Kultúra
Fotóikonok: A fotográfia 20. századi története a Műcsarnok legújabb tárlatán

A Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok különleges válogatást mutat be a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből. A Fotóikonok című tárlaton negyvenegy fotográfus csaknem hetven felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki - mondta el Tulipán Zsuzsa, a Fotóikonok című kiállítás magyarországi kurátora az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Tulipán Zsuzsa kurátor elmondta: a New York-i Howard Greenberg Gallery a világ egyik legismertebb galériája, a névadó tulajdonos a 19. és 20. századi fotóművészet elismert szaktekintélye, hatalmas gyűjteménye több mint 30 ezer fotográfiát számlál, amelyben a 20. század legnagyobb hatású fotográfusainak munkái szerepelnek.

Hozzátette: Anne Morin, a madridi diChroma Fotómúzeum igazgatója, a kiállítás kurátora kereste fel a galeristát, és kiválogatott csaknem 70 felvételt a hatalmas gyűjteményből. A kiállítás kurátora Anne Morin és Howard Greenberg is alapvetően fotótörténeti érdeklődésű, ez hozta össze őket - mondta Tulipán Zsuzsa.

Hozzátette: a kurátori koncepció szerint valahányszor betekintünk egy ilyen archivumba újabb és újabb történetekre lelünk. Itt a 19. század végétől a 20. század végéig fókuszálunk a fotográfusokra. A kiállítás első képe egy 1900-as Alfred Stieglitz-kép, az utolsó pedig egy Araki-fénykép a 2000-es évek közepéről.

Tulipán Zsuzsa elmondta, hogy a válogatásban az alkotóktól egy-egy képet láthat a közönség. A kurátor beszélt arról is, hogy a rendezés során igyekeztek azokra a kapcsolódási pontokra fókuszálni, amelyek összekötik a fotográfusok életműveit.

Az ikonikus nevek között, mint Berenice Abbott, Araki, John Heartfield, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi.

Mivel Greenberg a Martin Munkácsi hagyaték kezelője is, ezért tőle picivel több képet tudtunk bemutatni - tette hozzá a kurátor.

Ezentúl bemutatjuk azokat a hatásokat is, amelyeket az európai fotóművészet az amerikaira gyakorolt, így nyomonkövethető egyfajta történeti ív is az anyagban - mondta Tulipán Zsuzsa.

A kiállítás virtuális sétán járható be a Műcsarnok weboldalán. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horgosi művészek állandó tárlata - illusztráció
2021. ÁPRILIS 17.
[ 10:59 ]
Huszonhat színházi produkció szerepel a június 18. és 26. között megrendezendő a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján. A szervezők az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben azt írták, a művelődési központban, a Bagolyvárban és a zsinagógában megtartandó előadásokra Arad, Beregszász, Csíkszereda,...
2021. ÁPRILIS 16.
[ 12:05 ]
A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban már hagyománnyá vált, hogy minden évben kiállítják a végzős, képzőművészeti szakos diákok munkáit. A tavalyi év tavaszi szükségállapota meghiúsította ezt, azonban az idei évben újra birtokba vették a negyedikesek a zentai Városi Múzeum kiállítótermét, ahol a legjobbnak...
2021. ÁPRILIS 16.
[ 9:19 ]
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel. A legendás színművészt a 86. életévében érte a halál. Törőcsik Mari személyében a magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk -...
2021. ÁPRILIS 16.
[ 8:46 ]
Beolvasás folyamatban