Kultúra
A világ legrosszabb embere nyerte az Aranytornyot

A világ legrosszabb embere című norvég film nyerte el a XXVIII. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja fődíját. Joachim Trier alkotása a fő versenyprogram tizenegy filmje közül bizonyult a legjobbnak. Hogy valóban a legjobb volt, azt az is jelzi, hogy a zsűri is ezt a filmet hozta ki győztesnek, s ugyanezt a filmet díjazta a FIPRESCI is.

A zsűri értékelése szerint A világ legrosszabb embere című alkotás szerteágazóan, s mélyre hatóan ábrázolja az emberi viszonyokat, ezért ítélték Joachim Triernek a fődíjat. A fő versenyprogram zsűrijét az idén egyébként Klaus Eder német filmkritikus, Minja Peković szabadkai színésznő, Jovan Arsenić nagybecskereki rendező, Christos Nikou görög filmrendező, valamint Daria Onyshchenko ukrán–német filmrendező és forgatókönyvíró alkotta.

A legjobb rendezői díjat a török Ferit Karahan kapta a Brothers Keeper, azaz A testvérvédelmező című török–román koprodukciós munkájáért. A zsűri szerint a film finom eszközökkel, érzékeny módon mutatja be a Törökország keleti részén fennálló társadalmi viszonyokat.

A legjobb színész Tahar Ahim lett, A mauritániai című brit filmben nyújtott alakításáért, aki meggyőzően és élethűen játszotta el, mutatta be egy guantanamói fogoly mindennapjait.

A Párhuzamok és ütközések válogatásban a legjobb film díját a Nun of Your Business c. horvát film kapta. Az Ivana Marinić Kragić rendezésében készült alkotás egy fontos témát gondolkodásra késztető módon, de ugyanakkor szellemesen és emberségesen, érzékenyen mutat be. Az üzenete az, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy az ember miként éli a magánéletét.

A palicsi filmfesztivál idei különdíjasa az A Boy című orosz film lett. A kritikusok nemzetközi zsűrije szerint az elsőfilmes Vitaly Akimov kegyetlen őszinteséggel beszél arról, hogy a művészet életeket menthet. A zsűri szerint egy hasba rúgással ér fel a film üzenete.

A díjakat a péntek esti fesztiválzáró ceremónián adták át.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Minja Subota - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 12:06 ]
Október 21-én mutatják be a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszédét feldolgozó Elk*rtuk című nagyjátékfilmet. Itt láthatja a film trailerét. Megjelent a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét feldolgozó nagyjátékfilm előzetese. A történet a 2006-os eseményeket dolgozza fel: a beszéd kiszivárgását, a...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 21:34 ]
A Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience basszusgitárosa, zeneszerzője 68 évesen hunyt el. A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, ezt Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette az MTI-nek. 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett,...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 19:31 ]
Kedd este orgonaavató koncertet tartottak a szabadkai zsinagógában. A Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán elnevezésű rendezvény apropója az volt, hogy az orgona rekonstrukciójával befejeződött az épület teljes körű felújítása. A hangszert Borbély Zoltán orgonaművész szólaltatta meg. Az orgona...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:04 ]
Beolvasás folyamatban