Kultúra
A világ legrosszabb embere nyerte az Aranytornyot
Betűméret:             

A világ legrosszabb embere című norvég film nyerte el a XXVIII. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja fődíját. Joachim Trier alkotása a fő versenyprogram tizenegy filmje közül bizonyult a legjobbnak. Hogy valóban a legjobb volt, azt az is jelzi, hogy a zsűri is ezt a filmet hozta ki győztesnek, s ugyanezt a filmet díjazta a FIPRESCI is.

A zsűri értékelése szerint A világ legrosszabb embere című alkotás szerteágazóan, s mélyre hatóan ábrázolja az emberi viszonyokat, ezért ítélték Joachim Triernek a fődíjat. A fő versenyprogram zsűrijét az idén egyébként Klaus Eder német filmkritikus, Minja Peković szabadkai színésznő, Jovan Arsenić nagybecskereki rendező, Christos Nikou görög filmrendező, valamint Daria Onyshchenko ukrán–német filmrendező és forgatókönyvíró alkotta.

A legjobb rendezői díjat a török Ferit Karahan kapta a Brothers Keeper, azaz A testvérvédelmező című török–román koprodukciós munkájáért. A zsűri szerint a film finom eszközökkel, érzékeny módon mutatja be a Törökország keleti részén fennálló társadalmi viszonyokat.

A legjobb színész Tahar Ahim lett, A mauritániai című brit filmben nyújtott alakításáért, aki meggyőzően és élethűen játszotta el, mutatta be egy guantanamói fogoly mindennapjait.

A Párhuzamok és ütközések válogatásban a legjobb film díját a Nun of Your Business c. horvát film kapta. Az Ivana Marinić Kragić rendezésében készült alkotás egy fontos témát gondolkodásra késztető módon, de ugyanakkor szellemesen és emberségesen, érzékenyen mutat be. Az üzenete az, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy az ember miként éli a magánéletét.

A palicsi filmfesztivál idei különdíjasa az A Boy című orosz film lett. A kritikusok nemzetközi zsűrije szerint az elsőfilmes Vitaly Akimov kegyetlen őszinteséggel beszél arról, hogy a művészet életeket menthet. A zsűri szerint egy hasba rúgással ér fel a film üzenete.

A díjakat a péntek esti fesztiválzáró ceremónián adták át.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban