Kultúra
Meghalt Christo, a csomagolóművész

84 éves korában meghalt Christo Vladimirov Javacheff, azaz Christo, a bolgár származású, de az Egyesült Államokban élő tér- és tájművész, performer, szobrász, a land art egyik legizgalmasabb egyénisége, a Christo és Jeanne-Claude alkotópáros fele.

A művész halálát bejelentő közlemény szerint Christo vasárnap hunyt el New York-i otthonában. A világ számos emblematikus épületének és tájképi elemének művészi színvonalú becsomagolásával vált világhírűvé.

Hriszto Javasev néven született a bulgáriai Gabrovóban, 1957-ben disszidált, először Prágába, majd Bécsbe, onnan pedig Genfbe utazott. 1958-ban érkezett meg Párizsba, ahol megismerkedett Jeanne-Claude Denat de Guillebonnal, aki nem csupán a felesége, hanem az alkotótársa is lett. (Egyébként mindketten ugyanazon a napon, 1935. június 13-án születtek.) A házaspár 1964-ben telepedett le New Yorkban. Leghíresebb közös alkotásuk a berlini Reichstag 1995-ös becsomagolása volt.

1969-ben Sydneyben a tengerpartot burkolták be, 1972-ben az Egyesült Államokban, Colorado államban két hegy között feszítettek ki narancssárga óriásfüggönyt (Valley Curtain), 1976-ban Kaliforniában 40 kilométer hosszú, 5,5 méter magas tengerpartig futó kerítést húztak fel (Running Fence), 1983-ban 11 floridai szigetecskét kerítettek körül (Surrounded Islands), 1985-ben pedig a párizsi Pont-Neuf hidat burkolták sárga nejlondrapériába. 1995-ben Berlinben a Reichstagot vonták be megfagyott vízesést szimbolizáló, csillogó ezüstszínű drapériával.

Christo még Bulgáriában kapta feladatul, hogy a nemzetközi utak, vasutak mentén takarjanak el mindent, ami rossz fényt vethet a szocialista országra a külföldi turisták előtt. Egyesek szerint erre vezethetők vissza csomagolóművészetének gyökerei. Mások szerint művei a nyugati fogyasztói társadalmak csomagolásmániájának kritikájaként foghatók fel, ő maga viszont azt állította, hogy a műveinek nincs mély esztétikai tartalma.

Christo a felesége 2009-ben bekövetkezett halála óta egyedül dolgozott. Az utóbbi időben a párizsi Diadalív becsomagolását készítette éppen elő New York-i műtermében. Az idén szeptemberre tervezett projektet végül a járvány miatt egy évvel el kellett halasztani, így az 2021 őszén valósulhatott volna meg. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2020. JÚNIUS 2. [ 16:22 ]

Most pedig a csomagolóművészt csomagolják.


Oprah Winfrey az amerikai rabszolgaságról készít filmes és televíziós produkciókat a The New York Times The 1619 Project (Az 1619-es projekt) című sorozata alapján. A Times tavaly közölte a cikksorozatot az első rabszolgák Amerikába érkezésének 400. évfordulója alkalmából. Nikole Hannah-Jones, a sorozat szerkesztője...
2020. JÚLIUS 9.
[ 16:11 ]
A Hagyományok Háza ingyenes szabadtéri rendezvénnyel, a Nagyvárosi Folkudvarral varázsolja a fővárosba a nyári fesztiválok hangulatát július 14-től augusztus 20-ig a Budai Vigadó előtti Corvin téren. A Hagyományok Háza, a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott intézmény a...
2020. JÚLIUS 9.
[ 11:13 ]
Brad Pitt játssza a főszerepet David Leitch új thrillerében - írja a The Hollywood Reporter. A Iszaka Kotaro japán író Mariabitoru című könyvén alapuló, Bullet Train című filmben öt bérgyilkos egy Tokióból Moriokába tartó vonaton találja magát. Felfedezik, hogy küldetéseik összefüggésben vannak egymással. Az út...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban