Kultúra
A szecesszió világnapjára emlékeznek Szabadkán

Magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük június 10-én a szecesszió világnapját. Ezen a napon távozott ugyanis az élők sorából két műfajt teremtő építész: a katalán Antoni Gaudí és a magyar Lechner Ödön.

“Gaudí Barcelona építője volt, Lechner Ödön tanítványai, munkatársai pedig Komor Marcell és Jakab Dezső voltak, akiknek Szabadka nagyon sokat köszönhet. A Városházát, a Zsinagógát, a Kereskedelmi Bank székházát, valamint a palicsi nagy épületegyüttest: a Víztornyot, a Vígadót, a Női fürdőt és az Emlékkutat tervezték, amelyek a szecesszió magyar változatának remekei. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy maga Lechner Ödön is alkotott Szabadkán: Leovics Simon palotája Lechner remekműve” - írja az emléknap kapcsán közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, aki ugyancsak megemlékezett a szecesszió világnapjáról.

Ma a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. Természetesen a szecesszió egyik központja, Szabadka sem maradhat ki a sorból. Az események már tegnap megkezdődtek.

Szerda délután A historizmus és a szecesszió mezsgyéjén - szecessziós építészet Bácskossuthfalván, Pacséron és Bajmokon címmel Kucor Tamara tartott előadást. A XIX. és a XX. század fordulóján a szecesszió a Szabadka közelében lévő kisebb településeket sem kerülte el. A szecessziós művészet újítani akart, nem csak technikai megoldásokkal, hanem a dekorációkkal is. A felsorolt településeken elsősorban a lakóépületek homlokzatain jelenik meg a szecessziós díszítés.

Az előadáson szó volt a historikus építészetről is, hiszen a neoreneszánsz, mint építészeti stílus megjelenése Schumacher Károly cservenkai származású építészmester nevéhez kötődik Bácskossuthfalván, aki szecessziós épületeket is épített.

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány harmadszor emlékezik meg a napról, idén egy különlegesen gazdag programmal. Az események ma, csütörtökön, 18 órakor kezdődnek, s a tervek szerint 22 óráig tartanak. A programokra a belépés díjtalan.
18 órakor nyitják meg Kovács Attila Lencsevégre kapott művészet című fotótárlatát.

18.15-tól Mily szépek sátraid... címmel rövidfilmeket mutatnak be a zsinagógáról.

18.30-kor kezdődik Patyi Szilárd történész, újságíró előadása, amelynek címe: A tulipán jegyében – Két szabadkai polgármester és a szecesszió.

19.15-tól hallgathatják meg Szabadka, a szecesszió fellegvára címmel Tóth Borisz idegenforgalmi közgazdász előadását.

20 órától Vladimir Grbić és Kálló Béla színművészek olvasnak fel részleteket két nyelven olyan könyvekből, amelyek a szecesszióról szólnak. Ezek: Bela Duranci: A szecesszió magyar változata Szabadkán; Klein Rudolf: A szabadkai zsinagóga magyarsága; Dömötör Gábor: A szabadkai zsinagóga; Lovas Ildikó: A város lelke, avagy identitásjelek. Bemutatják azt a kiadványt is, amelyet a zsinagóga felújítása kapcsán Magyarország Kormánya támogatásával adtak ki.

A felolvasások, illetve a programelemek között Zenei pillanatok címmel lesznek rövid zenei közjátékok.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza, az Anna-bál kísérőrendezvényeként, idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Balatonfüredi prímásversenyt július 27-28-án. A szervezők idén korosztály szerint bővítették a verseny kategóriáit. 2013-ban a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza nagy...
2021. JÚNIUS 12.
[ 9:00 ]
Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet pénteken adtak át Szekszárdon - közölte a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke az MTI-vel. Szkárosi Endre elmondta, a díjazott a 2020-ban, a Jelenkor Kiadónál, az író születésének centenáriumán megjelent...
2021. JÚNIUS 11.
[ 21:15 ]
Milan Kundera Franciaországban élő cseh származású író képviselője csütörtökön este Prágában átvette a szerzőnek tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság által 20. alkalommal adományozott elismerésről egy nemzetközi zsűri döntött tavaly nyáron. A Kafka-díjat, amellyel 10 ezer...
2021. JÚNIUS 11.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban