Kultúra
Norvég-svéd koprodukció lett a palicsi filmfesztivál legjobbja

Maria Sødahl: Hope (Remény) című norvég-svéd filmje vitte el az Aranytornyot a péntek este zárult XXVII. Európai Filmek Fesztiválján. A legjobb rendezésért Agnieszka Hollandot díjazták Charlatan (Sarlatán) című alkotásáért, ami cseh-ír-lengyel-szlovák koprodukcióban született.

A péntek este zárult fesztivál háromtagú zsűrije, Michelle Carey filmszelektor (Németország), Igor Ivanov rendező (Észak-Macedónia) és Goran Radovanović rendező (Szerbia) összesen 12 filmet bírált el a fő program alkotásai között, majd online hozta meg döntését.

Maria Sødahl filmjének hátborzogató nyersessége meglepő hatást gyakorol a nézőre, de ugyanakkor elvarázsolja is a közönséget a meleg családi kötelék bemutatásával, s azzal, hogy milyen reakciót ad a család arra a pusztító hírre, amivel szembesül, áll a zsűri indoklásában.

Agnieszka Holland alkotói korszakának ötödik évtizedében fáradhatatlanul vizsgálja tovább Európa XX. századi történelmét, s mutat be misztikus gyilkosságokat, történelmi drámákat, kultikus személyiségeket, s közben történelmi korszakok keresztmetszetét adja a kapitalizmustól kezdve, a fasizmuson át a csehszlovák totalitarizmusig, értékelt a zsűri.

Különdíjat is kiosztott a zsűri. Ezt az Ilja Krzanowski - Jekaterina Oertel rendezőpáros Dau.Natasha című alkotása érdemelte ki, ami német-ukrán-brit együttműködéssel készült.

A FIPRESCI zsűrijének értékelése szerint a legjobb a film a Magnus von Horn rendezésében készült Veríték című lengyel-svéd alkotás volt. Ezt a zsűrit az idén Esin Küçüktepepınar, Víctor Paz Morandeira és Anton Sidorenko alkotta.

A nemzetközi kritikusok zsűrije idén is a Párhuzamok és ütközések válogatás alkotásait bírálta el. A Greg De Cuir Jr., Jelena Đurović és Zoran Janković összetételű zsűri szerint a Mariusz Wilczyński rendezésében készült Ölj és hagyd el a várost című lengyel film lett a legjobb.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

V. Kiállni Sosem ART Szabadkán - illusztráció
2020. OKTÓBER 24.
[ 17:21 ]
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház hamarosan megtartja az évad második bemutatóját. A Dogville premierjét október 31-ére tervezik. A darab Lars von Trier és Christian Lollike szövege alapján készül Vedrana Božinović dramaturg adaptációjában és szerzői szövegeivel. A premier kapcsán az előadás alkotói promóciós...
2020. OKTÓBER 22.
[ 18:17 ]
Böndör Pál a huszadik század második felében a magyar költészet egyik legjelentősebb képviselője volt, fegyelmezett, szűkszavú, de ugyanakkor precíz versbeszédet képviselt, hangzott el ma Újvidéken, a Forum székházában megtartott gyászülésen. A 73 éves korában váratlanul elhunyt költőre Virág Gábor, a Forum...
2020. OKTÓBER 22.
[ 17:16 ]
Elhunyt Spencer Davis brit zenész. A hatvanas évek egyik legnépszerűbb beatzenekara, a Spencer Davis Group vezetője, gitárosa, énekese kedden, 81 éves korában halt meg egy kaliforniai kórházban, ahová tüdőgyulladással került. Halálhírét menedzsere, Bob Birk tette közzé. A Spencer Davis Group (SDG) a hatvanas évek...
2020. OKTÓBER 21.
[ 11:47 ]
Beolvasás folyamatban