Kultúra
Richard Burton-kiállítás nyílt a hétvégén Cardiffban

A Walesből származó Richard Burton életét és gazdag színészi pályafutását bemutató kiállítás nyílt szombaton a cardiffi Nemzeti Múzeumban.

A Becoming Richard Burton című kiállítás bemutatja, hogyan vált a színpad és a filmvászon nemzetközi sztárjává a Dél-Walesben, egy szénbányász fiaként felnőtt Richard Burton.

A Guardian beszámolója szerint a kiállítás az újságok főcímei mögötti embert igyekszik bemutatni: Burton világszerte elismert filmsztár volt, ugyanakkor családos ember is, a könyvek szerelmese, és szédületes tempójú életmódja mellett is egy kicsit mindig walesinek érezte magát.

Mint Sally Burton, a színész özvegye elmondta: akadnak, akiknek emlékezetében Burton Elizabeth Taylorral kötött két házassága vagy excentikus túlzásai maradtak meg. Meg is érti - jegyezte meg -, hogy az olyan látványos tárgyi emlékek, mint az 1963-ban a Kleopátra forgatásán Burton és Taylor által viselt jelmezek, vagy Burtonnek a Kémek a Sasfészekben című 1968-ban forgatott háborús filmben hordott jelmeze, nagyon érdeklik a látogatókat.

A kiállításon viszont számos olyan tárgy szintén látható, amit először mutatnak be a nyilvánoság előtt, többek gyermekkori naplója, amiből kiderül, hogy az ifjú Burton hogyan élt a második világháború alatt. A napló 1940. február 6-án kezdődik, és angoltanáráról is ír benne, aki korán felismerte színészi tehetségét, és támogatta. Az eredetileg Richard Jenkins néven született színész később tanára iránti tiszteletből vette fel a Burton nevet.

Mint özvegye felidézte: Burton személyes varázsa vonzotta az embereket, s a kiállítás annak is megpróbál utána járni, hogy miért volt ilyen nagy hatással környezetére.

Az ingyenesen látogatható tárlat az Amgueddfa Cymru - Walesi Nemzeti Múzeum és a Swansea Egyetem együttműködése révén jött létre. A tárgyak zömét az egyetem Richard Burton Archívuma és a színész özvegye adta kölcsön.

A kiállítás digitális változata a múzeum honlapján tekinthető meg, így a dokumentumokat, fényképeket azok is láthatják, akik a pandémia miatt most nem tudnák személyesen felkeresni a tárlatot.

"Richard Burton egy nemzeti ikon volt és marad" - mondta el a múzeum igazgatója, David Anderson. "Ez az első kiállítás, amely egész életét áttekinti, és elmeséli, hogy egy szegény környezetből indult dél-walesi fiú miként vált napjaink leghíresebb walesi férfiává" - fogalmazott.

A kiállítás megnyitását egy korábbi időpontra tervezték, de a pandémia miatt végül novemberre halasztották. A tárlat 2021. április 11-ig látogatható.

Anderson hangsúlyozta, hogy a múzeumok és galériák fontos szerepet töltenek be az ország jóléte szempontjából, és mint hozzáfűzte: büszke arra, hogy az Amgueddfa Cymru a pandémia idején, ilyen nehéz körülmények között is képes volt létrehozni ezt a kiállítást. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A január elsejei koncert élményéről a közönségnek igen, a televíziónézőknek azonban nem kell lemondaniuk. Az előadást világszerte mintegy 30 millió néző követi figyelemmel. A programon, amely a Strauss-dinasztiára fókuszál, nem változtattak. "Nem is változtathatnánk már semmit" - mondta Daniel Froschauer, a...
2020. DECEMBER 4.
[ 9:31 ]
Az alapításának huszadik évfordulóját 2021-ben ünneplő Hagyományok Háza adventi meglepetéssel készül közönségének. A folyamatosan bővülő műsorfolyamba online tudnak bekapcsolódni a nézők. A Hagyományok Háza SzínpadOn címmel mutat be már jól ismert és népszerű, illetve teljesen új produkciókat online...
2020. DECEMBER 3.
[ 16:23 ]
Az ötéves születésnapját ünneplő Nyitott Műhely jubileumi évének záró programjaként a Hagyományok Háza online workshop-sorozatot szervez az adventi időszak elején. A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye ötödik születésnapját ünnepelte az idén. A jeles esemény zárásaként a kezdeményezők olyan háromnapos online...
2020. DECEMBER 2.
[ 10:04 ]
Beolvasás folyamatban