Kultúra
Ada: Megnyitották a Szarvas Gábor-emlékszobát

Az adai könyvtárban ma délelőtt megnyitották a Szarvas Gábor-emlékszobát. A neves nyelvész és nyelvművelő tiszteletére berendezett új teret az elmúlt hónapok során készítette elő az intézmény lelkes csapata.

Az adai születésű nyelvésznek, a magyar nyelvművelés megteremtőjének a tiszteletére egy új emlékszobát alakítottak ki a Szarvas Gábor Könyvtár egyik helyiségében. Az emlékszoba felavatásán Bilicki Zoltán polgármester és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke vágta át a piros szalagot. Az esemény ünnepélyes megnyitóján az intézmény igazgatója, Barna Kolozsi Valéria mondott beszédet.

Az igazgatónő felidézte az ötlet megszületésének a pillanatát, amikor egy diákcsoportot kalauzolt, s a látogatás során Ada nevezetességeit mutatta végig. A nyelvészről már régóta őrizgettek régi dokumentumokat a könyvtár egyik öreg szekrényében.

Barna Kolozsi Valéria kiemelte továbbá, hogy a könyvtár maga községi kulturális és információs központ, melynek hagyománya, munkaprogramja felöleli a községi kultúrigények nagyobb részét. A 2020-as év átszervezések és óvintézkedések közepette telt. A sok nyilvános program beszüntetésével a tevékenységük a belső tartalmakra koncentrálódott. Így kezdtek el foglalkozni a régi ötlettel, Szarvas Gábor életének bemutatásával. Az átrendezések során az épület egy különleges meglepetést tartogatott, ugyanis egy régi bútor elmozdításával felfedeztek egy beépített ajtót. Ennek a rejtett bejáratnak a felnyitásával jelképesen és valósan is beléphettek egy új térbe. Bevihették ide gondolataikat, az új terveiket. Az új ajtó a jubileumi év kapcsán különösen felkavarta a képzeletüket. A lehetőség, az ötlet megvalósulásához viszont támogatásra is szükségük volt. Ada község polgármestere, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szekeres László Alapítvány támogatta őket az emlékszoba kialakításában – mondta az igazgatónő.

A megnyitót követően, október 18-ától az emlékszoba a könyvtár munkaideje alatt látogatható. Az emlékhely révén méltó dokumentumtár jöhetett létre, ahol a magyar nyelvészt és nyelvművelő személyét közelebb hozhatják a nagyközönséghez, továbbá állandó hozzáférést biztosítanak a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok dokumentációjához és kiadványaihoz. A nyelvművelő napok rendezvénysorozata az idén ünnepli ötvenéves évfordulóját.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ismét Liam Neeson Becsületes tolvaj című akciófilmje érdekelte a legtöbb nézőt Észak-Amerikában a hétvégén. A második hete játszott produkció az elmúlt három napban újabb 2,4 millió dollárral növelte bevételét a mozikban. A Variety.com cikke szerint a filmet az előző hétnél több, már 2502 vetítőben...
2020. OKTÓBER 26.
[ 7:05 ]
Új bemutatóval várja korlátozott számú közönségét hétfőn este a Zentai Magyar Kamaraszínház. Anton Pavlovics Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel? című férfimeséjét mutatják be Dévai Zoltán rendezésében. Október 26-án, hétfőn, a Művelődési Ház kamaratermében új előadás kerül színpadra, amely...
2020. OKTÓBER 26.
[ 6:32 ]
Elhunyt id. Novák Mihály, a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep alapítója és vezetője. 86 éves volt. Apjától órás-ékszerész mesterséget tanult. Az általa mesélt történet szerint 1974-ben a feketehimlő-járvány idején tíz napig vesztegzárba kényszerült Topolyán, a művésztelepen, összezárva az ott lévő...
2020. OKTÓBER 25.
[ 8:17 ]
Beolvasás folyamatban