Kultúra
Az öldöklés istene: Vizsgaelőadás a KDSZ-ben

Yasmina Reza Az öldöklés istene, az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészhallgatóinak vizsgalelőadása a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színpadán kerül a közönség elé.

Vajon ösztöneink vezérelnek minket? Vajon természetünknél fogva agresszívak vagyunk? És ha igen, meddig tudjuk elfojtani? Hányszor hazudunk naponta, és kinek hazudunk többet: magunknak vagy másoknak? Mindenki fejében megfordul néha, hogy talán rossz párt választott magának? Vajon a második nászút jobb, mint az első? Lehet egy rágcsáló válóok, na és a mobiltelefon? Illik az alma a körtéhez? Vajon mindenkinek Charles Bronson volt az ideálja? Önt érdekli Afrika? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a darab az előadás hivatalos ismertetője szerint.

– Remélem, hogy egy nagyon izgalmas, tartalmas, könnyűnek ugyan nem mondható, de élvezetes utat jártak be velünk az elmúlt négy év alatt a végzős hallgatók, akik most a vizsgaelőadás, s már a hivatásos színészi élet előtt állnak - mondta az előadás promóciós sajtótájékoztatóján László Sándor, az Újvidéki Művészeti Akadémia színész osztályának vezetője. - Nagy öröm és megtiszteltetés a számunkra, hogy egy profi színház nyújtott segítő kart felénk. Lehetőséget adtak, hogy egy hosszabb próbafolyamatot tudjunk lebonyolítani.

László Sándor köszönetet mondott Urbán Andrásnak, a Kosztolányi Színház igazgatójának, aki nemcsak teret biztosított a végzősöknek, hanem műszaki személyzetet, jelmez- és díszlettervezőt is.

Yasmina Reza Az öldöklés istene című darabjára esett a választás, hogy az legyen a vizsgaelőadás. Négy lány és négy fiú alkotja az osztályt, a drámairodalomban azonban nagyon nehéz olyan darabot találni, amely négy női és négy férfi egyenrangú szerepre íródott volna. Ez sem ilyen, magyarázta az osztályvezető tanár.

– Ez egy négyszereplős darab, két női és két férfi szerep van, teljesen egyenrangúak. Ehhez találtuk ki előadásunkat, mert, hogy nyolcan vagyunk, és egy kis trükköt alkalmazunk, hogy mindenkinek egyforma szelet jusson a tortából, azaz egy előadáson belül két színész ugyanazt a szerepet felváltva játssza.

László Sándor saját bevallása szerint egy nagyon izgalmas dolgot ismert fel a próbafolyamat alatt:

– A darab közben a két színészi játékot egy szerepként éltem meg. Szerintem ezzel nagyszerű eredményt értek el a fiatalok. Olyan szakmai hozzáállásról tesznek tanúbizonyságot, ami engem megnyugtat, hogy amikor kikerülnek az akadémia szárnyai alól, olyan alkotóemberek lesznek már, akikre a színházaink számíthatnak, építhetnek rájuk akár repertoárt is. Hála Istennek, hogy a színházak nemcsak érdeklődnek, hanem komolyan is gondolkodnak velük kapcsolatban, néhányuknak már szerződése is van. Ez nagy megelégedés nekem, mert mindig azt vallottam, hogy a színházak oda kell, hogy figyeljenek a fiatalokra.

László Sándor szerint az is fontos, hogy a KDSZ nem csak a műsorára tűzte a produkciót, hanem tájol is vele:

– Még ebben a hónapban Zentára is elviszik a darabot, azután szeptemberben Újvidékre. Nagyon remélem, hogy még hosszabb útja lesz ennek az előadásnak.

A darabban a mindennapi problémák, főleg a házastársi kapcsolatokban keletkező gondok kerülnek a középpontba, mondta Balázs Áron, a Művészeti Akadémia tanársegédje, aki szerint annak ellenére, hogy a színészhallgatóknak még nincs tapasztalatuk a házasság terén, jól megoldották a feladatot és előadásuk várhatóan sikeres lesz.

Újságírói kérdésre, hogy a tanulmányok befejezése után itthon, vagy külföldön szeretnének-e boldogulni, a végzősök azt válaszolták, hogy pályakezdőként minden lehetőséggel élniük kell.

Budinčević Krisztián szerint a fiatal színész mérlegel, ha jön egy lehetőség, de hosszú időre még nem hoz döntéseket.

Tóth Dániel amikor beiratkozott az akadémiára, a jövőjét csakis Vajdaságban képzelte el. A Tanyaszínház és az itteni színházak hatására döntött úgy, hogy színész lesz. Utána persze kinyílt a világ, amikor fél évet Pesten töltött és új lehetőségeket fedezett fel. Nem mondana nemet egy külföldi lehetőségre, de szeret itthon lenni és itthon dolgozni.

Yasmina Reza Az öldöklés istene, az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészhallgatóinak a vizsgalelőadása június 12-én, szombaton 19 órakor kerül bemutatásra.

A produkció a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozat keretében valósul meg.

Szereposztás:

Véronique Houllié – Grgity Nikoletta, Horváth Blanka

Mitchel Houllié – Budinčević Krisztián, Dudás Dániel

Anette Reille – Magyar Zsófia, Dedovity Tomity Dina

Alain Reille – Tóth Dániel, László Roland

Díszlettervező: Lakatos Klára

Jelmeztervező: Marina Sremac

Plakát: Jankovics-Bocskovity Éva

Rendező: László Sandor és Balázs Áron

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza, az Anna-bál kísérőrendezvényeként, idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Balatonfüredi prímásversenyt július 27-28-án. A szervezők idén korosztály szerint bővítették a verseny kategóriáit. 2013-ban a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza nagy...
2021. JÚNIUS 12.
[ 9:00 ]
Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken adtak át Szekszárdon - közölte a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke az MTI-vel. Szkárosi Endre elmondta, a díjazott a 2020-ban, a Jelenkor Kiadónál, az író születésének centenáriumán megjelent...
2021. JÚNIUS 11.
[ 21:15 ]
Milan Kundera Franciaországban élő cseh származású író képviselője csütörtökön este Prágában átvette a szerzőnek tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság által 20. alkalommal adományozott elismerésről egy nemzetközi zsűri döntött tavaly nyáron. A Kafka-díjat, amellyel 10 ezer...
2021. JÚNIUS 11.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban