Kultúra
Szőttesek és győztesek: A bajsai Szuhankó Ruzsena munkáját is beválogatták

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet Országos Szőttespályázatát a szervezők eredményesnek ítélték. A részletekről Illés Vanda, a Hagyományok Háza osztályvezetője számol be.

„Negyven alkotó száztizenkét pályaműve érkezett be a megadott augusztus végi határidőre; a két szám eltérése a többrészes kollekciókból adódik. A zsűri munkájában Lackner Mónika néprajzkutató, Langráf Katalin textilművész, Lőrincz Etel textilművész és Molnár-Madarász Melinda divattervező vett részt, a döntnökök hét anyagot „mesterremeknek” és hatvannégy pályamunkát „mívesterméknek” minősítettek.

A Hagyományok Háza díját három – 1. lakástextil - vászon, 2. lakástextília – gyapjú és 3. öltözet és kiegészítő – kategóriában osztották ki.

A járványhelyzet okozta eljuttatási nehézségek miatt a határon túlról ezúttal kevés pályamunka érkezett, viszont a Bajsán élő Szuhankó Ruzsena helyi anyag alapján elkészített gyapjú szőttesét beválogattuk a kiállítási anyagba. Itt jegyzem meg, hogy nagyon sokan merítettek forrásként határon túli anyagokból. A viseletkategóriában második helyezést elért pályázó munkáját például csíkszéki és bukovinai motívumok ihlették. A gyapjú szőttes kategóriában pedig mindhárom díjazott Erdélyből töltekezett, az első helyezett székelyfestékest, a második és harmadik helyezett bukovinai forrásanyagot választott.

A beérkezett kézműves termékek száma nagyságrendileg megfelelt a tavalyinak, s a pályamunkák színvonala is elérte az előző évben beküldöttek szintjét. Erről azok az érdeklődők is meggyőződhetnek, akik felkeresik a hevesi művelődési központ (Erkel Ferenc u. 2.) november 31-ig. A pályamunkákból válogatott kiállítás október 2-án nyitotta meg kapuit, s a tárlathoz egy háromnapos szakmai konferencia is társult. A szimpóziumon készített videofelvétel a közeljövőben az intézmény honlapján is elérhető lesz. A konferenciához kapcsolódott egy Nemzeti Tehetség Program is, amelynek keretében tíz – köztük egy erdélyi fiatalt is (Antal Eszter) – vendégül láttunk, akik két külön foglalkozáson is aktívan vettek részt a konferencia programjai mellett.”

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ismét Liam Neeson Becsületes tolvaj című akciófilmje érdekelte a legtöbb nézőt Észak-Amerikában a hétvégén. A második hete játszott produkció az elmúlt három napban újabb 2,4 millió dollárral növelte bevételét a mozikban. A Variety.com cikke szerint a filmet az előző hétnél több, már 2502 vetítőben...
2020. OKTÓBER 26.
[ 7:05 ]
Új bemutatóval várja korlátozott számú közönségét hétfőn este a Zentai Magyar Kamaraszínház. Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című férfimeséjét mutatják be Dévai Zoltán rendezésében. Október 26-án, hétfőn, a Művelődési Ház kamaratermében új előadás kerül színpadra, amely...
2020. OKTÓBER 26.
[ 6:32 ]
Elhunyt id. Novák Mihály, a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítója és vezetője. 86 éves volt. Apjától órás-ékszerész mesterséget tanult. Az általa mesélt történet szerint 1974-ben a feketehimlő-járvány idején tíz napig vesztegzárba kényszerült Topolyán, a művésztelepen, összezárva az ott lévő...
2020. OKTÓBER 25.
[ 8:17 ]
Beolvasás folyamatban