Kultúra
Ürményháza: Őszi fohász - versben
Betűméret:             

Az Ürményházi Hagyományápoló Kör nagy vállalkozása a Bárka elnevezésű ökumenikus jellegű evangelizációs szavalóverseny. Megálmodója Dulka Andor, az ÜHK akkori elnöke volt. A résztvevők három korosztályban pályázhattak: alsó tagozatos, felső tagozatos és középiskolások korcsoportja. Iskolák, művelődési egyesületek, gyülekezetek, cserkészcsapatok, hittancsoportok jelentkezhettek magyar költők vallásos, hithez kötődő verseivel.

Az ÜHK jogutódja, az Ürményházi Ifjúsági Klub szombaton tartotta a XI. evangelizációs szavalóversenyt, amelyet az eredeti elgondolás alapján minden második évben rendeztek meg. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületével közös szervezésben megvalósított rendezvény két éve az anyanyelvápolók csoportjával bővült.

A helyi Szent Anna-templomban megtartott szavalóversenyen Móricz Elvira, az ÜIK elnöke bevezető szavaiban elmondta: „az ima megnyugtat, megtisztít. Ha imádkozunk, egészségesebbek leszünk, derűsebb lesz az életünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk tőle, és szeretet-teljesebb emberi kapcsolatokat tudunk kialakítani. Tanítsuk meg a kisgyerekeket imádkozni!”

Ma, 2020. november 14-én, a templomban összegyűlt szavalók, fölkészítőik és a helyi érdeklődők is így gondolhatták.

A 24 bejelentkezett versmondó Zentáról, Nagybecskerekről, Muzslyáról, Nezsényből, Bókáról, Homokrévről, Csonoplyáról és Ürményházáról érkezett.

Őket az óbecsei Varnyú Ilona és a beodrai Viola Lujza nyugalmazott magyartanárnőkből álló zsűri hallgatta meg. Mint azt Varnyú Ilona értékelésében elmondta, a szép számmal összegyűlt szavalók jól teljesítettek, a megszokott „a zsűrinek nehéz volt döntést hoznia” szólam ma is érvényben volt. Megdicsérte a gyerekek igyekezetét és a fölkészítők kitartását is.

Hozzátette, hogy a versválasztás is érdekes volt: nem hangzott el kétszer ugyanaz a költemény. A klasszikus költők mellett (Reményik Sándor, Dsida Jenő, József Attila, Gárdonyi Géza…) ma élők is helyet kaptak (Bogdán József, Lackfi János…), de voltak kevésbé közismert szerzők is.

A következő eredmények születtek az anyanyelvápolók kategóriájában:

3. helyezett Csernák Valentina (7. osztály) Nezsényből, Leleszi Balázs Károly: Másokért élni (Fölkészítője: Molnár Urbán Éva)

2. helyezést ért el Búza Laura Vivien (5. osztály) Homokrévről, Tóth Tamás: Ima a magyarokért (Fölkészítő: Szirák Katalina)

1. helyezett lett Gardil Roland Csonoplyáról (7. osztály), Muhi János: Mesélj, apu! (Fölkészítő: Krizsán Valéria)

Az alsósok kategóriájában:

3. helyezett Pakai Andrej (2. osztály) Muzsláról, Bódás János: A karácsonyi Jézushoz (Fölkészítő: Lukács Gabriella)

2. helyezést ért el Pintér Amelita (2. osztály) Ürményházáról, Dsida Jenő: Köszönöm Istenem az édesanyámat (Fölkészítette: Soós Valéria)

1. helyezést ért el Újházi Nina (4. osztály) Zentáról, Dsida Jenő: Édesanyám keze (Fölkészítő: Gömöri Irén)

A felsősök kategóriájában:

3. helyezett Füstös Emma (5. osztály) Zentáról, Reményik Sándor: Ne ítélj! (Fölkészítették: Beretka Mária és Pék D. Ibolya)

2. helyezett Móricz Lilla, (5. osztály) Ürményházáról, Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába (Fölkészítette: Soós Valéria)

1. helyezést ért el Tóth Balázs Nagybecskerekről, Lackfi János: Szia, uram, én vagyok az... (Fölkészítette: Prókin Eleonóra)

Minden versmondó ajándékcsomagot kapott, a díjnyertesek gazdagabbakat. A szervező a fölkészítőkre is gondolt, egy-egy könyvvel és édességgel ajándékozta meg őket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati pénzéből megvalósított szavalóversenyt sokan támogatták. Egyik az újvidéki Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, valamint a Könyvet a szórványba! mozgalom Magyarországról, ahonnan az értékes ajándékkönyvek egy része érkezett. De a támogatók között voltak helybeli vállalkozók, intézmények és magánszemélyek is: Szabó pecsenyesütöde - Ürményháza, az ürményházi plébánia, a helyi közösség, az ürményházi vadászok, Szikvíz „Evelin”- Ürményháza, és az ürményházi asszonyok.

Az ízletes ebéd elfogyasztása után mindenki hazaindult. Azzal az elhatározással, hogy két év múlva ismét találkoznak Ürményházán.

A főszervező Móricz Elvira volt.

Viola Lujza
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét - illusztráció
2024. JÚNIUS 13.
[ 17:42 ]
Az Újvidéken működő Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ ma este telt ház előtt tartotta meg évadzáró rendezvényét az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ termében. A színes és színvonalas bemutatkozó rendezvényen a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ...
2024. JÚNIUS 12.
[ 22:41 ]
Meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő, a hatvanas évek stílusikonja. 80 évesen, a rákkal folytatott hosszú küzdelme után meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő. "Anya elment" – fia, Thomas Dutronc csak ennyit írt a közösségi oldalakon régi közös fotójuk mellé. Françoise...
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Jövőre jelenik meg a Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood és Becstelen brigantyk című filmjeiről készülő két elemző kötet, amelynek szerzője a filmes szakíró, Jay Glennie - számolt be róla kedden a Deadline.com hollywoodi hírportál alapján az MTI. A könyveket a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious...
2024. JÚNIUS 12.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban