Kultúra
Szent Mihálytól Karácsonyig a topolyai Tájházban

A topolyai Művelődési Házhoz tartozó Tájházban Szent Mihálytól Karácsonyig elnevezéssel szerveznek programsorozatot. A kiállítóteremben pedig a Gyapjú útja című látványos tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők.

A Művelődési Ház kiállítótermében ma és holnap 10 és 17 óra között még megtekinthető A gyapjú útja elnevezésű tárlat, melyben főként a Topolya községbeli kézművesek, kézimunkázók munkái láthatók. Nemeztárgyak, szőnyegek, szőttesek, különböző gyapjúval, gyapjúból készült kézimunkák, használati és dísztárgyak képezik a kiállítás anyagát.

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője elmondta, hogy a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a Tulipán, az Orchidea kézimunkacsoport, a Községi Női Fórum Nefelejcs csoportja, Bajsáról az Etno hagyományápolói, valamint az écskai Viorika Magda különleges munkái bizonyítják a gyapjú széles körű felhasználását.

Az igazgatónő elmondta, hogy a Kukorica-nappal és a Márton-nappal már megkezdődött a Szent Mihálytól Karácsonyig elnevezésű művelődési rendezvények sorozata a topolyai Tájházban. November 29-én, hétfőn 10 órától Ádvent ünnepkörének bemutatása elnevezéssel szerveznek kézműves foglalkozást, melynek témája egy ádventi naptár készítése.
December 6-án, hétfőn 10 órától Szent Miklós legendájának bemutatása elnevezéssel hagyományos fenyődíszek készítése lesz soron.

December 13-án, hétfőn Luca, Luca kitty-kotty címmel a Luca-napi népszokások felelevenítése, hagyományos fenyődíszek készítése következik.

December 20-án, hétfőn pedig Régiek Karácsonya címmel néprajzi áttekintés következik Zöldy Pál hagyatéka nyomán. Délután a topolyai Kodály Zoltán MMK tagjainak betlehemi játéka következik ugyanott. A rendezvénysorozat a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázatain elnyert Támogatásából valósul meg és a részvétel minden program esetében ingyenes.

A Családfa civil szervezet akciója

A topolyai Családfa civil szervezet téli kézműves-foglalkozást szervez a község területén óvodás és alsós diákok részére. Ezen rendezvényen a jelentkezőknek alkalmuk nyílik bemutatni kreativitásukat az évszak kincseit felhasználva. Az alkotóműhelyre csapatok jelentkezhetnek, az alkotásukat már elkészítve várják december 6-ig a topolyai Művelődési Házban. Téma: Ünnepekre hangolódva.

A jelentkezők a következő tárgyak elkészítése közül választhatnak: asztaldíszek, karácsonyfadíszek, kopogtatók, ajtódíszek, stb. A jelentkezők a munkák megalkotásához bármit felhasználhatnak, ami valamilyen módon kapcsolódik a télhez. Az elkészített alkotásokból kiállítás nyílik, ezután zsűri értékeli őket, majd a legjobbakat jutalomban részesítjük. A megnyitóra 2021. december 11-én kerül sor. Az alkotások később megvásárolhatóak lesznek, és az ebből befolyt pénzösszeget humanitárius célra fordítják. A foglalkozást Topolya község területére korlátozták.

Várják minden olyan csapat jelentkezését, akik szívesen bemutatnák ügyességüket, illetve az együtt eltöltött idő fontosságát részesítik előnyben. További információ: Fekete Bánov Ágnes (069/713-850), Lackó Anikó (063/829-36-06), Benda Török Lívia (063/848-73-32), Vitomirov Anita (063/847-87-96), Klobušicki Marina (064/179-03-97)

Cipősdoboz-akció

A karácsony közeledtével a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium a BMC civil szervezettel közösen megszervezi a már hagyományos cipősdoboz-akciót. Ebbe az akcióba idén is bekapcsolódik a topolyai Művelődési Ház. A szegény sorsú gyermekeknek szeretnénk örömet szerezni karácsonykor az ajándékkal teli dobozokkal. Ezúttal értesítünk minden segíteni vágyót, hogy a topolyai Művelődési Ház (Fő utca 12.) irodájában is leadhatják ajándékukat, minden hétköznap 8 és 14 óra között. A gyűjtőponton december 15-ig várják az ajándékokat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Nino Cerruti divattervező - illusztráció
2022. JANUÁR 15.
[ 22:09 ]
A nagybecskereki Petőfi MME-ben, a Találkozások az Úri utcában sorozat mai alkalmával a régi karácsonyokat és a szilvesztereket, az újévvárásokat idézték fel. E két jeles ünnep a polgári szokáskultúrában nagy jelentőséggel bír, és Németh Ferenc művelődéstörténész nagy előszeretettel kutatott e témában, ezt...
2022. JANUÁR 14.
[ 22:34 ]
Elhunyt a posztmodern mesterének tartott Ricardo Bofill spanyol sztárépítész 82 éves korában Barcelonában pénteken. Rendkívül innovatív, látnoki alkotóként lett közismert világszerte, aki folyamatosan megkérdőjelezte az építészetben uralkodó aktuális gondolkodást és divatot. 1963-ban irodáját egyfajta...
2022. JANUÁR 14.
[ 19:22 ]
Kicsik és nagyok egyaránt szeretik a keresztrejtvényeket. Jót szórakozunk a megfejtésükkel, s közben a tudásunk is bővül, de a logikánkat is fejlesztjük. Magyarkanizsán téli foglalkozásokat szerveztek a diákoknak, ami pénteken, a szünidő utolsó napján egy bajnoksággal zárult a Cnesa Oktatási és Művelődési...
2022. JANUÁR 14.
[ 14:02 ]
Beolvasás folyamatban