Kultúra
Hertelendyfalván járt a Kaláka együttes: Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Az idén 50 éves Kaláka együttes vajdasági adventi koncertsorozata alatt Hertelendyfalvára is ellátogatott. Az előadást szerda délután 4 órától a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székházának nagytermében hallgathatták meg az érdeklődő kicsik és nagyok.

A koncert kerettörténete egy betlehemes játék, melyben a házigazdák szerepét a közönség tölti be, a házról-házra (ez esetben településről-településre) járó betlehemesek pedig nem mások, mint Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs, akik nem csak a jól ismert hangszereken, gitáron, nagybőgőn, furulyán, tárogatón, hanem például afrikai kalimpán is játszanak.

A Szabad-e bejönni ide betlehemmel? címet viselő lemez 1987-ben jelent meg, azóta már számos alkalommal, számos városban, faluban, országban járt ez az előadás. A repertoárban a karácsonyi dalok széles skálája megtalálható. A magyar népdalok és régi karácsonyi egyházi énekek mellet, megjelenik egy svéd karácsonyi dal, egy spanyol gyermekdal, valamint olyan költők versei ihlette dalok, mint József Attila, Weöres Sándor és Kányádi Sándor.

A műsor kicsiknek és nagyoknak is igyekezett nyújtani, a sok örömet hirdető, ünnepélyes hangulatú dal mellett, elhangzik az Isten háta mögött című vers Kaláka által megzenésített változata. Kányádi Sándor verse arra hívja fel a figyelmünket, hogy nem mindenkinek fényes az ünnep, gondoljunk rájuk is az adventi időszakban.

A turné a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében valósul meg, december 10 és 14 között. Az elkövetkezendő néhány napban még Nagybecskerek, Bácsföldvár, Péterréve, Törökfalu, Kispiac, Hajdújárás, Palics és Szabadka közönségét látogatják meg a betlehemesek.

Varga Emese
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Charlie Chaplin születésének 130 évfordulója alkalmából Szabadkán is bemutatják a Filharmónia című produkciót, amely a film- és a zeneművészetet ötvözi. Az ismert komikus némafilmjeit vetítik majd a város főterén, s hozzá az aláfestő zenét a Zágrábi Filharmónia produkálja Krešimir Batinić vezényletével. A...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:29 ]
Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell´Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben. Az intézmény szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta karbantartási munkálatai, amelyek még tavaly kezdődtek, ám a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:11 ]
Megkezdődtek a Zentai Magyar Kamaraszínház De mi lett a nővel? című új előadásának próbái. A produkció rendezője Dévai Zoltán, szereplői pedig Papp Arnold, Szilágyi Áron és Virág György, akik lelkesen készülnek az október végére tervezett bemutatóra. Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója az új...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 17:48 ]
Beolvasás folyamatban