Kultúra
Szabadka: Döntöttek a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál díjazottjairól

Vladimir Andrić író, dramaturg, rendező és Slavčo Malenov bolgár rendező kapja idén a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Kisherceg elnevezésű életműdíját. Idén első ízben ítélnek oda posztumusz életműdíjat is, ezzel Zoran Lozančić színész emléke előtt tisztelegnek.

Vladimir Andrić több mint négy évtizedet töltött a Belgrádi Televízió gyermekműsorok szerkesztőségében. A Jó éjszakát, gyerekek című bábsorozat mintegy 300 epizódját írta, illetve a Kalandor című széria mintegy 250 epizódját. Színházban 6 drámáját játszották, illetve a rádiókban több mint 20 hangjátékát. Számos könyve jelent meg, s gyakorlatilag minden fontosabb szerbiai díjat megkapott.

Slavčo Malenov neve egybeforrt a bolgár bábművészettel. Dolgozott Bulgária szerte több színházban és külföldön is, bábszínházi ismereteket oktat, több mint 90 darabot rendezett, számos nemzetközi fesztiválon díjazták.

Zoran Lozančić színészi karrierjét Nišben kezdte, az ottani Népszínházban, majd egy piroti kitérő után visszatért Nišbe, de már a város nevét viselő bábszínházba. Mintegy 60 darabban játszott, s emellett rendezett is. A 2005-ben általa színpadra vitt, A cár foglya című előadás 19 díjat gyűjtött be a hazai és nemzetközi fesztiválokon. Zoran Lozančić tavaly hunyt el.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált szeptember 20 és 24 között rendezi meg Szabadkán a Szabadegyetem. A díjátadó vasárnap délután 17 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó keretében.

N. E.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

V. Kiállni Sosem ART Szabadkán - illusztráció
2020. OKTÓBER 24.
[ 17:21 ]
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház hamarosan megtartja az évad második bemutatóját. A Dogville premierjét október 31-ére tervezik. A darab Lars von Trier és Christian Lollike szövege alapján készül Vedrana Božinović dramaturg adaptációjában és szerzői szövegeivel. A premier kapcsán az előadás alkotói promóciós...
2020. OKTÓBER 22.
[ 18:17 ]
Böndör Pál a huszadik század második felében a magyar költészet egyik legjelentősebb képviselője volt, fegyelmezett, szűkszavú, de ugyanakkor precíz versbeszédet képviselt, hangzott el ma Újvidéken, a Forum székházában megtartott gyászülésen. A 73 éves korában váratlanul elhunyt költőre Virág Gábor, a Forum...
2020. OKTÓBER 22.
[ 17:16 ]
Elhunyt Spencer Davis brit zenész. A hatvanas évek egyik legnépszerűbb beatzenekara, a Spencer Davis Group vezetője, gitárosa, énekese kedden, 81 éves korában halt meg egy kaliforniai kórházban, ahová tüdőgyulladással került. Halálhírét menedzsere, Bob Birk tette közzé. A Spencer Davis Group (SDG) a hatvanas évek...
2020. OKTÓBER 21.
[ 11:47 ]
Beolvasás folyamatban