Kultúra
Sikeres volt a Sziveri János zenei pályázat

A december 15-én zárult, Sziveri János költő emlékére hirdetett nyílt zenei pályázatra közel százan jelentkeztek és szinte minden zenei műfajból érkezett alkotás: a komolyzenétől a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. A Kertész Imre Intézet által kiírt pályázat célja, a fiatalon elhunyt vajdasági költő életművének népszerűsítése, műveinek eddig még sosem hallott formában való zenei feldolgozása, újragondolása, valamint a tavaly megjelent A szélherceg című kötetének megismertetése volt.

„Klasszikus képzettségű zeneszerzők, könnyűzenei producerek, professzionális zenészek és amatőr zenekedvelők is egyaránt színvonalas munkákat küldtek be a pályázatra. A sok hazai mellett számos határon túli alkotó jelentkezett, többségében Vajdaságból, Sziveri János szülőhelyéről.” – ismertette Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója.

Szabó Tamás elmondta: a pályázat sikere nemcsak a pályázók számában, hanem abban is megmutatkozott, hogy újszerű zenei megközelítést kaptak a versek. A pályázók között van olyan, aki már sok éve kimondottan versek megzenésítésével foglalkozik és jól ismeri Sziveri János műveinek különleges világát, egyedi stílusát. Ugyanakkor sok fiatallal ez a pályázat ismertette meg a költő életművét, ezért is számítanak értékesnek az egyedi, korszerű feldolgozások. A pályázati anyagban csatolt szinopszisokban sokan számoltak be arról az inspiráló élményről, amit a számukra kevéssé ismert Sziveri életművel való találkozás jelentett – tette hozzá a programigazgató.

Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip forgatást nyert, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthetnek el. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaművekből a Sziveri30 zsűrije egy válogatáslemezt állít össze, amit a Kertész Imre Intézet digitális terjesztésben jelentet majd meg.

A Sziveri János zenei pályázatot 2020. október 8-án hirdette meg a Kertész Imre Intézet, Sziveri János „A szélherceg” című verseskötetének bemutató estjén. Az öt tagú zsűri által a legjobb háromnak ítélt helyezettet Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója hirdette ki. A pályázat első három helyezettje: Veres Tilda Panna, Bogdán Norbert Lano, valamint Halász Máté és a BLCKFSH PROJCT.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pénteken délután tartották meg a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában a III. Hatetudnád… Népművészeti Tábor gálaműsorát és a kézműves kiállítását. A népszerű gyermektábort harmadik alkalommal szervezték meg, s a községből több mint száz résztvevője volt. Az egész héten át zajló táncoktatás és...
2021. JÚLIUS 24.
[ 6:19 ]
A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület a Csűrdöngölő Kulturális Egyesülettel közösen, és a Hagyományok Háza szakmai támogatásával 2021-ben ismét megrendezi a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. (A fesztivál időpontja: szeptember 9–12.) A fesztivál célja a Kárpát-medencéből származó népmesei...
2021. JÚLIUS 23.
[ 11:11 ]
Fenyő Miklós lesz az egyik sztárvendége a szabadkai városnapi programsorozatnak. A rock and roll magyar királya szeptember 2-án lép majd fel, tette közzé az információt közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. Koncertjén a Fenyő Gyöngye zenekar és a Csacska Macska vokál...
2021. JÚLIUS 22.
[ 14:34 ]
Beolvasás folyamatban