Kultúra
November 27-től a Duna televízióban látható a Virtuózok V4+
Betűméret:             

November 27-től a Duna televízióban látható a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató idei, V4 + Közös nyelven zenélünk című műsorfolyama - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere elmondta: idén a visegrádi négyek - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország - mellett Szerbia tehetséges fiataljai mutatkoznak be a megmérettetésen.

Hozzátette: Magyarországon péntek este látható a válogatót bemutató műsor, a saját válogatóját minden ország más-más időpontban mutatja be. November 27-től pedig minden résztvevő ország vezető tévécsatornáin látható lesz majd a verseny, az elődöntő, a középdöntő és a finálé.

A fináléban 10 fiatal - országonként két-két tehetség - vesz részt és mutatkozik be a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében.

Minden országnak lesz egy győztese - hangsúlyozta Peller Mariann, hozzáfűzve: ezzel is a térség kulturális összefonódását, a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét és hagyományait szeretnék bemutatni.

A szervezők közlése szerint Magyarországon Miklósa Erika, Várdai István, Batta András, Balázs János és Kesselyák Gergely korábbi Virtuózok-zsűritagokhoz Bogányi Gergely, Molnár Levente, Rácz Zoltán (Amadinda) és Pejtsik Péter csatlakozott, ők segítettek eldönteni, melyik négy magyar versenyző mutathatja meg a nemzetközi műsorban, mintegy hetvenmillió néző előtt a tudását.

Idén a korábbiakkal ellentétben nem volt kizáró ok a korábbi szereplés vagygyőzelem, hiszen a szervezők számára fontos volt, hogy Magyarországot a legkiválóbb tehetségek képviseljék az öt országban egy időben sugárzott műsorban.

November 27-től minden résztvevő ország vezető tévécsatornáin - Magyarországon a Duna televízióban - azonos időpontban, péntek esténként 20.30-kor lesz majd látható a nemzetközi Virtuózok első évada.

A műsor két házigazdája Thomas Gottschalk német showman és Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető.

A nemzetközi, állandó zsűri tagjai: Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Węgorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Szerbiát pedig ketten, felváltva képviselik: Nemanja Radulovic hegedűművész és Silvana Grujic, a szerb köztelevízió zenei igazgatója, zongoraművész, zenetudós.

Minden adásban más-más híresség vállalta a szuperzsűri szerepét: az első elődöntőben Gabriel Prokofiev brit-orosz zeneszerző, producer, Szergej Prokofjev unokája egészítette ki az öt tagú nemzetközi zsűrit. Utána Maxim Vengerov orosz hegedűművész, a harmadik adás szuperzsűri tagja Coco König osztrák-magyar származású színésznő, a Jutalomjáték című film sztárja. A finálé-szuperdöntő különleges vendége és a szuperzsűri Plácido Domingo operaénekes lesz.

Az elődöntő két fordulóból áll, országonként két-két versenyző képviselteti magát, ezt november 27-én és december 4-én láthatják majd a nézők. A döntő is két fordulóban zajlik, december 11-én és december 18-án. Országonként a két-két legjobb versenyző végső összecsapása ez a két adás. Mindkét döntőben egy-egy különböző zeneművel készülnek a versenyzők. Országonként egy győztes versenyzőt hirdetnek a szuperdöntőben, azaz a fináléban.

A műsorfolyamot szeptember első heteiben rögzítették Budapesten az Origo filmstúdióban. A műsort a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban