Kultúra
Kulturális szervezetek javaslatcsomagot állítottak össze a turizmus és vendéglátás megsegítésére Magyarországon

Szakértői javaslatcsomagot állított össze a magyarországi turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítésére a Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége. A javaslatban a kulturális áfa bevezetését is szorgalmazzák.

A Magyar Turisztikai Ügynökségnek címzett anyaghoz eddig több mint 370-en csatlakoztak aláírásukkal - áll az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítését célzó javaslatcsomagban egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amelynek kerete nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét.

Levelükben a szervezetek egyrészt azt kérik, hogy azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a pandémia miatt legalább 50 százalékkal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszakénál, igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20 százaléka.

A javaslatban kérik továbbá egy hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális áfa bevezetését. Korábban a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5 százalékra csökkentéséről, amely az anyag alapján közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek. Mint írták, ezzel megelőzhető lehet a több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőséggel bíró ágazat összeomlása.

A levélben kiemelik, hogy a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatokban résztvevők az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen többszázezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára. A jelen helyzetben azonban olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
xy
2021. FEBRUÁR 21. [ 17:44 ]

Ugyan tiltsák már le ezt a "sistvan" fedőnevű okostojást,ez mindenhez ért,számtalan zseniális hozzászólásban csillogtatja tudását...


sistvan
2021. FEBRUÁR 18. [ 10:20 ]

Nem szeretném ha a kulturális szervezetek ,vendéglátó ,szóreakoztató ágazatban dolgozó személyek az utcára kerülnének.A megszokások amik voltak a virus megjelenése előtt addig még a virushelyzet tart a védöintézkedéseket be kell tartani.A gazdaség felhalmozö képessége hozzáadott értékek megvalósitott tiszta jövedelem, gazdaság teljesitményének mutatója .


istván
2021. FEBRUÁR 17. [ 20:05 ]

sistvan! Milyen "megszokásokon" változtatna? Biztosan megértette miről szól a cikk, vagy nem csak a "gazdaság felhalmozó képessége" akadozik?


sistvan
2021. FEBRUÁR 17. [ 10:40 ]

A vendéglátök a turizmusban dolgozók nehéz helyzetben vannak . Ezek a szórakoztatást kikapcsolódást jelentö lehetöségek lecsökkentek,a gazdaság felhalmozó képessége is akadozik .Az eddigi megszokásokon változtatni kell.


Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező - tudatta a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-vel. A Balázs Béla díjas kiváló művész április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra - olvasható a...
2021. ÁPRILIS 8.
[ 19:53 ]
A költészet napján, vasárnap debütál a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmje A Szózat regényes története címmel. A Társaság YouTube-csatornáján látható film oktató jelleggel, animációk, videóbejátszások segítségével tárja a nézők elé a Szózat történetét érdekességekkel, szórakoztató...
2021. ÁPRILIS 8.
[ 13:24 ]
Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról; az április 24-i közös online mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel. Mint írják, 38 ország fiatalsága egy olasz-francia, egy norvég és egy ír-luxemburgi jelölt közül választja ki Európa...
2021. ÁPRILIS 8.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban