Kultúra
Zenta: IX. Művészet és műemlékvédelem művésztelep

A tíznapos tábor keretében művészettel és műemlékvédelemmel foglalkoznak a pécsi és újvidéki egyetemisták Zentán. A kilencedik alkalommal megszervezett program célja, hogy a hallgatókat és a város lakóit is megismertessék az épített örökségünkkel.

A műemlékvédelem etikai, társadalmi tudatformáló szerepére hívja fel a figyelmet a Művészet és műemlékvédelem elnevezésű művésztelep Zentán. A fiatal alkotók minden nyáron körbejárják a települést, megismerkednek építészetével, jellegzetességeivel. Meglátogatják a múzeumot, levéltárat, a kilátót.

A művésztelep kitalálója és művészeti vezetője Raffay Endre művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem docense, aki lelkesen mesélt a kezdetekről, és a program hatásáról. Beszámolt arról is, hogy tizenkét évvel ezelőtt született meg ennek a művésztelepnek az ötlete. Ugyanis akkor a Pécsi Tudományegyetem szorgalmazta, hogy a Művészettörténeti karon is szülessenek tudományos kutatási eredmények. A szokásos konferenciákon, publikációkon túl a művészeket is ösztönözték a tudományos tevékenységekre. Így a tanszékvezető kezdeményezte a hallgatók bevonását egy műemlékvédelmi programba, ahol ők is megtalálhatták a saját lehetőségeiket. Ezzel a megközelítéssel maguk a művészek közelebb kerültek a tudományhoz, s valamilyen módon beleszólhattak a környezetünk alakításába.

Egy véletlen esemény indította el tulajdonképpen ezt a kezdeményezést. A véletlen esemény pedig az volt, hogy a Pécsi Székesegyház beázott. Raffay felfedezve ezt a beázást, sfelhívta a figyelmét mind a hallgatóknak, mind a műemlékvédőknekaz impozáns épület állapotának károsodására. Megszerveztek egy kiállítást, aminek az volt a címe, hogy Vér, víz, freskólé. A víz maga a beázás, a vér pedig egy jelentős méretű szekkó miatt volt, ami Szent István protomártír vértanú megkövezését ábrázolta. A beázás lemosta a szekkót, így keveredett össze a víz a vérrel. Az akkori pécsi kiállítás kellő hangsúllyal hívta fel a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára.

A hallgatók ezeken az alkalmakon kutatnak a szakirodalomban, majd elmélyülnek a művészeti tevékenységekben is.A program máshol ugyanúgy működik, bárhol, ahol vannak jelentős műemlékek és műemlékvédelem. Megtapasztalhatták, hogy a műemlékvédelem nem mindenható. Zentán különösen ez a helyzet, itt minden kicsúszik a műemlékvédők figyelméből.

Raffay Endre kitért arra is, hogy egy műemlék lakója, tulajdonosa ritkán találkozik a művészettörténeti szakirodalommal, amik a konferenciákon elhangzanak. Ha viszont képzőművészek installációval, festménnyel, szoborral feldolgozzák ezt a problémakört, akkor az nagyobbat szól. A programok révén a tulajdonosok is megismerkednek az épületek értékeivel és ettől kezdve talán másként bízzák rá a kőművesre a kalapácsot például egy-egy szigeteltetés, ablakcsere vagy felújítás során.

A művésztelep alatt a fiatal képzőművészek néhány napig a várossal ismerkedtek. Idén kibővítették a terepet, így Kanizsára is ellátogattak. Ezután pedig az alkotómunkákkal felkészülnek a kiállításra. A telepen performance-on, a közönség számára is látványos programon keresztül is szeretnék felhívni a figyelmet a város értékeire. Pénteken egy ilyen eseményt szerveztek a kis zsinagóga felújítás alatt lévő épületénél. Mindezekről a figyelemfelkeltő programokról folyamatosan tájékoztatnak a közösségi oldalakon.

Vázsonyi Csilla a Vajdasági Művelődési Intézet munkatársa kiemelte, hogy Zentának és ennek a vidéknek a teljes kulturális öröksége szolgál ihletforrásként az alkotóknak. Ebben az évben a szokásostól kevesebb, tíz alkotó vesz részt a munkában. Az ő műveikből láthatnak majd táborzáró kiállítást is. A fiatal művészekkel két vezető mester munkálkodott a tíz nap során, Soltis Miklós és Kiss Endre képzőművészek Az érdeklődők augusztus 4-én 18 órai kezdettel tekinthetik meg a zentai Alkotóházban a telepen született, a város épített öröksége ihlette alkotásokat.

A megnyitó közönségét dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész, a telep művészeti vezetője, a házigazda nevében pedig Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója köszönti. A kiállítást pedig dr. Mecsi Beatrix művészettörténész nyitja meg.

A művésztelep bemutatkozó alkotói: Csányi András, Csizmadia Annabella, GwizdalaDariusz Milán, Hippeller Henriett, Hoffmann Delilla, Kovács Emese, Mártai Adél, Szabó Franciska, Szabó Margit (Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar), Törteli Réka (Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia).

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Macskamentés meccs közben címmel kell színdarabot írnia hétfőn három szerzőnek az Újvidéki Színházban megrendezett vajdasági magyar drámaíró versenyen. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki hétfő reggel. Ennek alapján kell három szerzőnek, Hernyák Zsóka...
2021. SZEPTEMBER 20.
[ 14:14 ]
A Kis Herceg-életműdíjak átadásával kezdődött meg vasárnap este Szabadkán, a Gyermekszínházban a XXVIII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. Péntekig összesen 10 versenyprodukciót tekinthet meg a közönség, illetve néznek meg a zsűri tagjai. A járványhelyzet miatt azonban változhat a program, hisz például a bolgár...
2021. SZEPTEMBER 20.
[ 10:22 ]
A korona kapta a legjobb drámai sorozat, a Ted Lasso a legjobb vígjátéksorozat, A vezércsel pedig a legjobb mini- vagy antológiasorozat díját a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 73. Emmy-gálán. A koronavírus-járvány miatt korlátozott számú közönség részvételével megtartott ceremónián, amelynek...
2021. SZEPTEMBER 20.
[ 7:57 ]
Beolvasás folyamatban