Kultúra
Téli gyermektáborok a szabadkai VM4K-ban

A téli szünidő utolsó hetében téli táborokat szervezett diákok számára a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. A foglalkozások hétfőn kezdődtek és szombatig folynak a VM4K épületében.

A 3D-s világgal és digitális fejlesztéssel, programozással ismerkedhet a 10–14 éves korosztály az igen népszerű téli informatikai táborban Vörös Csaba informatikatanár vezetésével.

Csáth Géza, Munk Artúr és Havas Emil A repülő Vucsidol című regénye alapján kivágásanimációs-tábort szerveztek 12-15 éves kamaszoknak. A táborvezetők, Vidaković Lea képzőművész és Vastag Gazsó Hargita múzeumpedagógus, irodalmár útmutatásával az öt nap alatt elkészítik a regény szereplőit, installálják a szabadkai, palicsi és topolyai helyszíneket – mindezt, a kivágásanimáció technikájával.

Időutazáson vehetnek részt azok, akik szeretik a kalandokat, a középkori lovagok és királylányok világát. A Középkori Apród-táborban az apródjelöltek felkészítését a lovagi tudományokban – mint pl. sólyommal való vadászat, úszás, birkózás, sakk, versírás – jártas foglalkozásvezetők vállalták magukra. A táborvezetők: Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Agyánszki Máté, de munkájukat még több előadó is segíti.

A táli táborokat második alkalommal szervezték meg, mondja Csizmár Rita, a VM4K kulturális referense.

- Nagy az érdeklődés a foglalkozások iránt. Az apród táborban ötven gyerek van, az informatikai táborban két csoportot kellett indítani a nagy érdeklődés miatt 16-16 fővel, a délutáni kamasztábornak pedig 12 résztvevője van. A táborokban sokféle foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők: verseket írhattak, saját címereket készíthettek.

Ottjártunkkor az Apród-tábor munkájába nyerhettünk bepillantást. Orgoványi Anikó Magyarországról, Pomázról érkezett. Képzőművészettel és költészettel foglalkozik.

- Ma versírást tanítottam a nagyobbaknak és a kisebbeknek is, holnap pedig középkori jelmezeket fogunk készíteni - mondja. - A lányoknak süveget fátyollal, a fiúknak pedig középkori sisakot.

- Milyen versek születtek?

- A nagyobbaknak tartottam elsőként ezt a foglalkozást. Meglepődtem, hogy a gyerekek milyen sok és hosszú verset ismernek nagyon szép kiejtéssel. Kiderült, hogy nagyon sokuknak nagy rutinja van már, többször voltak szavalóversenyen. Utána megbeszéltük, hogy a versnek milyen sajátosságai vannak, hogy egy szöveg mitől lesz vers. Van ritmusa, vannak rímei, van egy összefogott, tömörített mondanivalója. Természetesen volt egy tematikánk is, a középkorba kellett visszamenni, a lovagvilágba, az apródokhoz, ebben a témakörben gyűjtöttünk először szavakat, majd utána kis csoportokban e szavakhoz kerestek rímeket a gyerekek. Utána ezen szavakból születtek a négysoros versek. A kicsik csoportjában eltapsoltuk a mondókákat, hogy megérezzék a ritmust, majd meghallgattak egy királyokról szóló mesét, s ezt kellett lerajzolniuk.

Eközben az emeleti teremben a művészi zászlóforgatás csínját-bínját tanította meg a gyerekeknek Szabó Gabriella, a szabadkai Crystal Mazsorett-stúdió vezetője.

- Nagyon látványos a zászlóforgatás, s ez a fiúknak az eszköze. Menettáncoknál használjuk, fúvószenekarok kíséretében, amikor a lányok mazsorett-botokkal vonulnak, a fiúk pedig zászlókkal. Nagyon látványos mindez a különféle, színes zászlóknak köszönhetően. Mi azonban modernizáltuk mindezt, látványos koreográfiákat készítettünk. Mindenhol nagy a sikere. Valójában a lovagok korának egyik szokását hoztuk át a mába. Olaszországban népszerű a zászlóforgatás. Gyakran járunk versenyekre, de egy saját, nemzetközi versenyünk is van itt Szabadkán, áprilisban – mesélte Gabriella.

Varga Kitti és Zsoldos Norbert, a klub tagjai tartották két másik társukkal a bemutatót a gyerekeknek. Számos versenyen részt vettek már, s leginkább az első helyet szerzik meg, igaz, néha egy-egy második vagy harmadik hely is becsúszik. A zászlóforgatásban az a szép, hogy sokféle táncot megtanulnak, egészen a klasszikus táncoktól kezdve. Remélik, hogy a hasonló bemutatóknak köszönhetően egyre több gyerek csatlakozik majd hozzájuk.

A kicsik lelkesen próbálkoztak a zászlóforgatással, nincs kizárva, hogy a jövő bajnokai közülük kerülnek ki.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Változtatásokat hajtott végre a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA) a jövő évi Golden Globe amerikai filmes és tévés díj szabályain, a filmeknek más jelentkezési követelményeknek kell eleget tenniük - írta a variety.com. Mivel a koronavírus-világjárvány miatt zárva tartanak a mozik és...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:09 ]
Lajkó Félix és a lengyel Volosi közös lemeze is bekerült az elmúlt öt év legjobb világzenei albumai közé. A nemzetközi listát, amelyen a lemezt a 14. helyre sorolták, a műfaj rangos szaklapja, a londoni székhelyű Songlines állította össze. A vajdasági magyar hegedűvirtuóz, valamint a lengyel vonós zenekar által...
2020. MÁRCIUS 26.
[ 21:50 ]
Elhunyt Albert Uderzo, a híres francia képregénysorozat, az Asterix írója és rajzolója. Halálának oka szívroham volt. Elhunyt Albert Uderzo, a híres francia képregénysorozat, az Asterix írója és rajzolója. Veje beszámolója szerint Uderzo neuilly-i otthonában hunyt el, halálának oka szívroham volt, nem a világban...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 22:46 ]
Beolvasás folyamatban