Kultúra
Muzslya: A citeramuzsika kedvelői találkoztak
Lezajlott a XVI. Szilasi-nap

Az évek folyamán a citerások "zarándokhelyévé" vált Muzslya, ahol immár 16. alkalommal tartották meg a Szilasi-napot, a citerajáték ünnepét, a citerások találkozóját, amellyel a citeramuzsika népszerűsítésén fáradoznak, és egyúttal emléket állítanak Szilasi Mihály egykori neves citerásnak, aki egyedi játékával gazdagította a népművészet ezen ágát. Az ünnepség elején bemutatták Borsi Ferenc A magyar asztali citera típusai című kötetét, a szerző mellett közreműködött Kónya Sándor versénekes, néprajzkutató.

Az ünnepségen elsőként Rontó Kata tolmácsolásában elhangzott Fehér Ferenc: Apám citerája című verse, amelyet Lele József, a Népművészet Mestere, muzslyai citerás kísért hangszerén. Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki hangsúlyozta e rendezvény fontosságát, mert a vajdasági citerások legkiválóbbjai sorakoznak fel minden évben, és egy igazi élményt nyújtanak a közönségnek, a citeramuzsika kedvelőinek.

A rendezvényt Sutus Áron, a VMMSZ elnöke nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta a Szilasi-nap jelentőségét, amellyel egyrészt emléket állítanak, másrészt pedig lehetővé válik, hogy láthassa, hallhassa a közönség Szilasi Miska bácsi méltó "örököseit", a jelenlevő citerásokat. Kifejtette, fontos, hogy hangsúly kerüljön arra is, hogy a hangszeroktatás nem lankad, hogy vannak hangszerkészítőink, hogy sokan értik, érzik az ősök hagyatékát, és éppen a citerán játszva teremthetnek kapcsolatot, párbeszédbe elegyedhetnek az elődökkel, hogy mekkora is e hangszer ereje, és ezt együttesként, vagy kettősként, illetve szólistákként is bemutatják a nagyérdeműnek.

A Szilasi-napon elsőként a helyi citerazenekar és a vegyes kórus lépett fel, majd a muzslyai Szalma Árpád citeraszólista mutatkozott be, őt követte a helyi Kisbanda citerazenekar. Székelykevéről is eljöttek a citerások, a csoport nagyon szép sikereket ért el az elmúlt időszakban. A törökbecsei Haverok citerazenekar is fellépett, őket a muzslyai Barta-Kocsis citerakettős követte, majd a szenttamási Mimballó citerazenekar mutatkozott be. Bíró László Mezőtúrról érkezett, ám Tiszaszentmiklóson és környékén szolgál Petőfi ösztöndíjasként, ő is gazdagította a programot, Lele Józsefnek, muzslyai citeraszólistának még megadatott, hogy Szilasi Miska bácsival együtt játszhatott, ő egyben a sántaciterázást is örökségül kapta az ősöktől. Csókáról bemutatkozott a Vrábel János citerazenekar, Micsik Béla, mint minden alkalommal ezúttal is elkápráztatta játékával a közönséget, ugyanúgy a temerini csoport, a Kéknefelejcs citerazenekar is. Minden évben kedves vendég Borsi Ferenc, akit a muzslyai rendezvényen nem zsűritagként köszönthettek, hanem fellépőként, hiszen mindig játszik egy-egy dalcsokrot a nagyközönség előtt, most is egy külön produkcióval készült. A Flaman-Hézső citerakettős is jelen volt az esten, ők nagy munkában vannak, készül a lemezük. Székely Égető Krisztián törökkanizsai citeraszólista is bemutatkozott a Szilasi-napon, és az oromhegyesi, illetve környékbeli citerásokból összeállt Zengő citerazenekar. Zsadányi Bálint, pacséri szólista is fellépett, meg a Pacsér citerazenekar és kórus úgyszintén. Nagy meglepetésnek számított a muzslyai Pöngető citerazenekar fellépése, ugyanis több év kihagyás után a fiatalok újra összeálltak, és két dalcsokrot is előadtak a rendezvényen.

A Szilasi-nap a hivatalos műsorprogramot követően - a szokásokhoz híven - társalgással, közös muzsikálással folytatódott.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt. Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve elmarad az...
2020. MÁRCIUS 28.
[ 17:40 ]
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró fogalmazta meg üzenetét az idén a március 27-i színházi világnap alkalmából. A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) kezdeményezéseként 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:14 ]
Változtatásokat hajtott végre a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (HFPA) a jövő évi Golden Globe amerikai filmes és tévés díj szabályain, a filmeknek más jelentkezési követelményeknek kell eleget tenniük - írta a variety.com. Mivel a koronavírus-világjárvány miatt zárva tartanak a mozik és...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 11:09 ]
Beolvasás folyamatban