Kultúra
A Hagyományok Háza Folk-kocsmakvíz vetélkedője: Online-ra nyílik a kocsmaajtó

Ezúttal online folytatódik a Hagyományok Háza Folk-kocsmakvíz játékos vetélkedője. A regisztrált csapatok január 21-én mérhetik össze tudásukat. Az előzményeket és a tudnivalókat Németh Nóra néprajzkutató, közművelődési szakember foglalja össze.

„Az angol eredetű kocsmakvíz már jó ideje nagyon kedvelt szórakozássá vált itthon is: a szórakozni vágyó asztaltársaságok a mulatást a tudásbővítéssel kapcsolják össze. Az elmúlt év júliusának végén indult Folkudvar programunk tematikájának összeállításakor született az ötlet, hogy a Hagyományok Háza előtt egy bensőséges ’fröccsteraszt’ alakítsunk ki. A helyszínből fakadt a kocsmakvíz gondolata, ami az Intézmény identitásából kiindulva a ’Folk’ szóval bővült, s a játék után ínyenc népzenei koncerttel egészült ki.

A kezdeményezés július végén debütált, amit négy vetélkedőprogram követett. A kedvező fogadtatás, s a hetven fős stabil törzsközönség arra sarkallt minket, hogy évközben is folytassuk a játékot: október elejétől havi rendszerességgel kívántuk megrendezni a kvízt. Az október-novemberi alkalmat még személyes részvétellel tartottuk, a decemberi megmérettetést viszont már online szerveztük meg. Mint mindennek, e formának is a jó oldalát néztük, így a külhoni ’homo ludenseket’ is bevonhattuk a programba. Ez decemberben sikerült is: angliai, erdélyi és felvidéki csapat is rajthoz állt.

Az új évben is – egyelőre online formában – folytatni kívánjuk a versengést, előzetes terveink szerint január 21-én mérhetik össze tudásukat a csapatok. Eddig hat asztaltársaság jelentkezett, de az utolsó percig várunk még játékos kedvű csoportokat. A már említett népzenei koncertet ezúttal is megtartjuk.

Úgy érzem, eddig színvonalas csatákban harcoltak a jelentkezők. Voltak olyan kérdések, amikor evidensnek éreztük a választ, de a csapatoknak mégis fejtörést okozott, s voltak nehezebbnek szánt feladványok, amiket könnyen teljesítettek a delikvensek. Egy kérdéssor emlékezetes: a novemberi kvízben az újbor témaköre vitte a prímet, az egyik feladathoz borkóstolás is társult. Egy szép chardonnay-t töltöttünk a poharakba, aminek fajta-eredet felismerése megizzasztotta a Folk-kocsma ’ivócimboráit’. Egészségükre, ezzel a virtuális pohár borral kívánok boldog új évet minden korábbi játékosnak és jelentkezőnek!”

Aktuális információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/oktatas/program/folk-kocsmakviz/20210114-1900

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elárverezik január végén azt a demókazettát, amelyet a még középiskolában alapított On A Friday nevű zenekarként vettek fel a később világhírűvé vált Radiohead brit rockegyüttes tagjai. Thom Yorke, Jonny és Colin Greenwood, Ed O´Brien és Philip Selway az oxfordshire-i Abingdon fiúiskolába jártak az 1980-as...
2021. JANUÁR 18.
[ 12:02 ]
Elhunyt Sas József színművész és színházigazgató, érdemes, kiváló művész, Jászai Mari-díjas és Erzsébet díjas színművész – értesítette Sas József családja az ATV-t. Sas József vasárnap hajnalban hosszan tartó súlyos betegség következtében hunyt el. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője volt,...
2021. JANUÁR 17.
[ 11:43 ]
Saját fejlesztésű, országosan egyedülálló interaktív elemekkel, okostükörrel és zenélő paddal bővül a gyulai Erkel Ferenc Emlékház kiállítása a Kubinyi-programból elnyert nyolcmillió forintos támogatásból - közölte Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője. Elmondta,...
2021. JANUÁR 16.
[ 14:16 ]
Beolvasás folyamatban