Kultúra
Képeslap alapján találták meg, hol festhette Van Gogh utolsónak tartott festményét

A Van Gogh Intézet egyik szakértője, Wouter van der Veen azt állítja, megtalálta azt a helyet, amiről valószínűsíthető, hogy a híres festő Gyökerek című festményén látható. Ebben egy, az 1900-as évek elejéről származó képeslap segített neki, írja a BBC.

A képeslapon az észak-franciaországi Auvers-sur-Oise melletti, fákkal és gyökerekkel benőtt domb látható, ami körülbelül 150 méterre található az Auberge Ravoux szállótól, ahol Van Gogh élete utolsó pár hónapját töltötte.

Wouter van der Veen, aki májusban maga is felkereste a feltételezett helyszínt, az amszterdami Van Gogh Múzeum szakértőinek is megmutatta, hogy mi talált, és Louis van Tilborgh, illetve Teio Meedendorp vizsgálataik szerint nagyon valószínű, hogy tényleg ezt a domboldalt festette meg Van Gogh.

Sokáig folyt a vita arról, hogy melyik Van Gogh utolsó festménye. A festő testvérének barátja és sógora, Andries Bonger jegyzetei alapján többen bizonyítottnak találják, hogy a Gyökerek az utolsó mű. Van der Veen szerint pedig Van Gogh röviddel a halála előtt is dolgozott még a festményen, a képen látható fényviszonyok legalábbis arra utalnak, hogy délután festette azt.

A világhírű holland festőművész 1890. július 27-én magányos sétája közben mellen lőtte magát, Auvers mellett egy búzaföldön, és ugyan még vissza tudott vánszorogni a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe. Igaz, egyes elméletek nem lett öngyilkos, hanem a fegyver véletlenül sült el két ismerőse kezében. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ötéves születésnapját ünneplő Nyitott Műhely jubileumi évének záró programjaként a Hagyományok Háza online workshop-sorozatot szervez az adventi időszak elején. A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye ötödik születésnapját ünnepelte az idén. A jeles esemény zárásaként a kezdeményezők olyan háromnapos online...
2020. DECEMBER 2.
[ 10:04 ]
Mától december 24-ig tart a Forum Könyvkiadó online könyvvására. Otthonról, kényelmesen, ráadásul kedvezménnyel rendelhetjük meg a kiadó könyveit. Újdonságnak számít, hogy immár a világ bármely pontjáról fogadni tudják a rendeléseket. És természetesen nem kezdődhet az új év Forum-naptár nélkül, melyet 2000...
2020. DECEMBER 1.
[ 13:14 ]
A legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t az idén Hervé Le Tellier kapta Anomália című, cselekményét tekintve nehezen leírható regényéért. A matematikus végzettségű Le Tellier korábban újságíróként dolgozott, a franciák várva várt, nemzetközi rangú irodalmi díjával kapcsolatban pedig így nyilatkozott: A...
2020. DECEMBER 1.
[ 6:20 ]
Beolvasás folyamatban