Kultúra
Topolya: Hangulatos farsangi népzenei találkozó

Népzene zengett tegnap este a topolyai színházteremben, ahol a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében tartottak másodszor farsangi népzenei találkozót 13 hazai és külföldi csoport és szólista részvételével.

„Ha valakiben felmerülne a kérdés, miért is vagyunk itt, kik vannak itt, és szükségünk van-e ezekre a rendezvényekre, találkozókra, azonnal megadom a választ: igen szükségünk van a találkozókra, találkozásokra, a közös éneklésre, az együttlétekre. Hogy miért? Mert megerősít bennünket, összeköt, összekovácsol. Az éneklés által segíti életünket a csoport, a közösség, ahová hétről-hétre eljárunk. A csoport tagjaival gyakran megosztjuk örömünket, bánatunkat, megünnepeljük a születésnapokat, névnapokat, és egymás mellett állunk a nehéz pillanatokban is. Szabadidőnket áldozzuk fel, de nem hiába, hiszen egy nemes cél érdekében tesszük ezt. És kik vagyunk mi? Olyan emberek, akik szeretnek énekelni, muzsikálni, és fontosnak tartjuk értékeinket, értékeink éltetését és továbbörökítését a jövő nemzedékeire. Ezért vagyunk ma is itt: megmutatni értékeinket, népzenei hagyatékunkat, népdalainkat, népzenénk sokszínűségét, de külön figyelmet fordítva a hazai népzenei örökségünkre” – hangsúlyozta köszöntőjében Kisimre Szerda Anna, a művelődési központ elnöke. Azt is kifejtette, hogy Kodály Zoltán törekvéseinek, munkájának köszönve a népdal bekerült a színházakba, felkerült a színpadra, ezért élvezhetjük mi is a népdalkórusok, zenekarok előadásait.

A rendezvényen jelen volt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, aki ugyancsak köszöntötte a jelenlevőket. "Az, hogy ekképpen tudunk összejönni, és hogy a hagyományvilágból merítkezve tudunk együtt ünnepelni, együtt mulatozni, értéket teremteni és értéket közvetíteni, az a mi nemzetünk egyik nagyon fontos sajátossága, hungarikuma. Erre méltán lehetünk büszkék, és méltán lehetünk büszkék nem csak itt a Kárpát-medencében, hanem az egész Európában és az egész világon. Így kell megélnünk a mindennapjainkat és ekként kell gondolnunk és értékelnünk a saját helyünket a világban, ebben a térségben, a nemzetek és a népek között is, de ami még talán inkább fontos, az, hogy ezeknek milyen gyökerei vannak”- mondta többek közt. Kiemelte, hogy száz évvel a fájdalmas trianoni békediktátum után nagyon fontosak ezek a felismerések, az, hogy emelt fővel tudunk itt lenni, hogy habár megfogyatkozva is, de újból egy építkezés zajlik, hisz építők vagyunk mindannyian, mi formáljuk a jövőnket, és hogy a 21. századnak a magyarság győztese tud lenni. Kiemelte Kisimre Szerda Anna szerepét a népzene építésében.

A megnyitó után egymás után lépett színpadra a topolyai Csörgő citerazenekar, a bácskossuthfalvi Rezeda asszonykórus, a zentagunarasi Gyöngyvirág asszonykórus tamburazenekar kíséretében, a topolyai Kaláris asszonykórus, a bajsai Csalogány népdalkör és citerazenekar, a topolyai Csalóka zenekar, a Csiripiszli leánykórus, az adai Bodros tamburazenekar, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör, Dudás Kata szólóénekes, a gunarasi Rozmaring asszonykórus valamint a pacséri vegyes kórus és citerazenekar. A csoportok fellépését a közönség vastapssal jutalmazta.

A rendezvényen külön köszöntötték Tomik Nimródot és Szatmári Adriánt, a topolyai községi tanács tagjait. A hangulatos találkozó a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Topolya község önkormányzata és helyi közössége, valamint a Művelődési Ház támogatásával jöhetett létre.

Komáromi Gizella
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt. Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve elmarad az...
2020. MÁRCIUS 28.
[ 17:40 ]
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró fogalmazta meg üzenetét az idén a március 27-i színházi világnap alkalmából. A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) kezdeményezéseként 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:14 ]
Változtatásokat hajtott végre a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA) a jövő évi Golden Globe amerikai filmes és tévés díj szabályain, a filmeknek más jelentkezési követelményeknek kell eleget tenniük - írta a variety.com. Mivel a koronavírus-világjárvány miatt zárva tartanak a mozik és...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:09 ]
Beolvasás folyamatban