt megelőző időszak remek alkalmat nyújtott eleink számára a mesemondáshoz, így az Ünnepváró vásárnak is fontos része a mese. Pénteken a Szőjük-fonjuk a mesét - Mesék a karácsonyi asztal mellől című összeállítás a magyar népmeséket járja körbe, a szombati Aranyalma páros: Csillag-csengő bájos történetében a kerek esztendőt lelkesen végigszárnyaló tündér-madárkák ereszkednek le a földre, és boldog örömmel élik át a magyar karácsony misztériumát. A BaHorKa Társulat: Téli mese című vasárnapi műsora a falusi népszokásokat köti csokorba, s zárja le a jeles napokat.

Szombat késő délután különleges koncertre invitálják az egybegyűlteket: Navratil Andrea és a Kobzos zenekar: Új csillagnak új királya című mesés-zenés összeállítást a Parasztbiblia, a múltbéli parasztság gondolkodásmódját kifejező népköltészeti prózai anyag inspirálta.

A vasárnap délelőtti Dúdolj! Ringass! Táncolj! a családi együttlét fontosságára hívja fel a figyelmet: meghatározó élmény szülőként, gyermekként egyaránt felszabadultan együtt játszani. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kisebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a játék részesévé válhat.

A másokra való gondolás, a szolidaritás is része a műsorfolyamnak. A december 14-ei táncház több szempontból is különleges, hiszen nem csak az intézmény évadzáró táncháza, de az Összefogás hagyományőrző mestereinkért kezdeményezés részeként, jótékonysági táncház is, ahol az este folyamán hagyományőrző mesterek számára tartanak adománygyűjtést.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/unnepvaro-vasar

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Alan Parker filmrendező - illusztráció
2020. JÚLIUS 31.
[ 21:27 ]
Mundruczó Kornél első külföldi produkciója, az angol nyelvű Pieces of a Woman is szerepel a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A szeptember 2-án kezdődő filmmustra szervezői kedden hozták nyilvánosságra a fesztivál programját. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmje a rendező első...
2020. JÚLIUS 28.
[ 17:31 ]
Egy furcsa év fura tehetségkutatója lett a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál. A Peron Music Alapítvány és a vajdasági Phrenia zenekar által szervezett rendezvény a jelenlegi szabályozások miatt egy időben, két helyszínen került megrendezésre. A vajdasági bandák Zentán, a magyarországi zenekarok Tatán, a...
2020. JÚLIUS 27.
[ 17:09 ]
Új irodalmi fesztivált indít útjára a Magyar Írószövetség, a Dióhéj Irodalmi Találkozó neves írók, költők, zenészek és zenekarok részvételével augusztus 15-én kezdődik Diósjenőn - közölte a Magyar Írószövetség hétfőn az MTI-vel. Mint írják, a Nógrád megyei település szabadtéri színpadán kora...
2020. JÚLIUS 27.
[ 16:37 ]
Beolvasás folyamatban