Kultúra
Téli gyermektáborok a szabadkai VM4K-ban

A téli szünidő utolsó hetében téli táborokat szervezett diákok számára a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. A foglalkozások hétfőn kezdődtek és szombatig folynak a VM4K épületében.

A 3D-s világgal és digitális fejlesztéssel, programozással ismerkedhet a 10–14 éves korosztály az igen népszerű téli informatikai táborban Vörös Csaba informatikatanár vezetésével.

Csáth Géza, Munk Artúr és Havas Emil A repülő Vucsidol című regénye alapján kivágásanimációs-tábort szerveztek 12-15 éves kamaszoknak. A táborvezetők, Vidaković Lea képzőművész és Vastag Gazsó Hargita múzeumpedagógus, irodalmár útmutatásával az öt nap alatt elkészítik a regény szereplőit, installálják a szabadkai, palicsi és topolyai helyszíneket – mindezt, a kivágásanimáció technikájával.

Időutazáson vehetnek részt azok, akik szeretik a kalandokat, a középkori lovagok és királylányok világát. A Középkori Apród-táborban az apródjelöltek felkészítését a lovagi tudományokban – mint pl. sólyommal való vadászat, úszás, birkózás, sakk, versírás – jártas foglalkozásvezetők vállalták magukra. A táborvezetők: Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus és Agyánszki Máté, de munkájukat még több előadó is segíti.

A táli táborokat második alkalommal szervezték meg, mondja Csizmár Rita, a VM4K kulturális referense.

- Nagy az érdeklődés a foglalkozások iránt. Az apród táborban ötven gyerek van, az informatikai táborban két csoportot kellett indítani a nagy érdeklődés miatt 16-16 fővel, a délutáni kamasztábornak pedig 12 résztvevője van. A táborokban sokféle foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők: verseket írhattak, saját címereket készíthettek.

Ottjártunkkor az Apród-tábor munkájába nyerhettünk bepillantást. Orgoványi Anikó Magyarországról, Pomázról érkezett. Képzőművészettel és költészettel foglalkozik.

- Ma versírást tanítottam a nagyobbaknak és a kisebbeknek is, holnap pedig középkori jelmezeket fogunk készíteni - mondja. - A lányoknak süveget fátyollal, a fiúknak pedig középkori sisakot.

- Milyen versek születtek?

- A nagyobbaknak tartottam elsőként ezt a foglalkozást. Meglepődtem, hogy a gyerekek milyen sok és hosszú verset ismernek nagyon szép kiejtéssel. Kiderült, hogy nagyon sokuknak nagy rutinja van már, többször voltak szavalóversenyen. Utána megbeszéltük, hogy a versnek milyen sajátosságai vannak, hogy egy szöveg mitől lesz vers. Van ritmusa, vannak rímei, van egy összefogott, tömörített mondanivalója. Természetesen volt egy tematikánk is, a középkorba kellett visszamenni, a lovagvilágba, az apródokhoz, ebben a témakörben gyűjtöttünk először szavakat, majd utána kis csoportokban e szavakhoz kerestek rímeket a gyerekek. Utána ezen szavakból születtek a négysoros versek. A kicsik csoportjában eltapsoltuk a mondókákat, hogy megérezzék a ritmust, majd meghallgattak egy királyokról szóló mesét, s ezt kellett lerajzolniuk.

Eközben az emeleti teremben a művészi zászlóforgatás csínját-bínját tanította meg a gyerekeknek Szabó Gabriella, a szabadkai Crystal Mazsorett-stúdió vezetője.

- Nagyon látványos a zászlóforgatás, s ez a fiúknak az eszköze. Menettáncoknál használjuk, fúvószenekarok kíséretében, amikor a lányok mazsorett-botokkal vonulnak, a fiúk pedig zászlókkal. Nagyon látványos mindez a különféle, színes zászlóknak köszönhetően. Mi azonban modernizáltuk mindezt, látványos koreográfiákat készítettünk. Mindenhol nagy a sikere. Valójában a lovagok korának egyik szokását hoztuk át a mába. Olaszországban népszerű a zászlóforgatás. Gyakran járunk versenyekre, de egy saját, nemzetközi versenyünk is van itt Szabadkán, áprilisban – mesélte Gabriella.

Varga Kitti és Zsoldos Norbert, a klub tagjai tartották két másik társukkal a bemutatót a gyerekeknek. Számos versenyen részt vettek már, s leginkább az első helyet szerzik meg, igaz, néha egy-egy második vagy harmadik hely is becsúszik. A zászlóforgatásban az a szép, hogy sokféle táncot megtanulnak, egészen a klasszikus táncoktól kezdve. Remélik, hogy a hasonló bemutatóknak köszönhetően egyre több gyerek csatlakozik majd hozzájuk.

A kicsik lelkesen próbálkoztak a zászlóforgatással, nincs kizárva, hogy a jövő bajnokai közülük kerülnek ki.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brad Pitt játssza a főszerepet David Leitch új thrillerében - írja a The Hollywood Reporter. A Iszaka Kotaro japán író Mariabitoru című könyvén alapuló, Bullet Train című filmben öt bérgyilkos egy Tokióból Moriokába tartó vonaton találja magát. Felfedezik, hogy küldetéseik összefüggésben vannak egymással. Az út...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:46 ]
Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottót, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor jókívánságait és ajándékát Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:20 ]
Nem tartják meg augusztusban a nagy szerbiai fesztiválokat . Erről értesítették ma a közvéleményt közös nyilatkozat formájában a szervezők. A szervezők olyan álláspontra helyezkedtek, hogy a megszokott formában semmiképpen sem rendezik meg az újvidéki Exitet, a belgrádi Beer Festet, Lovefestet, továbbá a niši Nisville...
2020. JÚLIUS 6.
[ 18:14 ]
Beolvasás folyamatban