Kultúra
Zenta: Díjkiosztó gála a Mementó filmfesztiválon

Szeptember második hetében tartották meg a dokumentumfilmek első zentai fesztiválját. A Mementó elnevezésű rendszerváltó dokumentumfilmek és történelmi filmek szemléje a közép-kelet-európai film- és televíziós szakembereket, irodalmárokat és más alkotókat látta vendégül. A vetítéseket és irodalmi programokat a helyi Művelődési Házban tekinthették meg.

A szeptember 6-a és 9-e között megtartott filmes esemény fókuszába most a rendszerváltás került. Az érdeklődők négy napon át harmincegy, az elmúlt húsz évben készült, Kárpát-medencei, magyar filmalkotást tekinthettek meg, amelyek elmúlt időszak sorsfordító eseményeit, történelmi mozzanatait dolgozták fel. Az alkotások közül négy dokumentumfilm vajdasági érdekeltségű volt. A fesztivál programjában a filmeken kívül szerepeltek irodalmi témák is, ahol szintén a rendszerváltásról osztották meg gondolataikat a meghívottak.

A Nagy Anikó rendező által készített műsorban fellépett az Eleven Költők Társasága nevű formáció, akik megzenésített versekkel nyitották meg az estet.

A gálaműsoron Kormányos Katona Gyöngyi szervező és Farkas György fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket. A vendégek között volt többek között Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, József Attila-díjas író, költő, dr. Kaizinger Tibor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának első beosztott konzulja, a zentai származású Buzogány Cabafi Mária, a TiszapART Média Kft. ügyvezető igazgatónője, aki rengeteget fáradozott azon, hogy Zentára kerüljön ez a rendezvény, Gulyás Gyula Kossuth-díjas dokumentumfilm-rendező, a zsűri elnöke.

Gulyás Gyula elnök szerint a filmek vetítésekor egy olyan genezisben lehetett részük a zsűritagoknak, ami nem sűrűn adódik meg. A magyar dokumentumfilmek élen jártak a kulturális rendszerváltásban, mégsem kapták meg a méltó helyüket. A dokumentumfilmekkel nem csak maga a vetítés jár együtt, nem a bemutatás a lényeg, hanem a róla való beszélgetés is, sőt ez a sava-borsa. A rendezvényben részt vevő szakmabelieknek nem titkolt szándéka, hogy ezek a filmek túllépjenek a fesztivál keretein és bekerülnek az oktatásba, bekerülnek olyan helyekre is, ahol a filmekről való gondolkodás megtermékenyíthet más művészeteket vagy más gondolatokat is. A zsűri nagy egyetértésben hozta meg a döntését, szinte mindegyik film díjat érdemelhetett volna, különleges alkotások voltak, hiszen ezek a filmek már nagy sikerrel szerepeltek más fesztiválokon, tehát már egyfajta előválogatáson estek át. A fesztivál díjait a szervezők és Kövér László a magyar országgyűlés elnöke ajánlotta fel.

A Bolyai Filmműhely öt tanulója diákzsűriként értékelte, véleményezte először a bemutatott filmanyagot. Két filmet választottak ki: elismerő oklevelet adományoztak Skrabski Fruzsina Elhallgatott gyalázat című filmjének, valamint kiemelték Kozma Zoltán Megbocsájtani igen, feledni nem című filmjét.

Különdíjas alkotásként értékelték a Szakács Melinda Határúton, Lavro Ferenc a Vajdaság kincsének őrzői és a Szalay Péter Nincs parancs című filmeket. Megosztott harmadik helyezett lett a Kavay Barna és Petényi Katalin Stigma és Dér András Antal József 1315 napja című alkotás. A második helyre került a Végjáték című film, amelyet Domonkos János és Péter rendezett, első díjas pedig a Vérösvény, Kisberk Szabolcs rendezésében. A fesztivál fődíját a Tóth Péter Pál által rendezett Számvetés című filmnek ítélték oda.

A szervezők hagyományteremtő szándékkal hívták életre a rangos rendezvényt, azzal hogy a évek során különböző tematikával kerüljenek bemutatásra a filmes alkotások itt Vajdaságban is. A Mementó Rendszerváltó Dokumentum- és Történelmi Filmek Fesztiválját a Petőfi Kulturális Intézet segítette, mint partnerszervezet, és a „30 Éve Szabadon” Emlékbizottság, valamint az NKA és a Közélet Alapítvány, valamint a zentai önkormányzat támogatta, házigazdája pedig a Művelődési Ház volt.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Minja Subota - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 12:06 ]
Október 21-én mutatják be a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszédét feldolgozó Elk*rtuk című nagyjátékfilmet. Itt láthatja a film trailerét. Megjelent a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét feldolgozó nagyjátékfilm előzetese. A történet a 2006-os eseményeket dolgozza fel: a beszéd kiszivárgását, a...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 21:34 ]
A Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience basszusgitárosa, zeneszerzője 68 évesen hunyt el. A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, ezt Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette az MTI-nek. 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett,...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 19:31 ]
Kedd este orgonaavató koncertet tartottak a szabadkai zsinagógában. A Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán elnevezésű rendezvény apropója az volt, hogy az orgona rekonstrukciójával befejeződött az épület teljes körű felújítása. A hangszert Borbély Zoltán orgonaművész szólaltatta meg. Az orgona...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:04 ]
Beolvasás folyamatban