Kultúra
Népzene és néptánc három napon át Magyarkanizsán

Háromnapos néptánckurzust és táncházat is tartanak a hétvégén Magyarkanizsán. A helyi Tisza Néptáncegyesület közreműködősénék köszönhetően több mint 30 gyerek vesz részt az oktatáson, ahol bökönyi, vagyis nyírségi táncokat tanulhatnak. A kiválasztott táncanyag a gyerekeknek láthatóan nagyon tetszik. Harmat Csongor szerint nem a legkönnyebb, de nem is a legnehezebben tanulható tánc a bökönyi.

- Nagyon-nagyon tetszik és pörgős. Nem is unalmas, és nem tűnik könnyű táncnak, de viszont nagyon nehéznek se, olyan közepesnek tűnik. Ha valaki elkezdi, először nehéz, de egyre könnyebb lesz ahogy megtanuljuk – meséte a másfél éve táncoló Csongor.

A kurzust Varga Gábor, jelenleg a Genfi Magyar Néptánccsoport oktatója, és kortárs táncos, valamint Tóth Kata, egykori magyarkanizsai néptáncos és a Genfi Magyar Kulturális Központ elnöke vezetik. A diaszpórából meghívott oktatók jelenléte arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar néptánchagyomány a határokon is átívelhet, valamint hogy mennyire fontos a határon túl élő magyarság és a diaszpóra együttműködése a magyar kulturális értékeink megőrzése céljából. Tóth Kata maga is Magyarkanizsán kezdte meg néptáncos karrierjét. Elmondta, nagy szeretettel jár vissza szülővárosába és az még egy pluszt is ad számára, hogy szakmai tapasztalatot is cserélhet ezáltal.

- Én azt gondolom, hogy elsősorban a diaszpóra és a határon túli magyarság szempontjából az a fontos, hogy érzéseket, érzelmeket cseréljünk ki, tapasztalatokat osszunk meg. A tánctudás, a néptáncmozgalomnak köszönhetően magas szinten van Magyarországon, Vajdaságban és Erdélyben egyaránt, illetve a diszpórában is, tehát itt már inkább a technikai csiszolásról van szó – nyilatkozta az oktató.

A néptánckurzus idején táncházat is renedznek a Fokos zenekar kíséretével, ezzel a magyar néptánchagyomány népszerűsítését célozzák meg a helyi lakosság körében.

A háromnapos esemény a Modern Folking projekt részeként, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kultúrális Egyesület szervezésében valósul meg.

(Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program - HUSRB/1602/32/0230/

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Televíziós sorozatok, egész estés tévé- és mozifilmek, gyermeknek készülő produkciók egész sora kötődik nevéhez. Generációk nőttek fel az általa készített A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain. Richly Zsolt rajzfilmrendező 79 éves volt. Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, középiskolai...
2020. JANUÁR 24.
[ 13:18 ]
A kassai Márai Sándor Emlékkiállítás megnyitásának első évfordulóján, egyben a magyar kultúra napja alkalmából megnyitották a tárlat múzeumpedagógiai részlegét, amely a készségfejlesztést szolgálja, illetve azt, hogy a látogatók méltó módon, de játékos formában ismerkedhessenek meg az életművel. A TASR...
2020. JANUÁR 24.
[ 12:29 ]
A magyar kultúra napjához kapcsolódva Határtalan Képzőművészet címmel fiatal vajdasági és felvidéki magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök este a Szabadkai Kortárs Galériában. Egyben ez volt a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ első idei rendezvénye is. A megnyitón...
2020. JANUÁR 23.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban