Kultúra
Téli gyermektáborok a szabadkai VM4K-ban

A téli szünidő utolsó hetében téli táborokat szervezett diákok számára a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. A foglalkozások hétfőn kezdődtek és szombatig folynak a VM4K épületében.

A 3D-s világgal és digitális fejlesztéssel, programozással ismerkedhet a 10–14 éves korosztály az igen népszerű téli informatikai táborban Vörös Csaba informatikatanár vezetésével.

Csáth Géza, Munk Artúr és Havas Emil A repülő Vucsidol című regénye alapján kivágásanimációs-tábort szerveztek 12-15 éves kamaszoknak. A táborvezetők, Vidaković Lea képzőművész és Vastag Gazsó Hargita múzeumpedagógus, irodalmár útmutatásával az öt nap alatt elkészítik a regény szereplőit, installálják a szabadkai, palicsi és topolyai helyszíneket – mindezt, a kivágásanimáció technikájával.

Időutazáson vehetnek részt azok, akik szeretik a kalandokat, a középkori lovagok és királylányok világát. A Középkori Apród-táborban az apródjelöltek felkészítését a lovagi tudományokban – mint pl. sólyommal való vadászat, úszás, birkózás, sakk, versírás – jártas foglalkozásvezetők vállalták magukra. A táborvezetők: Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Agyánszki Máté, de munkájukat még több előadó is segíti.

A táli táborokat második alkalommal szervezték meg, mondja Csizmár Rita, a VM4K kulturális referense.

- Nagy az érdeklődés a foglalkozások iránt. Az apród táborban ötven gyerek van, az informatikai táborban két csoportot kellett indítani a nagy érdeklődés miatt 16-16 fővel, a délutáni kamasztábornak pedig 12 résztvevője van. A táborokban sokféle foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők: verseket írhattak, saját címereket készíthettek.

Ottjártunkkor az Apród-tábor munkájába nyerhettünk bepillantást. Orgoványi Anikó Magyarországról, Pomázról érkezett. Képzőművészettel és költészettel foglalkozik.

- Ma versírást tanítottam a nagyobbaknak és a kisebbeknek is, holnap pedig középkori jelmezeket fogunk készíteni - mondja. - A lányoknak süveget fátyollal, a fiúknak pedig középkori sisakot.

- Milyen versek születtek?

- A nagyobbaknak tartottam elsőként ezt a foglalkozást. Meglepődtem, hogy a gyerekek milyen sok és hosszú verset ismernek nagyon szép kiejtéssel. Kiderült, hogy nagyon sokuknak nagy rutinja van már, többször voltak szavalóversenyen. Utána megbeszéltük, hogy a versnek milyen sajátosságai vannak, hogy egy szöveg mitől lesz vers. Van ritmusa, vannak rímei, van egy összefogott, tömörített mondanivalója. Természetesen volt egy tematikánk is, a középkorba kellett visszamenni, a lovagvilágba, az apródokhoz, ebben a témakörben gyűjtöttünk először szavakat, majd utána kis csoportokban e szavakhoz kerestek rímeket a gyerekek. Utána ezen szavakból születtek a négysoros versek. A kicsik csoportjában eltapsoltuk a mondókákat, hogy megérezzék a ritmust, majd meghallgattak egy királyokról szóló mesét, s ezt kellett lerajzolniuk.

Eközben az emeleti teremben a művészi zászlóforgatás csínját-bínját tanította meg a gyerekeknek Szabó Gabriella, a szabadkai Crystal Mazsorett-stúdió vezetője.

- Nagyon látványos a zászlóforgatás, s ez a fiúknak az eszköze. Menettáncoknál használjuk, fúvószenekarok kíséretében, amikor a lányok mazsorett-botokkal vonulnak, a fiúk pedig zászlókkal. Nagyon látványos mindez a különféle, színes zászlóknak köszönhetően. Mi azonban modernizáltuk mindezt, látványos koreográfiákat készítettünk. Mindenhol nagy a sikere. Valójában a lovagok korának egyik szokását hoztuk át a mába. Olaszországban népszerű a zászlóforgatás. Gyakran járunk versenyekre, de egy saját, nemzetközi versenyünk is van itt Szabadkán, áprilisban – mesélte Gabriella.

Varga Kitti és Zsoldos Norbert, a klub tagjai tartották két másik társukkal a bemutatót a gyerekeknek. Számos versenyen részt vettek már, s leginkább az első helyet szerzik meg, igaz, néha egy-egy második vagy harmadik hely is becsúszik. A zászlóforgatásban az a szép, hogy sokféle táncot megtanulnak, egészen a klasszikus táncoktól kezdve. Remélik, hogy a hasonló bemutatóknak köszönhetően egyre több gyerek csatlakozik majd hozzájuk.

A kicsik lelkesen próbálkoztak a zászlóforgatással, nincs kizárva, hogy a jövő bajnokai közülük kerülnek ki.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Televíziós sorozatok, egész estés tévé- és mozifilmek, gyermeknek készülő produkciók egész sora kötődik nevéhez. Generációk nőttek fel az általa készített A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain. Richly Zsolt rajzfilmrendező 79 éves volt. Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, középiskolai...
2020. JANUÁR 24.
[ 13:18 ]
A kassai Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának első évfordulóján, egyben a magyar kultúra napja alkalmából megnyitották a tárlat múzeumpedagógiai részlegét, amely a készségfejlesztést szolgálja, illetve azt, hogy a látogatók méltó módon, de játékos formában ismerkedhessenek meg az életművel. A TASR...
2020. JANUÁR 24.
[ 12:29 ]
A magyar kultúra napjához kapcsolódva Határtalan Képzőművészet címmel fiatal vajdasági és felvidéki magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök este a Szabadkai Kortárs Galériában. Egyben ez volt a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ első idei rendezvénye is. A megnyitón...
2020. JANUÁR 23.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban