Kultúra
Bemutató a szabadkai Népszínházban: Vígjáték tesztoszteronnal átitatva
Közel egyéves késéssel kerül színpadra az új darab bemutatója

Eredetileg tavaly márciusban lett volna a Tesztoszteron című előadás bemutatója a szabadkai Népszínházban, de a vírus mindent átírt. A kijárási tilalom megszüntetése után is nehéz volt egyeztetni, hogy a budapesti rendező és a szabadkai társulat megkezdhesse a közös munkát. Idén januárban azután befejezhették a próbafolyamatot, a közönség pedig január 14-én, csütörtökön 18 órától megtekintheti a produkciót.

Andrzej Saramonowicz kortárs lengyel drámaíró Tesztoszteron című darabjában egy félresikerült esküvő után hat férfi érkezik ziláltan, megtépázva a tervezett lakodalom helyszínére. Egyetlen pincért találnak ott, akit azonnal magukkal rántva, zárt ajtók mögött megkezdik a nem éppen hétköznapi mulatságot, a „zenés macsózást”.

Körmöci Petronella társulatigazgató a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Tesztoszteron című darab a Népszínház új bemutatója, amelyben a társulat minden férfi tagja szerepel.

- Andrej Saramonowicz lengyel drámaíró, aki egyben rendez is, nagy karriert futott be műveivel, hisz darabjait már több nyelvre lefordították és játszották. A magyar nyelvű ősbemutató Sepsiszentgyörgyön volt, utána szinte egész Magyarországon, de a határon túl is műsorra került az előadás. A darabot a társulat egy éve kezdte próbálni, ami elég szomorú, mert ez azt jelenti, hogy a vírus két évadra is rányomta bélyegét. Tavaly március 27-én lett volna a bemutató, de 12 nappal korábban megszakadtak a próbák. Egyéb rossz előjelek is voltak: a próbafolyamat közben a rendező megsérült, a csipkegyár udvarán beszakadt alatta a vízakna, kétszer is meg kellett műteni. Sajnos az akna azóta is úgy áll, senki sem foglalkozott azzal, hogy biztonságossá tegye, de a próbateremben sem változott semmi. Azok is ugyanolyan rossz állapotban vannak, mint amilyen rossz állapotban voltak tizenpár éve, amikor oda költöztünk.

Körmöci Petronella elmondta, hogy a darab próbáit szerették volna már augusztusban folytatni, de nem tudták összeegyeztetni a magyarországi és szerbiai egészségügyi rendelkezések előírásait, ezért gondolták úgy, hogy megvárják azt az időszakot, amikor már megszakítás nélkül tudnak próbálni.

- Ez a pillanat most jött el, hisz a Népszínház január elején egyébként sem szokott játszani az ünnepek miatt. A próba így a színpadon, teljes díszletben, kosztümökben, a kellékekkel tudott folyni, ami nagy ritkaság, hisz a Jadran termét is a másik társulattal közösen használjuk.

Az előadásban a színészeken kívül szerepelnek még mások is, mégpedig a darab közben látható kisfilmben, mondta a társulatigazgató.

- Szeretném megköszönni Fülöp Tímea és Szilágyi Nándor munkáját, akik részt vettek ennek forgatásán. Rajtuk kívül a színpadon néhány percre látható Ambrus Richárd is, aki a műszaki csapatot erősíti, de egy rövid időre szerepel is az előadásban.

Kovács Dániel Ambrus rendező elmondta, hogy egy kortárs lengyel színdarabról van szó, s nagyon sokat dolgoztak a szövegen Brestyánszki Boros Rozáliával, hogy adaptálják Kelet-Európa ezen szegletére, hisz másfajta humora volt, mint amire itt nyitott lenne a közönség.

- Pont emiatt sok improvizáció épült az előadásba, jól dolgoztunk a társulat férfi színészeivel. Ez egy hányatott és izgalmas próbafolyamat volt, már a vírus miatt is, de a művészek kreativitása és a zene kidolgozása miatt is. A nehézségek ellenére is szép volt a közös munka, aminek már látjuk is a végét.

Kovács D. Ambrus elmondta, hogy rendezőként most dolgozik először Szabadkán. Tavalyelőtt az Oresteia látványtervezője volt.

- Úgy csöppentem akkor a darabba, hogy egy volt évfolyamtársam, barátom megkért, hogy működjek közre a darabban, amit ő rendez. Ekkor ismerkedtem meg a szabadkai társulattal is. Nagyon élveztem a szabadkai munkát a munkakörülmények ellenére is. Budapesten egyébként független produkciókban dolgozok, s Szabadkán még azoktól is jobbak a körülmények.

A darab kapcsán a rendező elmondta, hogy nagyon izgalmasnak találta a témát, amiről az előadás szól, s azt, hogy férfi-nő vonatkozásban mennyire lehet túllépni a sztereotípiákon.

Csernik Árpád színész, a darab egyik szereplője ennek kapcsán még hozzátette, hogy a produkció egy meghiúsult esküvőről szól, ahol a férfi vendégek egy kicsit kirúgnak a hámból.

