Kultúra
Topolya: Megnyílt Zsáki István retrospektív kiállítása

Nagy érdeklődés, színvonalas fellépések kíséretében nyílt meg tegnap este Zsáki István topolyai festőművész lenyűgöző retrospektív tárlata. A kiállításnak Topolya Község Múzeuma adott otthont.

Az érdeklődők a szabadkai ContraBayando trió különleges hangzásvilágú muzsikájára érkeztek a kiállításra, amelyet a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében tartottak meg.

Zsáki István alapítótagja a bácskossuthfalvi 9+1 és a szabadkai Bucka-Gányó Művésztelepnek, tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének, számos képzőművészeti díj tulajdonosa, 2007-2020-ig a Topolyai Művésztelep vezetője.

A Human Document cím alatt készült kiállításról szólva nyilatkozatában Zsáki elmondta, hogy azért adták ezt a címet, mivel a „babás” korszaka idejében a babák számára tulajdonképpen embereket jelentettek. 16 év után hagyta abba, amikor ebben a témakörben már nem tudott újat mondani. A Vajdasági rögök elnevezésű sorozat főleg nagy képekből áll, de emellett kis képeket is fest, amelyekből jelenleg keveset állított ki. Olyan időszaka is volt, amikor nem festett, csak fényképezett, jelenleg pedig a „csendélet korszakát éli: termések, rögök, szövegfoszlányok jelennek meg kiterített síkjain.” Mint mondta, sosem tartotta magát modern festőnek. Számára az ábrázolás a tradícióba fordul vissza. Sokat jelentenek a felületek és formák, valamint a színek. Nyáron, amikor padlástéri műtermében hőség van, udvarában szobrászkodik is.

A kiállítást Péter László képzőművész, író videóüzenetben nyitotta meg. „A mester aszkézises festménysorozata nem csak esztétikus, technikai bravúrokkal létrehozott végtelen opus, hanem egyben az új fajta forgalmazható tájsebek mintázatainak tárháza is”- emelte ki. Fenyvesi Ottó író ugyancsak videóüzenetben, a Blues az óceán felett című versének részleteivel köszöntötte a Zsákit.

A rendezvényt a Raičević Alapfokú Balettiskola növendékei tették meghittebbé. A tárlat a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya Község támogatásával valósulhatott meg, és február 19-ig látogatható.

Komáromi Gizella
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Minja Subota - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 12:06 ]
Október 21-én mutatják be a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszédét feldolgozó Elk*rtuk című nagyjátékfilmet. Itt láthatja a film trailerét. Megjelent a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét feldolgozó nagyjátékfilm előzetese. A történet a 2006-os eseményeket dolgozza fel: a beszéd kiszivárgását, a...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 21:34 ]
A Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience basszusgitárosa, zeneszerzője 68 évesen hunyt el. A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, ezt Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette az MTI-nek. 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett,...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 19:31 ]
Kedd este orgonaavató koncertet tartottak a szabadkai zsinagógában. A Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán elnevezésű rendezvény apropója az volt, hogy az orgona rekonstrukciójával befejeződött az épület teljes körű felújítása. A hangszert Borbély Zoltán orgonaművész szólaltatta meg. Az orgona...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:04 ]
Beolvasás folyamatban