Kultúra
Hertelendyfalván járt a Kaláka együttes: Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Az idén 50 éves Kaláka együttes vajdasági adventi koncertsorozata alatt Hertelendyfalvára is ellátogatott. Az előadást szerda délután 4 órától a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székházának nagytermében hallgathatták meg az érdeklődő kicsik és nagyok.

A koncert kerettörténete egy betlehemes játék, melyben a házigazdák szerepét a közönség tölti be, a házról-házra (ez esetben településről-településre) járó betlehemesek pedig nem mások, mint Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs, akik nem csak a jól ismert hangszereken, gitáron, nagybőgőn, furulyán, tárogatón, hanem például afrikai kalimpán is játszanak.

A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? címet viselő lemez 1987-ben jelent meg, azóta már számos alkalommal, számos városban, faluban, országban járt ez az előadás. A repertoárban a karácsonyi dalok széles skálája megtalálható. A magyar népdalok és régi karácsonyi egyházi énekek mellet, megjelenik egy svéd karácsonyi dal, egy spanyol gyermekdal, valamint olyan költők versei ihlette dalok, mint József Attila, Weöres Sándor és Kányádi Sándor.

A műsor kicsiknek és nagyoknak is igyekezett nyújtani, a sok örömet hirdető, ünnepélyes hangulatú dal mellett, elhangzik az Isten háta mögött című vers Kaláka által megzenésített változata. Kányádi Sándor verse arra hívja fel a figyelmünket, hogy nem mindenkinek fényes az ünnep, gondoljunk rájuk is az adventi időszakban.

A turné a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében valósul meg, december 10 és 14 között. Az elkövetkezendő néhány napban még Nagybecskerek, Bácsföldvár, Péterréve, Törökfalu, Kispiac, Hajdújárás, Palics és Szabadka közönségét látogatják meg a betlehemesek.

Varga Emese
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szőllősy Balázs A Kilátó Presszóban című kötete érdemelte ki a 2019. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv Díjat, amelyet az egyes kategóriák legszebb kiadványainak járó elismerésekkel és a szakbizottság által odaítélt különdíjakkal együtt ma este, a magyar kultúra napja központi ünnepsége keretében adtak át a zentai...
2020. JANUÁR 25.
[ 0:26 ]
A Kárpát-medence kilenc települése templomának egymásba kapaszkodó harangjátékával és a Himnusz közös eléneklésével kezdődött meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége, amelyet ma este tartottak meg a zentai Művelődési Házban, ahol ünnepélyes keretek között átadták a Vajdasági Magyar Művelődési...
2020. JANUÁR 24.
[ 23:00 ]
Ünnepélyes keretek között adták át ma délután Zentán azt az új közösségi teret, amelyet a Művelődési Ház mellett, az egykori Borelli üzlethelyiségében alakítottak ki azzal a céllal, hogy a kulturális programok iránt érdeklődő zentaiak találkozási helye, közösségi életének színhelye legyen. Az átadási...
2020. JANUÁR 24.
[ 18:46 ]
Beolvasás folyamatban