Kultúra
Zenta: Záróünnepség volt a népművészeti táborban
Harmadik alkalommal szervezték meg a Hatetudnád tábort

Pénteken délután tartották meg a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában a III. Hatetudnád… Népművészeti Tábor gálaműsorát és a kézműves kiállítását.

A népszerű gyermektábort harmadik alkalommal szervezték meg, s a községből több mint száz résztvevője volt. Az egész héten át zajló táncoktatás és foglalkozások két kézműves csoportban és három tánccsoportban működtek.

Lázár Zita, a tábor szervezője köszöntötte a gála közönségét az iskola udvarán, s bemutatta a három néptánccsoport oktatóit, valamint a kézműves foglalkozások vezetőit. A legkisebbek korosztályába a háromtól hétévesekig táncoltak, míg az általános iskolások külön két csoportban szerepeltek. A fellépők gyermekjátékokat, a kiskunsági táncok alapjait, és kalocsai táncokat és népdalokat mutatták be. A Picinke Cinke csoporttal Gulyás-Szabó Luca, Tarapcsik Hajnalka és Gulyás-Szabó Gergely foglalkoztak.

A Csöpp Csókák nevezetű középső csoportban az 5–8 éves korosztály tanulhatott Bőtös Barnabás és Lilla vezetésével. A legnagyobbakkal, a 9 évtől idősebbekkel pedig Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita foglalkozott.

A hét folyamán a táncok mellett többféle udvari játékban, valamint szabad foglalkozásokon is részt vehettek: délelőttönként többször számháborúztak, és agyagoztak, nemezeltek, rajzoltak. A gálaműsor után a szülők az iskola előcsarnokában tekinthették meg a gyerekmunkákat.

A tábor ötlete és előzménye Szegedről származik, hiszen ott már a nyolcadik éve tartják a Hatetudnád táborokat. Az idén a szegedi tanárok mellett helybeli oktatók is bekapcsolódtak a foglalkozások vezetésébe, például a Rozetta Kézműves Társaság tagjai is tartottak kézműves-csoportfoglalkozást.
A kézműves csoportba a 7 és 14 év közötti érdeklődők jelentkeztek, és Balla Ákos irányította munkáikat.

A napközis táborba évről évre mind többen jelentkeznek. A népszerűségét a hagyományápoló jellegének és a napközis rendszerének is köszönheti. A kezdetekben 50 körüli gyermek jelentkezett, s mostanra ez a szám látványosan megduplázódott.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Minja Subota - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 12:06 ]
Október 21-én mutatják be a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszédét feldolgozó Elk*rtuk című nagyjátékfilmet. Itt láthatja a film trailerét. Megjelent a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét feldolgozó nagyjátékfilm előzetese. A történet a 2006-os eseményeket dolgozza fel: a beszéd kiszivárgását, a...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 21:34 ]
A Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience basszusgitárosa, zeneszerzője 68 évesen hunyt el. A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, ezt Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette az MTI-nek. 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett,...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 19:31 ]
Kedd este orgonaavató koncertet tartottak a szabadkai zsinagógában. A Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán elnevezésű rendezvény apropója az volt, hogy az orgona rekonstrukciójával befejeződött az épület teljes körű felújítása. A hangszert Borbély Zoltán orgonaművész szólaltatta meg. Az orgona...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:04 ]
Beolvasás folyamatban