Kultúra
Kiállítás a Hagyományok Háza Hálózat munkájáról: Három év eredményei

A Hagyományok Háza Corvin téri székházában kiállítás nyílt az intézmény határon túli hálózatának tevékenységéről. Az értékes, informatív anyagot a szervezők a Kárpát-medence számos régiójában is bemutatják.

A Hagyományok Háza Halmos Béla termében kiállítást rendeztek a Hagyományok Háza Hálózat munkájáról. A néphagyománnyal foglalkozó felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és délvidéki közösségek segítésére alakult szervezet 2017-ben kezdte meg munkáját, s fontos céljának tekinti, hogy Drávaközben és Muravidéken is jelen legyen a közeljövőben. Életre hívói tisztában vannak azzal, hogy az évezredes hagyományok – a civilizációs folyamatok hatásaként – mindenhol visszaszorulnak. Ez a tendencia különösen sújtja a külhoni magyarságot, ahol a kisebbségi létben a néphagyományok életben tartása a közösség- és identitásépítés különösen fontos eszköze.

„Tevékenységünk három alappilléren nyugszik – vezet végig a kiállításon Vörös Zsuzsanna közművelődési szakember, a Hálózat munkatársa. – Elsőként az élő hagyományátadást említhetem, ide tartoznak az akkreditált képzések és tanfolyamok, a második pillér a már meglévő rendezvények szakmai támogatása, valamint önálló rendezvények szervezése. A harmadik irányt a gyűjteményezés jelenti.”

Az ízléses kiállítást is az említett alapelvek alapján rendezték be. Régiónként mutatják be a programokat, a tájékoztatást statisztikai adatok és térképek is segítik. A gondos fotóválogatás külön figyelmet érdemel. A legfiatalabb nemzedék megszólításának módszereit önálló pannó gyűjti csokorba, s az óvodafejlesztési program is fontos hangsúlyt kap.

A kiállító helyiségben elhelyezett televízión folyamatosan peregnek a legsikeresebb programokról készített filmek, egy tableten pedig a Hálózattal kapcsolatos sajtómegjelenéseket követhetik nyomon az érdeklődők.

A kiállítás advent kezdetéig várja a látogatókat, de – az itthoni kedvező fogadtatás, s a meghívások nyomán – a szervezők a jövő évben a Kárpát-medence több településén kívánják bemutatni a tárlatot.

Csermák Zoltán
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ismét Liam Neeson Becsületes tolvaj című akciófilmje érdekelte a legtöbb nézőt Észak-Amerikában a hétvégén. A második hete játszott produkció az elmúlt három napban újabb 2,4 millió dollárral növelte bevételét a mozikban. A Variety.com cikke szerint a filmet az előző hétnél több, már 2502 vetítőben...
2020. OKTÓBER 26.
[ 7:05 ]
Új bemutatóval várja korlátozott számú közönségét hétfőn este a Zentai Magyar Kamaraszínház. Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című férfimeséjét mutatják be Dévai Zoltán rendezésében. Október 26-án, hétfőn, a Művelődési Ház kamaratermében új előadás kerül színpadra, amely...
2020. OKTÓBER 26.
[ 6:32 ]
Elhunyt id. Novák Mihály, a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítója és vezetője. 86 éves volt. Apjától órás-ékszerész mesterséget tanult. Az általa mesélt történet szerint 1974-ben a feketehimlő-járvány idején tíz napig vesztegzárba kényszerült Topolyán, a művésztelepen, összezárva az ott lévő...
2020. OKTÓBER 25.
[ 8:17 ]
Beolvasás folyamatban