Kultúra
Szent Mihálytól Karácsonyig a topolyai Tájházban

A topolyai Művelődési Házhoz tartozó Tájházban Szent Mihálytól Karácsonyig elnevezéssel szerveznek programsorozatot. A kiállítóteremben pedig a Gyapjú útja című látványos tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők.

A Művelődési Ház kiállítótermében ma és holnap 10 és 17 óra között még megtekinthető A gyapjú útja elnevezésű tárlat, melyben főként a Topolya községbeli kézművesek, kézimunkázók munkái láthatók. Nemeztárgyak, szőnyegek, szőttesek, különböző gyapjúval, gyapjúból készült kézimunkák, használati és dísztárgyak képezik a kiállítás anyagát.

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője elmondta, hogy a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a Tulipán, az Orchidea kézimunkacsoport, a Községi Női Fórum Nefelejcs csoportja, Bajsáról az Etno hagyományápolói, valamint az écskai Viorika Magda különleges munkái bizonyítják a gyapjú széles körű felhasználását.

Az igazgatónő elmondta, hogy a Kukorica-nappal és a Márton-nappal már megkezdődött a Szent Mihálytól Karácsonyig elnevezésű művelődési rendezvények sorozata a topolyai Tájházban. November 29-én, hétfőn 10 órától Ádvent ünnepkörének bemutatása elnevezéssel szerveznek kézműves foglalkozást, melynek témája egy ádventi naptár készítése.
December 6-án, hétfőn 10 órától Szent Miklós legendájának bemutatása elnevezéssel hagyományos fenyődíszek készítése lesz soron.

December 13-án, hétfőn Luca, Luca kitty-kotty címmel a Luca-napi népszokások felelevenítése, hagyományos fenyődíszek készítése következik.

December 20-án, hétfőn pedig Régiek Karácsonya címmel néprajzi áttekintés következik Zöldy Pál hagyatéka nyomán. Délután a topolyai Kodály Zoltán MMK tagjainak betlehemi játéka következik ugyanott. A rendezvénysorozat a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázatain elnyert Támogatásából valósul meg és a részvétel minden program esetében ingyenes.

A Családfa civil szervezet akciója

A topolyai Családfa civil szervezet téli kézműves-foglalkozást szervez a község területén óvodás és alsós diákok részére. Ezen rendezvényen a jelentkezőknek alkalmuk nyílik bemutatni kreativitásukat az évszak kincseit felhasználva. Az alkotóműhelyre csapatok jelentkezhetnek, az alkotásukat már elkészítve várják december 6-ig a topolyai Művelődési Házban. Téma: Ünnepekre hangolódva.

A jelentkezők a következő tárgyak elkészítése közül választhatnak: asztaldíszek, karácsonyfadíszek, kopogtatók, ajtódíszek, stb. A jelentkezők a munkák megalkotásához bármit felhasználhatnak, ami valamilyen módon kapcsolódik a télhez. Az elkészített alkotásokból kiállítás nyílik, ezután zsűri értékeli őket, majd a legjobbakat jutalomban részesítjük. A megnyitóra 2021. december 11-én kerül sor. Az alkotások később megvásárolhatóak lesznek, és az ebből befolyt pénzösszeget humanitárius célra fordítják. A foglalkozást Topolya község területére korlátozták.

Várják minden olyan csapat jelentkezését, akik szívesen bemutatnák ügyességüket, illetve az együtt eltöltött idő fontosságát részesítik előnyben. További információ: Fekete Bánov Ágnes (069/713-850), Lackó Anikó (063/829-36-06), Benda Török Lívia (063/848-73-32), Vitomirov Anita (063/847-87-96), Klobušicki Marina (064/179-03-97)

Cipősdoboz-akció

A karácsony közeledtével a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium a BMC civil szervezettel közösen megszervezi a már hagyományos cipősdoboz-akciót. Ebbe az akcióba idén is bekapcsolódik a topolyai Művelődési Ház. A szegény sorsú gyermekeknek szeretnénk örömet szerezni karácsonykor az ajándékkal teli dobozokkal. Ezúttal értesítünk minden segíteni vágyót, hogy a topolyai Művelődési Ház (Fő utca 12.) irodájában is leadhatják ajándékukat, minden hétköznap 8 és 14 óra között. A gyűjtőponton december 15-ig várják az ajándékokat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dombosra járni élvezet - illusztráció
2022. JÚLIUS 1.
[ 17:03 ]
Csuja László és Nemes Anna női testépítőről szóló, Szelíd című alkotását Közép-Európa legnépszerűbb filmfesztiválján, Karlovy Varyban is láthatja a külföldi közönség - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken az MTI-vel. Karlovy Varyban péntek és július 9. között 56. alkalommal rendezik meg a film...
2022. JÚLIUS 1.
[ 12:03 ]
Június 29-én, 57 évesen Meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író, a Gergő-sorozat megalkotója – tudatta a hírt családja a Facebookon. Böszörményi Gyula 1964-ben született Miskolcon, az írást már tizenévesen kezdte, és a 80-as évektől folyamatosan jelentek meg írásai az Élet és Irodalomban, a Debreceni...
2022. JÚLIUS 1.
[ 10:54 ]
Eddig 440 ezren látogatták a január 22-én nyílt Magyar Zene Házát - mondta el Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Batta András az első félév programjainak koncepciójáról kiemelte: a...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:38 ]
Beolvasás folyamatban