Kultúra
Kultúra Szikrái: Dunja Crnjanski, Vitkay-Kucsera Ágota, Daniela Korolija Crkvenjakov és Jovan Dunđin kapta az idei díjakat

Ünnepi műsor keretében adták át ma este Újvidéken a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Központ rangos elismeréseit.

A Kultúra Szikrái Díjat – amelyet a 35 évnél fiatalabb kortárs alkotóknak ítélnek oda – az idén Dunja Crnjanski, fiatal zongoraművész, a multikulturalitás és interkulturalitás terjesztéséért járó emlékérmet pedig Vitkay-Kucsera Ágota kapta. Daniela Korolija Crkvenjakov restaurátort, konzervátort a kulturális örökség megőrzése érdekében kifejtett tevékenységéért tüntették ki, Jovan Dunđin költő életműdíjban részesült.

A méltatás során elhangzott, Dunja Crnjanski, újvidéki zongoraművész fiatal kora ellenére hatalmas sikereket ért el, több mint háromszáz fellépése volt itthon és külföldön. A kortárs klasszikus zene mellett a kísérleti műfajok is vonzzák.

Vitkay-Kucsera Ágota, újvidéki Művészeti Akadémia tanára, a hangfejlesztés módszertanának itthon és külföldön egyaránt elismert szakembere. Mindezek mellett operaénekes (szoprán), zenepedagógus, közéleti munkás, szakmai díjak birtokosa. Zenepedagógiai tevékenysége mellett, előadóművészként is osztatlan sikert aratott Európa számos országának színpadán.

Daniela Korolija Crkvenjakov restaurátor, konzervátor pályafutása során a vajdasági hagyaték megőrzésén dolgozik. Hazai és külföldi szakemberekkel ápol szakmai kapcsolatot, számos projektum kezdeményezője. Vezetésével az idén fejeződött be az a több éves projektum is, amelynek keretében a budai szerb székesegyház 75 ikonját restaurálták.

Jovan Dunđin 1926-ban született Futakon. A legidősebb szerb költő élete során több mint harminc könyvet írt, alkotásait nemzedékeken átívelő hagyatékként kell őrizni – hangzott el a méltatás során.

A pénzjutalommal járó díjakat Dragana Milošević tartományi művelődési titkár adta át. Köszöntőjében kiemelte, hogy a művelődési központ kitüntetései a teljes alkotói munkát helyezik előtérbe, a kultúra terén kifejtett tevékenység pedig jelentős mértékben meghatározza mindennapjainkat.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Charlie Chaplin születésének 130 évfordulója alkalmából Szabadkán is bemutatják a Filharmónia című produkciót, amely a film- és a zeneművészetet ötvözi. Az ismert komikus némafilmjeit vetítik majd a város főterén, s hozzá az aláfestő zenét a Zágrábi Filharmónia produkálja Krešimir Batinić vezényletével. A...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:29 ]
Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell´Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben. Az intézmény szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta karbantartási munkálatai, amelyek még tavaly kezdődtek, ám a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:11 ]
Megkezdődtek a Zentai Magyar Kamaraszínház De mi lett a nővel? című új előadásának próbái. A produkció rendezője Dévai Zoltán, szereplői pedig Papp Arnold, Szilágyi Áron és Virág György, akik lelkesen készülnek az október végére tervezett bemutatóra. Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója az új...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 17:48 ]
Beolvasás folyamatban