Kultúra
Újra megszólalt a szabadkai zsinagóga orgonája

Kedd este orgonaavató koncertet tartottak a szabadkai zsinagógában. A Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán elnevezésű rendezvény apropója az volt, hogy az orgona rekonstrukciójával befejeződött az épület teljes körű felújítása.

A hangszert Borbély Zoltán orgonaművész szólaltatta meg. Az orgona képességeit, adottságait még inkább kidomborította Danilo Šajnović elektromos gitárjátéka és az alkalmi vonós kamarazenekar összhangzata, Paskó Csaba karmesteri vezényletével.

A szabadkai zsinagóga orgonáját 1902-ben adták át és egészen az 1940-es évekig működött. A II. világháború után évtizedekre a sorsára hagyták, és sok mindent széthordtak a hangszerből, rengeteg kár keletkezett benne. Az orgona rekonstrukciója is már önmagában bravúr volt, mert a réginek alig pár megmaradt darabjából kellett újraépíteni, olyanná, mint az eredeti volt. Hajdók Judit készítette el a hangszer újjáépítési terveit. Az ő szakértői áldozatos segítségét és Apró Tibor topolyai orgonaépítő felkészültségét dicséri az újraépített és avatott hangszer.

Azt, hogy eredetileg ki építette az orgonát, tudták a szakemberek, bár nem volt rajta cégtábla. A szerkezet kialakítása, a játszóasztal stílusa, formája egyértelművé tette, hogy Wegenstein Lipót temesvári orgonakészítő műhelyében készült. Gondot okozott viszont az, hogy nem voltak meg a sípok, sem fasíp, sem fémsíp. Nem lehetett tudni, hogy milyen hangszínek, milyen regiszterek voltak az orgonában.

A koncertet a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány szervezte. A felújítási munkálatokat a magyar kormány támogatta átszámítva közel 21 millió dináros összeggel, illetve szakmai segítséget is biztosítottak. A felújítási munkálatokat a Magyar Nemzeti Tanács koordinálta.

Az orgona felavatásával teljes mértékben befejeződött a Zsinagóga felújítása. Szabadka büszkesége, a gyönyörű szecessziós épület felújítási munkálatai 2018-ben fejeződtek be. Nyolc évtized enyészet után orgonája is megújult, s így lehetővé vált, hogy a kedd estihez hasonló, nagyszabású koncertek helyszíne legyen a jövőben a kitűnő akusztikájú terem.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Minja Subota - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 12:06 ]
Október 21-én mutatják be a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszédét feldolgozó Elk*rtuk című nagyjátékfilmet. Itt láthatja a film trailerét. Megjelent a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét feldolgozó nagyjátékfilm előzetese. A történet a 2006-os eseményeket dolgozza fel: a beszéd kiszivárgását, a...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 21:34 ]
A Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience basszusgitárosa, zeneszerzője 68 évesen hunyt el. A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, ezt Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette az MTI-nek. 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett,...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 19:31 ]
Filmmusical készül Paul King rendezésében Roald Dahl Charlie és a csokigyár című regénye nyomán. A Warner Bros. produkciójában Timothee Chalamet alakítja majd Willy Wonkát. A Wonka című filmben Keegan-Michael Key (Holnapolisz) is szerepet kapott a The Hollywood Reporter értesülése szerint. A rendező, Paul King korábban...
2021. SZEPTEMBER 14.
[ 17:26 ]
Beolvasás folyamatban