Kultúra
Elhunyt Les McKeown, a Bay City Rollers egykori frontembere
Betűméret:             

Elhunyt Les McKeown, a hetvenes években rendkívül népszerű skót popcsapat, a Bay City Rollers frontembere. Az énekes 65 éves volt, családja közleménye szerint csütörtökön váratlanul halt meg otthonában.

A Bay City Rollers a hatvanas évek második felében alakult Skóciában. A nevet a dobos Derek Longmuir úgy választotta, hogy dartsnyíllal az Egyesült Államok térképén a Michigan állambeli Bay City városát találta el.

A zenekar első énekese Gordon Clark volt, az ő helyére került a zenekarba 1973-ban az akkor 18 éves Les McKeown, és a Bay City Rollers a következő évtől sikert sikerre halmozott. Fanatikus tinirajongók követték a zenekart koncertről koncertre, a brit média a Beatles utáni második legnagyobb együttesnek aposztrofálta. Tény, hogy lemezeik több mint százmillió példányban keltek el.

1975-ben két daluk, a Bye Bye Baby és a Give a Little Love vezette a brit kislemezlistát, egy évvel később a Saturday Night az amerikai lista élére került. Stúdiólemezeik közül az első kettő, a Rollin´ (1974) és a Once Upon a Star (1975) a brit albumlista élén landolt.

Az Edinburgh-i születésű, de ír szülőktől származó Les McKeown 1976-ban szülővárosában halálos közlekedési balesetet okozott autójával, de a bíróság csak gondatlan vezetést állapított meg nála, száz font büntetésre ítélték és egy évre elvették a jogosítványát - írta a bbc.com.

A Bay City Rollersből 1978-ban lépett ki. Előbb Egotrip néven alakított együttest, majd 1979-ben szólólemezt adott ki All Washed Up címmel. Egykori társai egy ideig másik énekessel Rollers néven folytatták, majd 2015-ben újra összeálltak McKeownnal, és ismét teltházas fellépések következtek. Az egymásra találásból egy karácsonyi lemez is született.

Halálhíréről értesülve mások mellett Jacqui Smith volt brit belügyminiszter, Andy Scott, a Sweet gitárosa, és két sztárénekes, Kim Wilde és Midge Ure is tisztelettel adózott emlékének a Twitteren. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Közegellenállás riportpályázat - illusztráció
2024. ÁPRILIS 18.
[ 0:52 ]
Magyarország Agrárminisztériumának a Hungarikum Főosztálya az idén is meghirdette a Hungarikum pályázatát. Antal Andrea főosztályvezető hírportálunknak a pályázat kapcsán elmondta, hogy kiírásukat 3 célterületre hirdették meg, és a pályázatokat május hatodikától adhatják le a kérelmezők. A pályázat...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:07 ]
A népművészet közösségmegtartó, a közösségszervező ereje nagyon fontos: ezek a közösségek azok a szigetek, ahol a társadalmunk, a nemzetünk meg tudja vetni a lábát. A Csoóri Sándor Program nemzetmegtartó program - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:37 ]
Zentán a kis zsinagóga épületében megrendezett kiállításmegnyitó keretében kihirdették a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által meghirdetett Előhívott értékek – épített örökségünk a fiatalok szemével címet viselő pályázat eredményeit. Az összejövetelen Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 21:59 ]
Beolvasás folyamatban