- Néha sztereotip, „sértő” kijelentések is elhangzanak az előadásban a gyengébb nem számlájára, de ez valójában egyféle karikatúra, amivel senkit sem sértünk meg. Mindenki jól szórakozhat, hisz komédiáról van szó.

Rókus Zoltán színész, a társulat új tagja ebben az előadásban mutatkozik be a szabadkai közönségnek.

- Tőlem jobban senki sem várta a márciusi bemutatót, de a lényeg, hogy végre révbe érünk a csütörtöki bemutatóval. Nagyon jól érzem magam a társulatban, azt is mondhatnám, hogy anno, amikor befejeztem az egyetemet, s a hasamra kellett volna csapni, hogy hová szeretnék menni dolgozni, akkor ennek a színháznak a nevét mondtam volna elsőre. Ehhez hozzá járult az is, hogy statisztaként itt dolgoztam először, s már akkor, azokkal, akik abban az előadásban játszottak, kicsit összehangolódtunk. Szeretem ezt a légkört, ami itt van. Izgalmas volt a próbafolyamat, hisz újonc színészként az ember próbál mindennek megfelelni, a rendezőnek, a kollégáknak. Próbál az utasításokra figyelni, ha kell, segítséget is kér. Én százszázalékosan belevetettem magam a munkába, próbáltam magam megmutatni. A karakterem, Tretén, teljesen most fejlődött ki ebben a tizenpár napos munkafolyamatban. Anno, egy évvel ezelőtt csak csipegettük az előadást, én magam is a karaktert. Amikor az ember egészében átlátja az előadást, akkor sokkal könnyebb felépíteni a karaktert, mint a részpróbázás során. Én, mint újonc el vagyok veszve, hisz nincsenek még az oldalzsebeimben olyan kis dolgok, amiket egyből elő húzhatnék, és arra építhetnék. Ezeket előbb meg kellett, hogy keressem magamban.

Kovács Nemes Andor számára azért is érdekes ez a produkció, mert nemcsak színészként mutatkozik be benne, hanem zenészként is.

- Ifj. Kucsera Géza is szerepel a darabban, hosszabb idő után vállalta el, hogy nemcsak zenél, hanem beszél is. Csodálatos az egyszerűsége, ahogy a színpadon létezik. Én pedig színészként azt hittem, hogy minden hangszeren jól tudok muzsikálni, s amikor végül sor került erre, kiderül, hogy mégsem. Élő zene van a darabban, hisz egy lakodalomról szól. Próbáltuk ezt is elvinni egy kicsit a vígjáték felé, már azzal is, hogy én is megpróbálok zenélni.

A tesztoszteron című darab szereposztása: STAVROS – Csernik Árpád, KORNÉL – Hajdú Tamás, JANIS – Nyári Ákos, TITUSZ – Pálfi Ervin, KUKAC – Ralbovszki Csaba, TRETÉN – Rókus Zoltán, DIÓ – Kovács Nemes Andor, FÓKUSZ – Baráth Attila, KOJAK – ifj. Kucsera Géza, ROAD – Ambrus Richárd. A videóban látható: ALICIA – Fülöp Tímea m. v., PAP – Szilágyi Nándor ny. sz.

Jelmezterv: Pesitz Mónika. Díszletterv: Kovács Dániel Ambrus. Fényterv: Majoros Róbert. Video: Baráth Attila. Súgó/ügyelő: Kocsis Valéria. Rendezőasszisztens: Kulhanek Edina. Dramaturg: Brestyánszki B. Rozi. Rendező: Kovács Dániel Ambrus.

Az előadást szerb nyelven feliratozzák, így a magyar és a szerb anyanyelvű közönség is élvezheti. A darab bemutatója, mint ahogyan a szabadkai Népszínház minden előadása január 14-én, csütörtökön, 18 órakor kezdődik, a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően. A maszk viselete és a védőtávolság betartása kötelező.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elárverezik január végén azt a demókazettát, amelyet a még középiskolában alapított On A Friday nevű zenekarként vettek fel a később világhírűvé vált Radiohead brit rockegyüttes tagjai. Thom Yorke, Jonny és Colin Greenwood, Ed O´Brien és Philip Selway az oxfordshire-i Abingdon fiúiskolába jártak az 1980-as...
2021. JANUÁR 18.
[ 12:02 ]
Elhunyt Sas József színművész és színházigazgató, érdemes, kiváló művész, Jászai Mari-díjas és Erzsébet díjas színművész – értesítette Sas József családja az ATV-t. Sas József vasárnap hajnalban hosszan tartó súlyos betegség következtében hunyt el. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője volt,...
2021. JANUÁR 17.
[ 11:43 ]
Saját fejlesztésű, országosan egyedülálló interaktív elemekkel, okostükörrel és zenélő paddal bővül a gyulai Erkel Ferenc Emlékház kiállítása a Kubinyi-programból elnyert nyolcmillió forintos támogatásból - közölte Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője. Elmondta,...
2021. JANUÁR 16.
[ 14:16 ]
Beolvasás folyamatban